2015
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2016

november 2015
 

Trimble lanceerde op woensdag 18 nov. 2015 SketchUp PRO release 2016.  Op het eerste zicht ziet deze nieuwe SketchUp er gelukkig uit als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd), maar er is toch weer aan een reeks faciliteiten bijgewerkt. Met de verbeterde cloud-opties en diverse verbeteringen aan tools is het nu nog intuïtiever dan het al was.

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Dan is deze nieuwe versie zeker een aanleiding om SketchUp PRO toch eens in details te komen bekijken (bijv. op woensdagnamiddag 2 dec. 2015 in het C3A-cursuslokaal).
Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is het nu wel het moment om naar de nieuwste PRO-versie over te schakelen;  
kom maar eens af op woensdagnamiddag of woensdagavond 16 dec. 2015 in het C3A-cursuslokaal,  waar we via een "vervolmakings-workshop SketchUp PRO" de nieuwste faciliteiten illustreren, met vooral aandacht voor de typische PRO-faciliteiten én de aandachtspunten bij zo'n update !

 

Look & Feel

Op het eerste zicht ziet deze nieuwe SketchUp er gelukkig als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) is wel iets nieuws: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er nu net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO 2016 !

SketchUp Pro: Verbonden 

  • Compatibel met de recentste Windows 10 en Mac OS X El Capitan.
  • Trimble Connect is nu geïntegreerd in SketchUp Pro 2016. Connect is Trimble's platform om ontwerp- en bouwprojecten te kunnen opslaan en synchroniseren, er aan te kunnen refereren, deze te delen met anderen en er samen aan te werken. Trimble Connect is direct vanuit het File menu beschikbaar en geeft gebruikers met een gratis account de mogelijkheid om SKP bestanden te uploaden, downloaden en bewerken vanuit de projectfolders (tot 1 project).
  • SketchUp Pro 2016 geeft de gebruiker de mogelijkheid om 3D Warehouse modellen opnieuw te laden. Elke kopie die in het model is gebruikt wordt dan herladen, waardoor het een zeer handige manier is om te werken met proxy objecten, of wanneer er per ongeluk iets kapot gaat.
  • Zeg maar vaarwel tegen missende referenties! Met deze release zijn alle referentie-objecten in LayOut webvriendelijk. Dit betekent dat LayOut bestanden kunnen refereren aan en worden bijgewerkt met bestanden die gedeeld worden via diensten als Dropbox, Google Drive en Trimble Connect Sync. LayOut zal de gebruiker notificeren wanneer er een update beschikbaar is voor de webreferentie.
  • Met de LayOut API kunnen ontwikkelaars plugins bouwen om de creatie en bewerking van .layout files vanuit SketchUp te automatiseren.

 

 

SketchUp Pro: Simpel, Intuïtief, Precies Goed

  • SketchUp Pro 2016 biedt vloeiendere inferenties. Deze verbetering is eigenlijk een hele reeks van slimme aanpassingen aan inferenties en vergrendelingen, inclusief inferenties zonder specifieke as, uitgebreide vergrendeling met de pijltjestoetsen, extra inferenties bij bogen en cirkels, een flexibelere assentool en inferenties met verborgen  doorsnedes.
  • SketchUp heeft nu tabs, wat betekent dat de gebruiker dialogboxen kan groeperen en onderverdelen in zelf aan te maken tabjes (alleen Windows). Zie de Windows Tray, werkt ongeveer zoals in Layout.
  • SketchUp 2016 bevat een vernieuwde materiaalbibliotheek met nieuwe, betere en eigentijdse texturen en compleet nieuwe categorieën.
  • LayOut heeft nu een nieuwe manier voor kleine maatvoeringen om er voor te zorgen dat tekst niet kan interfereren met pijlen of lijnen.
  • LayOut heeft ook een verbeterd lagensysteem, inclusief groepen verdeeld over meerdere lagen, handhaving van lagen tijdens kopiëren / plakken, een 'Move to layer' commando, differentiatie tussen gedeelde en niet-gedeelde lagen en zichtbaarheid van lagen op nieuwe pagina.

 

 

Overige Verbeterigen

  • Hoge resolutie iconen, cursors en graphics voor een nettere uitstraling en grotere, scherpe weergave op hoge resolutie schermen;
  • Veiligheidssysteem om gebruikers te laten bepalen welke extensies er geladen worden:
    • Off: Sketchup laadt alle extensies;
    • Approve Mode: gebruikers zullen gevraagd worden niet-gertificeerde extensies te laden;
    • Secure Mode: alleen gecertificeerde extensies worden geladen.
  • Geoptimaliseerde PDF export vanuit LayOut met tot 10x kleinere documenten;
  • Verbeterde SketchUp C API met meer dan 100 nieuwe klasses en functies.

