2013
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

V-Ray 2.0 for SketchUp

september 2013

SketchUp PRO is op een paar jaar tijd razend populair geworden, wereldwijd sedert het door Google gratis verspreid werd, maar ook in Vlaanderen. Daar hebben we vanuit C3A sterk aan meegewerkt. Wat echter niet voorzien zit in SketchUp, ook niet in de PRO, is Renderen met verlichting en reflecties. Maar... wat niet in SketchUp zit kan blijkbaar met Plugins aangevuld worden.
En qua rendering in SketchUp best met V-Ray 2.0 (vanaf sept. 2013).

 

Renderen van SketchUp PRO modellen

Er zijn wel mogelijkheden om een SketchUp model te exporteren, om dan in een ander renderprogramma in te lezen en verder af te werken, maar er zijn heel wat voordelen om dit rechtstreeks in SketchUp zelf te kunnen doen. En Vray in SketchUp biedt daarbij op een vrij eenvoudige manier uitstekende resultaten, beter dan andere dergelijke plugins. Doordat het binnen SketchUp Pro draait, rendert u tijdens het ontwerpen en bespaart u zodoende veel tijd!

Functies van de V-Ray plugin:

  • Berekeningen van reflecties en refracties (lichtbreking)
  • Glanzende reflecties en refracties
  • Indirecte belichting
  • Licht, met nu ook spots en IES fotometrische lichten
  • Zachte schaduwval, waarbij zowel het model als de omgeving mee berekend wordt
  • Ondersteuning van HDRI-afbeeldingen, waarbij u de licht- en omgevingsvariabelen voor uw rendering uit een afbeelding haalt
  • Optimale benutting van multi-core processors
  • Interactief gebruik van SketchUp materialen, die worden omgezet in V-Ray materialen (en vice-versa)
  • Anti-aliasing, waardoor er bij lijnen geen kartels meer ontstaan
  • Materialen bewerken in een preview-venster
  • Realistische zon en lucht
  • Instelbare scherptediepte, waardoor u bewust een object in uw rendering scherp afbeeldt en de rest eromheen wat minder
  • Tweezijdig materiaal, waardoor u bijv. prima transparante oppervlakken kunt creëren
  • Inclusief “Dirt” of vuil-effect, om superrealistisch weer te geven
  • Ondersteuning van animaties
  • en nog heel wat meer (zie ook het nieuws met V-Ray 2.0 !) , waardoor dit één van de meest complete renderoplossingen op de markt is

Wanneer we een “render” maken in om het even welk 3D pakket, V-Ray for SketchUP inbegrepen, moet je enkele belangrijke factoren begrijpen en onder controle hebben:

  • Belichting
  • Materialen
  • Mapping (schaal van het materiaal)

en dit wordt heel praktisch uiteengezet in de C3A-V-Ray-cursusdag:  zie de aankondiging van deze cursus op deze C3A-Website 

Opmerkelijk hoe sterk geïntegreerd deze plugin met SketchUp zelf samenwerkt: materiaal-bewerkingen in SketchUp worden omgezet in V-Ray materialen en vice-versa, waarbij de V-Ray materialen héél wat meer mogelijkheden bieden dan de heel eenvoudige SketchUp materialen.  Er wordt wel over gediscussieerd ofdat renderen in SketchUp wel de bedoeling was, of men het in SketchUp niet beter bij gewone schetsen houdt. Niemand is uiteraard verplicht om meteen bij SketchUp zo’n renderer toe te voegen, maar allen die eenvoudig maar efficiënt aanvullend op hun schetsvoorstellingen ook meer fotorealistische presentaties willen afleveren kunnen dit perfect met zo’n low-cost oplossing als Vray in SketchUp.

klik op deze figuren
voor een duidelijker weergave

 

 

Nieuw vanaf sept. 2013 : V-Ray 2.0 for SketchUp

Gebruikers van V-Ray for SketchUp hebben nu de grootste uitbreiding van SketchUp's rendercapaciteiten binnen handbereik. Deze belangrijke upgrade voor V-Ray for SketchUp bevat een keur aan nieuwe features, waaronder real-time rendering met V-Ray RT, geoptimaliseerde Image Based Lighting (verlichting o.b.v. een afbeelding) met de nieuwe Dome Light en efficiënt geheugenbeheer met behulp van V-Ray Proxy.

Nieuwe functies

V-RayRT - een revolutionaire nieuwe rendering-engine die direct feedback geeft en het instellen van een scène stroomlijnt. Omdat V-Ray RT is gebouwd op dezelfde robuuste kern als V-Ray, is de overgang tussen de twee naadloos. Daarnaast ondersteunt V-RayRT ook GPU-rendering.

 

Dome Light - biedt een eenvoudige, artefact-vrije oplossing voor het maken van beeld op basis van verlichting. De krachtige ‘importance sampling’ analyseert HDR-afbeeldingen om ray tracing en GI precisie te optimaliseren.

 

V-Ray Proxy - onmisbaar instrument voor het beheer van scene-geheugen en het efficiënt renderen van enorme hoeveelheden geometrie. V-Ray Proxy objecten worden dynamisch in het geheugen geladen en weer ontladen op rendertijd, zodoende vitale RAM reserves besparend.

Lens Effects (Glare / Bloom ) - simulatie van de natuurlijke lens effecten die optreden bij het fotograferen van highlights.

Retrace Threshold - vermindert de Light Cache artefacten en verbetert het uiterlijk van glanzende reflecties en brekingen bij gebruik van de tijdbesparende functie - Gebruik lichte cache voor glanzende lichtstralen.

Sphere Light - voor het creëren van bolvormige arealights.

Lichten als componenten - V-Ray lichten kunnen nu onderdeel uitmaken van een SketchUp component. Het in één keer ontwerpen en instellen van meerdere lampen is hierdoor veel gemakkelijker.

Snelheid - het verwerken van uw scene voor het renderen met V-Ray gaat nu nog sneller.

64-Bit ondersteuning

SketchUp Pro 2013 ondersteuning

 

 

C3A als V-Ray - Reseller

 

C3A is al sedert 2010 V-Ray for SketchUp reseller. Deze V-Ray 2.0 for SketchUp kost slechts (listprijs excl. BTW):

V-Ray 2.0 for SketchUp:   € 580,-

Upgrade naar V-Ray 2.0 for SketchUp:  € 230,-

Autorisatiedongel:  * € 30,-

* Gebruikers hebben een autorisatiedongel nodig voor het correct autoriseren van V-Ray 2.0 for SketchUp. Heeft u al een autorisatiedongel van een ander V-Ray product, dan kunt u deze ook gebruiken voor het licenseren van V-Ray 2.0 for SketchUp.

* Gebruikt u reeds V-Ray for SketchUp en heeft u deze aangeschaft tussen 15 april 2013 en nu? Dan komt u in aanmerking voor een gratis upgrade. Helemaal gratis is deze upgrade niet, want u heeft een autorisatiedongle nodig voor correcte autorisatie van V-Ray 2.0 for SketchUp. Kosten hiervoor bedragen € 30,- excl. BTW.

C3A verzorgt daarbij nog heel wat extra's, zoals bibliotheken én de C3A-V-RAY-Cursusdag;

 

 

C3A-cursusdag V-Ray 2 for SketchUp

Aanvullend op de tweedaagse C3A-basiscursus SketchUp gaat regelmatig een aanvullende cursusdag Vray for SketchUp door:

zie de aankondiging op deze C3A-Website - daar kan u zich nu meteen voor aanmelden !

 

 

KLIK HIER voor een overzicht van de V-Ray 2.0 for SketchUp Features en Optimalisaties

Interesse in zo'n V-Ray licentie, upgrade en/of cursusdag ? Neem voor meer informatie vandaag nog contact met ons op.