2013
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp PRO nieuwe versie 2013

mei 2013

Sedert SketchUp PRO 8 zo’n 33 maanden geleden beschikbaar kwam is er aan SketchUp PRO niets veranderd, maar ondertussen is SketchUp toch al een jaar verhuisd van Google naar Trimble. Deze nieuwe uitgave 2013 is de eerste nieuwe release sinds SketchUp in handen kwam van Trimble. Gelukkig heeft Trimble  aan het concept niet veel veranderd: SketchUp blijft “3D voor iedereen”,  met een heel eenvoudige besturingsinterface waarin u uw ontwerp van alle kanten kunt aftasten op zoek naar die juiste vorm, kleur en textuurcombinatie.

Deze SketchUp PRO 2013 kent twee speerpunten: extra en vernieuwde functionaliteit in SketchUp én LayOut 2013 met heel wat optimalisaties.  Naast SketchUp Pro blijft er een gratis versie van SketchUp bestaan, met de nieuwe naam “SketchUp Make”. Trimble heeft nu echter heel duidelijk gemaakt dat deze gratis versie SketchUp Make bedoeld is voor huis-, tuin- en keukengebruik, dus voor niet-commerciëel gebruik.

 

Nieuw in SketchUp PRO 2013

look & feel

De “look & feel” van SketchUp PRO is gelukkig heel gelijkaardig gebleven, alhoewel de slimmere toolbars en iconen-besturing een opfrisbeurt gekregen hebben en SketchUp toch een nieuw frisse look geven.  Niet onbelangrijk is dat de nieuwste besturingssystemen (zoals Windows 8) ondersteund worden én dat diverse bugs uit de huidige versie verholpen werden. 

 


Extension Warehouse

Elke gebruiker van SketchUp heeft wel een verlanglijstje met functies die SketchUp zou veranderen in de persoonlijke perfecte tool. Maar voldoen aan al deze wensen zou een CAD-achtige complexiteit veroorzaken en SketchUp volledig onherkenbaar maken voor diegenen die SketchUp als een super-schetspotlood willen gebruiken, het standaard toevoegen van heel veel nieuwe functies lijkt dan ook geen goed idee. Dankzij de Ruby-interface en een werkelijk fantastische gemeenschap van ontwikkelaars is er inmiddels echter een universum aan plugins, add-ons en uitbreidingen beschikbaar. Met die tools kan SketchUp bijna alles wat je maar kunt bedenken. Dus, in plaats van de integratie van al deze tools direct in SketchUp 2013, is besloten om het voor iedereen gemakkelijker te maken om ze te vinden en toe te voegen naar eigen inzicht. Daarom bevat SketchUp 2013 nu het Extension Warehouse met honderden tools die naar wens nu veel gemakkelijker dan voorheen in SketchUp PRO te integreren zijn. 

 


Import en Export

Een belangrijk verschil tussen de gratis versie en de SketchUp PRO blijft het uitwisselen van data met andere (professionele) CAD- en BIM-software.  Autodesk AutoCAD, REVIT en 3ds MAX kunnen wel SketchUp-files rechtstreeks inlezen, maar enkel de SketchUp PRO kan een DWG en 3ds-file importeren, en/of exporteren naar een .dwg- en .fbx-bestand , wat een professional die ook met Autodesk CAD- en BIM-software werkt toch zeker nodig heeft.

fig.: Import DWG e.d. CAD-bestanden

fig.: Export DWG, FBX en andere

fig.: Export Animaties in Full HD

 

Een Video-export vanuit SketchUp PRO (met een animatie) kan nu ook op HD-video’s, gecodeerd in populaire formaten als H264, AVI en WebM, op Full HD resolutie.

 

Nieuw in Layout 2013

Het presenteren met heel wat meer mogelijkheden en kwaliteit blijft ook één van de voornaamste redenen om niet met de gratis versie te werken, maar met SketchUp PRO : enkel de PRO-versie heeft als extra module ook Layout beschikbaar, en deze LayOut versie 2013 is op verschillende punten sterk verbeterd:

  • Vector RenderingSnellere vector rendering voor het reduceren van wachttijden voor grote modellen.
  • ZoomfunctieZoomfunctie is verhoogd met een factor 10, van 1000% naar 10000%.
  • Multi-Kopie:Multi-Kopie voor het snel maken van meerdere kopieën van objecten met uw keyboard.
  • Patroonvullingen:Patroonvullingen voor het vullen van objecten met diverse patronen.
  • Nieuwe Pijlpunten:Slankere pijlpunten, zodat uw documenten er mooier uit zien en de punten ook beter zijn uitgelijnd met de lijnsegmenten.
  • Mooie gekromde Leaders:Mooiere gekromde leaders die nu met een simpele klik en sleep zijn te creëren.
  • Gestippelde Maatlijnen:Beter leesbare maatvoering door stippellijnen.
  • Paginanummering:Paginanummers in het paginapaneel, waardoor een gedeelte van uw documenten printen en exporteren gemakkelijker gaat. 

 

V-Ray release 1.6 voor SketchUp PRO 2013 

De Render-plugins  SU Podium v2 en Shaderlight v2 is reeds compatibel met SketchUp Pro 2013. Render[in] v2 en V-Ray for SketchUp (momenteel de versie 1.49) zijn op eind mei 2013 nog niet compatibel met SketchUp PRO 2013, maar er wordt gewerkt aan een upgrade …  Dit wordt voor V-Ray de versie 1.6 for SketchUp, de eerste te betalen upgrade (wat wellicht 230€ voor zo’n upgrade zal kosten). Diegenen die V-Ray aankopen tussen 15 april 2013 en de officiële release-datum komen in aanmerking voor een gratis upgrade van deze V-Ray licentie.  

Meer info is te lezen op de ChaosGroup-website ...


Licentie en Maintenance

Naast SketchUp Pro blijft er een gratis versie van SketchUp bestaan, met de nieuwe naam “SketchUp Make”. Trimble heeft nu echter heel duidelijk gemaakt dat deze gratis versie SketchUp Make bedoeld is voor huis-, tuin- en keukengebruik, dus voor niet-commerciëel gebruik. Alle professionals die SketchUp voor hun beroep gebruiken moeten vanaf nu echt wel met de (niet gratis) SketchUp PRO werken, maar de geringe prijs van deze software én de belangrijke meerwaarde bij de PRO is absoluut van die aard dat bouwprofessionals zeker de PRO moeten gebruiken.

Samen met deze vernieuwing heeft Trimble zich gecommitteerd aan een jaarlijkse upgrade-cyclus. Versie 2013 is sedert 22 mei beschikbaar, en het is de verwachting dat versie 2014 binnen het jaar zal gelanceerd worden. Allen die een upgrade van de PRO voorgaande versie aanschaffen naar deze versie 2013 kopen in feite een “maintenance” waarvoor zij gedurende het daaropvolgend kalenderjaar elke update, upgrade en ondersteuning bij installatie/autorisatie krijgen. Het is ook mogelijk om deze maintenance ineens voor 1, 2 of 3 jaar aan te schaffen, en slaat men eens één of enkele jaren over, dan is een extra “heraansluiting-vergoeding”  vereist. 

De prijs van SketchUp PRO blijft ook na 13 jaar onveranderd … maar eigenlijk ook niet, want Trimble heeft bepaald dat bij aanschaf van een nieuwe licentie SketchUp Pro vanaf nu minimaal een jaar maintenance verplicht is.  Hierbij heeft de klant dan wel recht op een jaar lang inbegrepen updates, upgrades en ondersteuning bij installatie/autorisatie. Na afloop van de maintenanceperiode is er dan de mogelijkheid om de maintenanceperiode te verlengen met 1, 2 of 3 jaar.

Netwerkversies worden terug verkrijgbaar vanaf  minstens 10 licenties, maar zijn wel een heel stuk duurder geworden. Ook de Maintenance-formule is bij netwerklicenties een stuk duurder. Trimble heeft blijkbaar weinig zin om zo’n netwerklicenties te steunen, ook wij vinden dit veel te duur en eigenlijk onnodig gezien de manier waarop SketchUp PRO met zijn licentie omspringt … 

 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller.

Jaarlijks worden een twaalftal tweedaagse cursusdagen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een update van uw SketchUp PRO ? Dit noemt nu een SketchUp PRO Maintenance, wat samen met een nieuw versie erbij moet voorzien worden. Gezien ook Trimble vanaf nu ieder jaar alle vernieuwingen en optimalisaties in SketchUp PRO wil publiceren als een nieuwe release, is dit maintenance-systeem een jaarlijks abonnement. Als SketchUp PRO user kan je kiezen om voor 1 jaar, of meteen voor 2 of 3 jaar in te schrijven ...