2016
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2017

november 2016
 

Trimble lanceerde op dinsdag 8 nov. 2016 SketchUp PRO release 2017.  Gelukkig ziet deze nieuwe SketchUp eruit als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd), maar er is toch weer aan een reeks faciliteiten bijgewerkt. Er is enkel nog een 64-bit versie beschikbaar, met een sterk geoptimaliseerde grafische engine. Ook het beheer van de Extensions is degelijk aangepakt.

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is het nu wel het moment om naar de nieuwste PRO-versie over te schakelen;  kom maar eens af op woensdagnamiddag of woensdagavond 30 nov. 2016 in het C3A-cursuslokaal,  waar we via een "vervolmakings-workshop SketchUp PRO" de nieuwste faciliteiten illustreren, met vooral aandacht voor de typische PRO-faciliteiten én de aandachtspunten bij zo'n update !

 

Look & Feel

Op het eerste zicht ziet deze nieuwe SketchUp er gelukkig als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) was er al met de release 2016: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er nu net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO !

SketchUp Pro 2017 - Nieuwe Features 

  • Verbeterd 3D Framework: Betere opbouw van het 3D beeld, waardoor modellen sneller ronddraaien en tekenen ook sneller gaat.
  • Verbeterde Transparantie: Transparantie rendert nu sneller en in hogere kwaliteit! SketchUp is bovendien verbeterd in het weergeven van meerdere transparanties om zo een beter gevoel van diepte te geven bij diverse heldere vlakken. 
  • Slimme Offset: Geen overlappende of zichzelf doorsnijdende geometrie meer, druk gewoon op 'F' voor schone offsets!
  • Loodrechte Vlakinferentie: Ga met de muis over een vlak en SketchUp zal behulpvol de loodlijn aangeven.
  • Rechtvaardige Rechthoeken: De Rectangle tools ondersteunen nu het vergrendelen van de asrichting met de pijltjestoetsen.
  • Hoge DPI Modelleren: Verbeterde snaps en inferenties en slim geschaalde lijnen op hoge resolutie monitoren.
  • Kleurenblindheid: De kleuren die SketchUp's assen en inferenties weergeven kunnen bewerkt worden, zodat ook mensen met kleurenblindheid naar wens met SketchUp kunnen werken.
  • Beter Aanpasbare Opslaglocaties: Opslaglocaties van componenten, materialen en templates is nu gemakkelijk aanpasbaar.
  • Extension Manager: Een nieuw menu-item met een overzicht van SketchUp Extensies in één oogopslag, waarmee extra tools gemakkelijk aan- of uitgezet kunnen worden. 

fig.: de nieuwe Extension Manager, waar Extensions gemakkelijk al of niet actief kunnen gezet worden

fig.: de nieuwe Extension Manager, waar Extensions gemakkelijker kunnen gedownload en geupdate worden


Layout 2017 - Nieuwe Features

  • Tabellen: Goede documenten komen met belangrijke informatie. Daarom kunt u nu ook tabellen toevoegen aan LayOut: vanaf scratch, maar ook als CSV of Excel import. LayOut refereert aan uw originele spreadsheet, zodat updaten zo simpel als een 'Klik' wordt.
  • Betrouwbare DWG's: LayOut's DWG exporter is verbeterd en biedt nu:
    • Een DWG export met aparte tabs voor documenten met meerdere pagina's;
    • LayOut entiteiten zoals maten, clipping masks en labels zullen niet langer als rauwe geometrie uit elkaar vallen en zich daardoor in AutoCAD zoals verwacht gedragen;
    • LayOut exports zijn nu slim genoeg om zichzelf te schalen op basis van het papierformaat of de modelleerruimte;
    • 'Color-by-Layer' optie, zodat alle entiteiten op een bepaalde laag als één kleur geëxporteerd worden.
  • Verbeterde Selectie: Selecteer een object in LayOut zonder het per ongeluk te verplaatsen.
  • Persistent ID's: Punten, lijnen en vlakken hebben nu een identificatiemogelijkheid. Wanneer er een verandering aan het SketchUp model plaatsvindt, worden alle LayOut maten geassocieerd met het model bijgewerkt.

 

Licentiëring

De licentie-techniek van SketchUp PRO werd al met de release 2015 helemaal vernieuwd, maar daar is nog wat aan bijgeschaafd met de release 2016 en 2017. De Trial-versie van SketchUp PRO loopt net zoals de Autodesk-software meteen voor 30 dagen Trial. Je kan perfect een SketchUp PRO 2017 naast een oudere SketchUp PRO op eenzelfde PC installeren, zodat je eerst wat kan experimenteren met deze nieuwste versie vooraleer helemaal over te schakelen. Ook wel nodig, want het zal wel weer enkele weken duren vooraleer allerlei plugins (zoals V-Ray e.d.) voor deze nieuwe release 2017 zullen beschikbaar zijn.

Een licentie is crossplatform zowel op Windows als MACos te gebruiken. Met het nieuwe cloud-gebaseerde licentiemanagement is er een betere controle (of toezicht) op het licentie-gebruik, met max. twee activaties voor een standalone-licentie (voor dezelfde gebruiker, ook een "thuisgebruik" of gebruik op zowel de vaste PC als de Portable, als "Subscription Maintenance-right"). Een SketchUp PRO wordt nu geactiveerd “in de cloud”, over het internet. Dit betekent meteen dat u uw licentie moet de-activeren als u uw licentie wil overzetten op een andere machine. Dit kan vanuit het opstart-welcome-scherm.  Eens geactiveerd kan een SketchUp PRO standalone werken zonder netwerk- of internet-connectie maar een Netwerklicentie niet: die moet nu eerst uitgechecked worden (kan voor max. 7 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken.

Netwerklicenties zijn voorbehouden zijn voor groepen van minstens 5 licenties ineens bij een opstart met netwerklicenties, uitbreidingen van bestaande netwerklicenties met 1, 2 of meer licenties kan echter ook, en er zijn uitzonderingen. Sommige gebruikers hebben namelijk nog van vroeger (toen dat nog kon met slechts een paar licenties) netwerklicenties met een groep van slechts een paar licenties. Opgelet: netwerklicenties kosten meer dan 2x zoveel als een StandAlone licentie … maar bieden wat meer flexibiliteit in een netwerk. 

 

Upgrade

Alle SketchUp PRO 2016 users met een actief Subscription Maintenance bij C3A ontvangen via C3A een nieuwe licentiecode voor de release 2017 :  zodra beschikbaar bezorgt C3A deze licentiecodes aan alle C3A-SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben. Ook de overige SketchUp PRO licentiehouders ontvangen een voorstel om hun Subscr. Maintenance weer up-to-date te brengen, via de Reinstatement Fee.

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Subscription Maintenance verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook gewoon “upgraden” mits een upgrade-prijs van het Subscription bedrag plus een extra “reparatievergoeding” of de zogenaamde “Reinstatement Fee” zoals Trimble dit noemt. 

Prijzen van SketchUp PRO licenties of upgrades zijn niet veranderd, bij een nieuwe aanschaf is één jaar Subscription Maintenance verplicht maar er kan ook ineens voor twee of drie jaar maintenance ingetekend worden.  KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade