2017
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2018

november 2017
 

Trimble lanceerde op woensdag 15 nov. 2017  SketchUp PRO release 2018. Deze nieuwste SketchUp ziet eruit als de voorgaande (de look & feel is gelukkig niet gewijzigd). SketchUp Pro 2018 biedt diverse verbeteringen, zoals verbeterde dwarsdoorsnedes, verbeterde informatie-uitwisseling en diverse functieverbeteringen in SketchUp Pro én LayOut.

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is het nu wel het moment om naar de nieuwste PRO-versie over te schakelen;  kom maar eens af op woensdagnamiddag of woensdagavond 20 dec. 2017 in het C3A-cursuslokaal,  waar we via een "vervolmakings-workshop SketchUp PRO" de nieuwste faciliteiten illustreren, met aandacht voor de typische PRO-faciliteiten én de aandachtspunten bij zo'n update !

 

Look & Feel

Deze nieuwe SketchUp 2018 ziet er nog steeds uit als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) was er al vanaf de release 2016: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er nu net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO !

SketchUp Pro 2018 - Nieuwe Features 

Slimmere doorsnedes

  • doorsnedes vullen met een kleur;
  • Geef doorsnedes een naam en een symbool voor latere referentie;
  • doorsnedes zijn nu een entiteit in SketchUp Pro: zoek ze op in de Outliner, groepeer ze en controleer de zichtbaarheid bij Layers.

Informatie-uitwisseling

  • Componenten bevatten nu standaard attributen zoals kosten, afmetingen, URL, eigenaar en status;
  • Groeperingen in Generate Report: component-data kan nu gegroepeerd worden, zodat er bv. precies gezien kan worden hoeveel componenten er voor een bepaald onderdeel van het ontwerp nodig zijn;
  • BIM: verbeterde IFC export om nog beter samen te werken met andere applicaties.

En nog meer

  • Teken nu ook rechthoeken vanuit het middelpunt, net als polygonen en cirkels;
  • STL import en export voor 3D printing;
  • Verbeterde upgrade: instellingen en voorkeuren worden nu uit een oudere versie overgenomen.

fig.: geoptimaliseerde sections

fig.: geavanceerde attributen met BIM info


Layout 2018 - Nieuwe Features

  • Geschaalde vectortekeningen: nooit meer omrekenen, selecteer de schaal, typ de maat in en LayOut tekent op schaal;
  • Directe DWG import;
  • Bewerk groepen net zoals in SketchUp, zodat de rest van de tekening tijdelijk vervaagt;
  • Nauwkeurigheid tot 6 cijfers achter de komma;
  • Multi Viewport: bemaat de correcte afstand tussen verschillende viewports van hetzelfde ontwerp;
  • Labelinformatie kan ook de geavanceerde attributen uit het SketchUp model weergeven, zoals de kosten, afmetingen, URL, eigenaar en status;
  • Entiteiten vastzetten voor meer controle over het document;
  • Verbeterde tekengereedschappen.

 

Licentiëring

De licentie-techniek van SketchUp PRO werd al met de release 2015 helemaal vernieuwd, maar daar is nog wat aan bijgeschaafd met de recentste releases. De Trial-versie van SketchUp PRO loopt net zoals de Autodesk-software meteen voor 30 dagen Trial. Je kan perfect een SketchUp PRO 2018 naast een oudere SketchUp PRO op eenzelfde PC installeren, zodat je eerst wat kan experimenteren met deze nieuwste versie vooraleer helemaal over te schakelen. Ook wel nodig, want het zal wel weer enkele weken duren vooraleer allerlei plugins (zoals V-Ray e.d.) voor deze nieuwe release 2018 zullen beschikbaar zijn.

Een licentie is crossplatform zowel op Windows als MACos te gebruiken. Met het nieuwe cloud-gebaseerde licentiemanagement is er een betere controle (of toezicht) op het licentie-gebruik, met max. twee activaties voor een standalone-licentie (voor dezelfde gebruiker, ook een "thuisgebruik" of gebruik op zowel de vaste PC als de Portable, als "Subscription Maintenance-right"). Let wel: een StandAlone SketchUp PRO licentie is een licentie voor één enkele "Named User", en is NIET bedoeld om afwisselend door verschillende personen te gebruiken. Een SketchUp PRO wordt nu geactiveerd “in de cloud”, over het internet. Dit betekent meteen dat u uw licentie moet de-activeren als u uw licentie wil overzetten op een andere machine. Dit kan vanuit het opstart-welcome-scherm.  Eens geactiveerd kan een SketchUp PRO standalone werken zonder netwerk- of internet-connectie maar een Netwerklicentie niet: die moet eerst uitgechecked worden (kan voor max. 7 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken.

Netwerklicenties zijn voorbehouden zijn voor groepen van minstens 5 licenties ineens bij een opstart met netwerklicenties, uitbreidingen van bestaande netwerklicenties met 1, 2 of meer licenties kan echter ook, en er zijn uitzonderingen. Sommige gebruikers hebben namelijk nog van vroeger (toen dat nog kon met slechts een paar licenties) netwerklicenties met een groep van slechts een paar licenties. Opgelet: netwerklicenties kosten meer dan 2x zoveel als een StandAlone licentie … maar bieden wat meer flexibiliteit in een netwerk. 

 

Upgrade

Alle SketchUp PRO 2017 users met een actief Maintenance of Onderhoudsplan bij C3A ontvangen via C3A automatisch een nieuwe licentiecode voor de release 2018 :  zodra beschikbaar bezorgt C3A deze licentiecodes aan alle C3A-SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben. Ook overige SketchUp PRO licentiehouders met nog oudere versies ontvangen een voorstel om hun SketchUp PRO weer up-to-date te brengen, via de Reinstatement Fee.

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Maintenance of Onderhoudsplan verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook “upgraden” mits een upgrade-prijs van het één jaar Onderhoudsplan plus een extra “reparatievergoeding” of de zogenaamde “Reinstatement Fee” zoals Trimble dit noemt. 

Prijzen van SketchUp PRO licenties of upgrades zijn niet veranderd met deze nieuwe release, bij een nieuwe aanschaf is één jaar Maintenance of Onderhoudsplan verplicht en vanaf deze release 2018 kan maar voor één jaar onderhoudsplan ingetekend worden (niet meer voor 2 of 3 jaar ineens).  KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade

 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een achttal tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een update van uw SketchUp PRO ? Dit noemt een SketchUp PRO Maintenance + Reinstatement Fee . Gezien ook Trimble ieder jaar alle vernieuwingen en optimalisaties in SketchUp PRO publiceert als een nieuwe release, is dit maintenance-systeem up-to-date houden zeker een aanrader. Via DEZE LINK kan je meteen ook een C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je uw upgrade of "maintenance" kan bestellen ... en aldus heb je meteen ook een ticket voor de C3A-vervolmakings-update-workshop SketchUp PRO zoals op woensdag 20 dec. 2017.