2020
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk AutoCAD en Revit 2021 update

april 2020

Ieder jaar in maart/april lanceert Autodesk een nieuwe versie van de meeste van hun software-producten. Tot 15 jaar geleden was de focus vooral gericht op CAD met AutoCAD, maar het is zeker al 15 jaar dat we vanuit C3A onze focus verlegd hebben naar BIMmen met Revit. Ook bij deze jaarlijkse update wordt dit duidelijk: AutoCAD evolueert nog wel mee, maar de vernieuwingen en optimalisaties met Revit zijn indrukwekkend uitgebreider.  Nu ja, Revit op zich is ook al heel wat indrukwekkender dan AutoCAD vanuit het standpunt van een bouwkundige. Vandaar ook in dit artikel veel meer aandacht voor de vernieuwigen met Revit dan de paar nieuwe features in AutoCAD.

Voorgaande jaren verzorgden we vanuit C3A steeds een reeks korte maar krachtige update-workshops van een drietal uur rond de nieuwe releases AutoCAD en Revit, maar dit voorjaar 2021 -wegens de Corona-saga- moet dit veel meer dan voorheen digitaal online vanop afstand gebeuren. Vandaar in dit artikel heel wat meer datails over de verschillende vernieuwingen, ook bedoeld om die update-workshops met zoveel mogelijk info te kunnen vervangen.  Reserveer gerust ook een paar uur tijd om de reeks video-filmpjes verder in dit artikel aandachtig door te nemen. Voordeel hiervan is wel dat je sommige aspecten die u wat meer aanspreken gemakkelijk nog eens kan herbekijken.



Autodesk 2021 - algemeen nieuws

ivm licentiegebruik

Vanaf begin 2016 spreken we over een Subscription of Abonnement op de Autodesk-software: daarmee beschikt u altijd over de nieuwste versies met een reeks extra voordelen zoals o.a. Thuisgebruik of "Home Use" en blijven gebruiken van voorgaande versies (tot max. vier releases terug). Op de C3A-Website, pagina https://www.c3a.be/autodesk-subscription , staat heel wat uitleg hierover.


AutoCAD 2021 News

Als je al dacht dat àlle mogelijke teken- en wijzigings-facilitieiten in AutoCAD al geimplementeerd waren, dan heb je het mis. Ook in deze nieuwste release 2021 zijn er nog optimalisaties doorgevoerd bij elementaire basiscommando's zoals Trim, Extend en Break ! Ook de Revison Clouds én de Meetlat zijn wat gebruiksvriendelijker gemaakt.  De Blocks (of AutoCAD-symbolen) zijn handiger toegankelijk gemaakt via het nieuwe Blocks-palette, wat nu ook via een Block Panel in de AutoCAD web applicatie heel gelijkaardig beschikbaar zit.

Het vergelijken van dwg-versies krijgt ook een nieuwe dimensie via de Internet Cloud. Wanneer een dwg in de cloud bewaard wordt (OneDrive, DropBox …) krijg je bij het openen van zo'n dwg een melding indien een andere gebruiker daar iets wijzigde. Die verschillen kunnen vervolgens gevisualiseerd worden met Revision Clouds en gebruik van kleuren. De revcloud(s) komt/komen rond de wijziging(en) te staan. De oude situatie wordt in het groen weergegeven, de nieuwe in het rood.  Dezelfde vergelijkingsmogelijkheden krijg je bij Xrefs: wanneer die gewijzigd zijn, krijg je daar net zoals voorheen een melding over, maar nu kan je ook de verschillen visualiseren. In dit geval hoeven je bestanden niet eens in de cloud te staan.>

AutoCAD 2021 Overview

AutoCAD 2021 Blocks Palette

 

Deze video's tonen de belangrijkste verbeteringen in deze release, waaronder Trim, Extend, Break en Measure optimalisaties en de nieuwe xref vergelijkingsmogelijkheden. Als u tekenbestanden opslaat in een OneDrive-, Dropbox- of Box-account, kan je het nieuwe Drawing History-palet gebruiken om de online versies van deze tekenbestanden te vergelijken met de actieve tekening. Het Blocks-palette is verbeterd om altijd en overal toegang te hebben tot de AutoCAD Blocks. 


Revit 2021 News

Zoals in de introductie van dit artikel al aangegeven, is er bij Revit heel wat meer aan het bewegen dan bij (Auto-) CAD ! Met Revit 2021 mikt Autodesk op het verbeteren van Revit voor alle disciplines, waarbij drie kernthema's centraal staan: productiviteit & gebruiksgemak, samenwerking & gegevensuitwisseling, en verbeterde visualisatie.

Highlights zijn onder andere een reeks "platform-optimalisaties" geschikt voor àlle disciplines, maar dan ook een aantal heel specifieke vernieuwingen per disciplines Architectuur, Structuur en MEP: 

- Aangepaste werkruimte

- Koppeling van PDF- en beeldmateriaal

- Rijstrepen voor Schedule Tables

- Cloud model hosting in Europa

- betere BIM 360 Project-navigatie in Revit Home

- View Filters in Views

- Dynamo 2.5 integratie     

- Real-time realistische weergaven

- Schuine wanden (voor Architectuur)

- Infrastructuurdiscipline en brugcategorieën (voor Infrastuctuur)   

- een hele reeks Structure optimalisaties

- een reeks Revit Systems / MET optimalisaties, vooral voor Electrical

- Generatieve ontwerptools   



Hieronder volgen een aantal korte video's van Autodesk die een hele reeks vernieuwingen bij Revit 2021 illustreren. Klik op de figuur om de bijhorende Autodesk-video Full Screen te starten in een apart venster ... maar sluit dat venster dan best af vooraleer een volgende video te bekijken zodat er niet méér dan één terzelfdertijd aan het afspelen is. Want ... daar komt ook geluid uit :-)  Onder de figuur staat kort het thema vermeld, en rechtsonder is telkens een tijdsaanduiding vermeld, zodat je weet waar je aan begint. 


Revit 2021 Platform

 

Revit 2021 - Cloud Model Hosting in Europe

 

Revit 2021 - Customized Revit Workspace

 

Revit 2021 - Dynamo 2.5 Integration

 

Revit 2021 - Enable View Filters in View

 

Revit 2021 - Improved BIM 360 Project Navigation in Revit Home

 

Revit 2021 - Infrastructure Discipline and Bridge Categories

 

Revit 2021 - PDF and Image Linking

 

Revit 2021 - Rotate Tag with Component Improvements

 

Revit 2021 - Row Striping for Schedules

 

Revit 2021 - Voids Cut Family Geometry Parameters

 


Revit 2021 Architecture

 

Revit 2021 - Slanted Walls

 

Revit 2021 - Real-time Realistic Views

 

Revit 2021 - Revit-to-Inventor Linking

 

Revit 2021 - Generative Design

 


Revit 2021 Structure

 

Revit 2021 - 3D Solid Fabric Sheets Visualization

 

Revit 2021 - Couplers for Arc-Shaped Rebar

 

Revit 2021 - Create New Standard 3D Rebar Shapes

 

Revit 2021 - Create Stiffeners on Steel Beams

 

Revit 2021 - Dimensions Snapping to Steel Plates

 

Revit 2021 - End Treatments without Couplers for Rebar

 

Revit 2021 - Insert Steel Elements in Section and Elevation Views

 

Revit 2021 - Integrated Dynamo Steel Connection Automation Nodes

 

Revit 2021 - Integrated Precast Automation

 

Revit 2021 - Integrated Structural Analysis Results Exploration

 

Revit 2021 - Override Hook Lengths by Instance

 

Revit 2021 - Steel Object Editing Enhancements

 


Revit 2021 MEP

 

Revit 2021 - Electrical Circuit Naming

 

Revit 2021 - MEP Worksharing Enhancements

 

Revit 2021 - P&ID Modeler on BIM 360 Docs

 

Revit 2021 - Panel Schedule Nodes Listed Under Sheets in Project Browser

 

Revit 2021 - Single Phase Panelboards

 

Revit 2021 - Switchboard Circuit Phase Selection

 

Revit 2021 - Switchboard Circuit Quantity

 



C3A-Revit-Extensies 

Aanvullend op de basissoftware gebruiken wij uiteraard ook de C3A-Extensies voor AutoCAD en Revit. Bij de C3A-Extensies gaat het vooral over een werkmethodiek met bijhorende C3A-template en een groeiende set bibliotheken met steeds beter uitgewerkte Revit-families. Bij de release 2019 van Revit, twee jaar geleden, werden de C3A-Revit Extensies compleet en grondig herwerkt, maar ook bij deze release 2021 wordt bijgestuurd en aangevuld waar mogelijk. De implementatie van o.a. de nieuwe afspraken conform de Revit Standards, waarbij o.a. ALLE families herbenoemd werden (zowel System Families als Standard Model Families) én alle Materials een beter gestructureerde naamgeving gekregen hebben, had een diepgaande implicaties op de C3A-Revit Template en de gehele C3A-Revit bibliotheek. Dat was ook een gelegenheid ook om niet enkel de C3A-Doors en Windows te herwerken en aan te vullen met extra BIM-info en extra varianten, en ook om de bibliotheken met sanitair en meubilair verder uit te bouwen. Ook de werkmethodiek voor brand- en evacuatieplannen (via een compleet nieuwe set veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen), de werkmethodiek ter voorbereiding van de nieuwe omgevingsvergunningen en de werkmethodiek ter voorbereiding van de S-peil EPB-berekeningen conform VEA werd grondig aangepakt in de recentste set C3A-Revit-Extensies.

Hierbij een beknopt overzicht van wat er allemaal recent vernieuwd werd:

  • evolutie van de Internationale Revit Standaardisatie en de impact op de C3A-Revit-Extensies
  • volledig vernieuwde en heringerichte C3A-Revit-Template, met nieuwe naamgeving
  • vernieuwde C3A-Revit bibliotheek, met nieuwe Doors en Windows, Furniture, ...
  • uitbreiding C3A-Extensies met veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een digitale bouwaanvraag of omgevingsvergunning
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een S-peil EPB-berekening 
  • de evoluerende BIM-Bouwdata-Extractie (organisatie van de meetstaat-tabellen in Revit en automatische export en de vernieuwde import-faciliteiten in C3Admin om de meettabellen gelinkt in de C3A-Excel-meetstaten te verwerken)
  • een belangrijk aandachtspunt bij de release 2021 zijn allerlei voorinstellingen ivm IFC. Zie o.a. deze C3A-Revit IFC webinar van woensdag 22 april voor meer details.
Aan te raden om bij NIEUWE projecten de nieuwste set C3A-Revit Extensies release 2021 te gebruiken als basis, want de recentste versie vormt ondertussen de beste en meest uitgebreide C3A-Revit Template en bijhorende Revit Familie Bibliotheken die we ooit al gehad hebben,  inclusief een complete voorbereiding voor de automatische Meetstaat-Extractie en import in Excel via de C3Admin- bestek- en meetstaat-werkmethodiek.  Hoe kan het ook anders, als we dit met heel wat feedback en ervaring van steeds meer Revit-users in onze regio blijven optimaliseren. 


Meer details via de C3A-Workshop-bundel


Klik op de figuur hierboven voor de
recentste C3A_Revit2020_UpdateWorkshop.pdf van 154 pag. ; wordt eerstdaags nog aangepast met het nieuws voor de release 2021 erbij.

In de recentste C3A_Revit_UpdateWorkshop infobundel zijn vele hyperlinks voorzien naar meer info op het web, “in the cloud”. Neem zeker de tijd om enkele verwijzingen naar die extra info ook eens te bekijken, uiteraard vooral ivm de thema’s die u interesseren! Op de eerste pagina's staat heel wat uitleg over het downloaden en installeren van de software, middenin vooral veel info ivm het nieuws bij de recentste releases, en achterin staat meer specifieke info over de aanvullende C3A-Extensies.

Deze infobundel wordt eerstdaags ook nog aangepast en aangevuld met het nieuws van de release 2021 ... . O.a. de optimalisatie van IFC-Exports vormt een belangrijk thema bij de release 2021, waar nu nog aan gewerkt wordt.

De nieuwste set C3A-Revit-Extensies release 2021, met alle bestanden in het release 2021 – formaat wordt exclusief voor C3A-Userclubleden beschikbaar gesteld via C3A.net. Een notificatie via email volgt zodra dit beschikbaar komt bij de C3A-Extensies op deze C3A-Website. Ondertussen is er geen enkel probleem om de release 2020 nog te blijven gebruiken, en ondertussen al eens de release 2021 van AutoCAD en Revit te installeren en in te kijken en u wat in te leven in de vernieuwingen ... vooraleer hiermee aan lopende projecten verder te werken.

 



Vervangen van workshops en cursussen door Online sessies ?

Opgelet: dit artikel biedt wel héél wat info ivm de nieuwste releases van AutoCAD en Revit ... maar dit vervangt toch niet helemaal onze LIVE-C3A-update-workshops. Wegens de Corona-saga zullen in deze periode april/mei 2020 zeker geen Live-workshops in het C3A-cursuslokaal georganiseerd worden, begrijpelijk. Maar ... we kijken al uit naar onze live-contacten, meetings en cursussen: op allerlei vlak zullen de persoonlijke interactieve ontmoetingen altijd van een andere dimensie blijven. Ook onze "klassieke" lesvorm, samen met beperkte groep in het C3A-cursuslokaal ipv elk vanuit hun eigen kot, komt zeker terug. We kijken er al naar uit !