 

 

Licentiëring

De licentie-techniek van SketchUp PRO werd al met de release 2015 helemaal vernieuwd, maar daar is nog wat aan bijgeschaafd met deze release 2016. De Trial-versie van SketchUp PRO is niet meer beperkt tot 8 uur, maar loopt net zoals de Autodesk-software meteen voor 30 dagen Trial. Je kan perfect een SketchUp PRO 2016 naast een oudere SketchUp PRO op eenzelfde PC installeren, zodat je eerst wat kan experimenteren met deze nieuwste versie vooraleer helemaal over te schakelen. Ook wel nodig, want het zal wel weer enkele weken duren vooraleer allerlei plugins (zoals V-Ray e.d.) voor deze nieuwe release 2016 zullen beschikbaar zijn.

Een licentie is crossplatform zowel op Windows als MACos te gebruiken. Met het nieuwe cloud-gebaseerde licentiemanagement is er een betere controle (of toezicht) op het licentie-gebruik, met max. twee activaties voor een standalone-licentie (voor dezelfde gebruiker, ook een "thuisgebruik" of gebruik op zowel de vaste PC als de Portable, als "Subscription Maintenance-right"). Een SketchUp PRO wordt nu geactiveerd “in de cloud”, over het internet. Dit betekent meteen dat u uw licentie moet de-activeren als u uw licentie wil overzetten op een andere machine. Dit kan vanuit het opstart-welcome-scherm.  Eens geactiveerd kan een SketchUp PRO standalone werken zonder netwerk- of internet-connectie maar een Netwerklicentie niet: die moet nu eerst uitgechecked worden (kan voor max. 7 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken.

Het blijft zo dat netwerklicenties voorbehouden zijn voor groepen van minstens 10 licenties ineens bij een opstart met netwerklicenties, uitbreidingen van bestaande netwerklicenties met 1, 2 of meer licenties kan echter ook, en er zijn uitzonderingen. Sommige gebruikers hebben namelijk nog van vroeger (toen dat nog kon met slechts een paar licenties) netwerklicenties met een groep van slechts een paar licenties. Opgelet: netwerklicenties kosten meer dan 2x zoveel als een StandAlone licentie … maar bieden heel wat meer flexibiliteit in een netwerk.

Nieuw met deze release 2016 komt ook een manier om de licenties te managen, te zien wie welke licentie op welk toestel in gebruik heeft, hoeveel licenties er nog vrij zijn, enz.  .

 

 

Upgrade

Alle SketchUp PRO 2015 users met een actief Subscription Maintenance bij C3A ontvangen via C3A een nieuwe licentiecode voor de release 2016 :  zodra beschikbaar bezorgt C3A deze licentiecodes aan alle C3A-SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben. Ook de overige SketchUp PRO licentiehouders ontvangen een voorstel om hun Subscr. Maintenance weer up-to-date te brengen, via de Reinstatement Fee.

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Subscription Maintenance verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook gewoon “upgraden” mits een upgrade-prijs van het Subscription bedrag plus een extra “reparatievergoeding” of de zogenaamde “Reinstatement Fee” zoals Trimble dit noemt. 

Prijzen van SketchUp PRO licenties of upgrades zijn niet veranderd, bij een nieuwe aanschaf is één jaar Subscription Maintenance verplicht maar er kan ook ineens voor twee of drie jaar maintenance ingetekend worden.  KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade

 


 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een tiental tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  En specifiek in het kader van deze nieuwe release wordt op woensdagnamiddag 2 dec. 2015 nog eens een gratis SketchUp PRO-kennismakings-infosessie verzorgd, open voor àlle geïnteresseerden: zie de C3A-workshop-agenda.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een update van uw SketchUp PRO ? Dit noemt een SketchUp PRO Maintenance + Reinstatement Fee . Gezien ook Trimble vanaf nu ieder jaar alle vernieuwingen en optimalisaties in SketchUp PRO wil publiceren als een nieuwe release, is dit maintenance-systeem een jaarlijks abonnement. Als SketchUp PRO user kan je kiezen om voor 1 jaar, of meteen voor 2 of 3 jaar in te schrijven ...  Via DEZE LINK kan je meteen ook een C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je uw upgrade of "maintenance" kan bestellen ... en aldus heb je meteen ook een ticket voor de C3A-vervolmakings-update-workshop SketchUp PRO zoals verzorgd op woensdag 16 dec. 2015.