2020
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro 2020.2 update met vernieuwingen Vray en Enscape

augustus 2020

Op 12 augustus werd een update voor SketchUp Pro gepubliceerd, met enkele opgepoetste functies en diverse prestatie-verbeteringen. Ook add-ins zoals V-Ray en Enscape blijven vernieuwen.  In dit artikel een overzicht van het nieuws bij SketchUp sedert de 2020-release van februari, maar ook opmerkelijke vernieuwingen bij onze meest toegepaste Render Plug-ins V-Ray NEXT en Enscape 3D. Opmerkelijk maar niet onverwacht is ook de SketchUp Pro Classic Sunset: ook bij Trimble gaat de zon onder voor de Classic licenties met onderhoudsplan, en wordt kordaat geswitcht naar Subscription !

c3awebinar_sketchup+layout+enscape_19aug2020

SketchUp Pro updates

Nadat op 28 januari SketchUp Pro release 2020 gelanceerd werd, was er al een eerste grote maintenance-release 2020.1 in april. Naast diverse prestatie- en stabiliteitsverbeteringen, waren er ook enkele nieuwe en verbeterde functies:

  • Lege objecten:  U kunt nu op een lege plek klikken en een object (groep of component) vanaf scratch creëren. Een pop-up stelt u in staat een component direct een naam te geven. Dus er komt nooit meer per ongeluk aangrenzende geometrie mee en u krijgt een nog beter georganiseerd model.
  • Scenes & Zichtbaarheid: ook in Scenes kan u nu kiezen om verborgen objecten, verborgen geometrie of beiden te tonen.
  • Doorsneden & Scenes: de zichtbaarheid van Section Planes kan u nu per scene bepalen. Hiervoor was het alleen mogelijk om de zichtbaarheid van alle Section Planes op te slaan.
  • Verborgen Objecten zijn nu bewerkbaar: als u een verborgen object in de Outliner selecteert, zal deze als een mesh verschijnen zodat u toch gemakkelijk aanpassingen kunt doen.
  • Zichtbaarheid van meerdere Objecten controleren: meerdere Objecten zijn nu te selecteren in Outliner en de zichtbaarheid ervan kan ineens aangepast worden.
  • Verbeteringen aan Grips: met de Move tool kunt u met de modifier key tussen Grips wisselen. Dat kan nu ook met de Rotate Tool!
  • LayOut met verbeterde prestaties: Selecteren en verwijderen gaat nu veel sneller in LayOut.
  • LayOut met verbeterde selectietool: als u nu een kruis- of vensterselectie maakt, kunt u niet meer per ongeluk iets verplaatsen. Objecten moeten nu eerst geselecteerd zijn voordat ze kunnen worden verplaatst.

Op 12 augustus werd SketchUp 2020.2 uitgebracht, met enkele opgepoetste functies en diverse prestatie-verbeteringen. De tweede grote Maintenance Release van SketchUp Pro 2020 bevat, naast diverse prestatie- en stabiliteitsverbeteringen, ook enkele nieuwe en verbeterde functies:

  • Controle over inferenties van de Line tool: Inferenties zorgen ervoor dat u handig in SketchUp kunt werken, maar ze zitten ook wel eens in de weg bij bijvoorbeeld details of het overtrekken van afbeeldingen. Daarom kunt u nu bij de Line tool de ALT-toets op Windows / CMD-toets op macOS gebruiken om de inferenties aan / uit te zetten.
  • Weld Edges: 'Weld Edges' is toegevoegd aan SketchUp's native tools. Dit betekent dat u randen en bogen kunt samenvoegen tot een enkele polylijn zonder een extensie te installeren. Als u randen en bogen wilt samenvoegen, doet u dit met de rechtermuisknop en selecteert u ‘Weld Edges’.
  • LayOut met lijnbreedte, -kleur en -patroon per tag: het aanmaken van diverse scènes en het opeenstapelen van viewports is niet meer nodig om indrukwekkende 2D tekeningen te maken. De lijnstijl van SketchUp tags is nu in LayOut te bepalen. U kunt hierbij de lijnbreedte, de kleur, het patroon en de schaal van de strepen in één simpele viewport.
  • LayOut werkt nu soepeler in grotere documenten. Goede LayOut documenten zijn een samenstelling van viewports, afbeeldingen, vectorafbeeldingen en labels. Hierdoor wordt het werken aan selecties langzamer. Om grotere bestanden te helpen versnellen, geeft LayOut nu een voorvertoning van deze transformaties in plaats van ze in real-time te tekenen terwijl u met een selectie werkt. Wanneer u een bewerking voor verplaatsen, kopiëren of schalen hebt voltooid, tekent LayOut vervolgens uw actie opnieuw. Dit is een subtiele verandering, maar het brengt een nieuw gevoel en veel meer efficiëntie in LayOut.

V-Ray Next for SketchUp

Zie deze webpagina bij Chaosgroup voor meer details via enkele video's van Chaosgroup.

Ook op 12 augustus was V-Ray Next for SketchUp Update 2.2 officieel als download te verkrijgen. De update voor deze hoogwaardige renderplugin voor SketchUp Pro bevat de volgende verbeteringen:

  • Verbeterde generatie van matte-elementen.
  • Het toepassen van texturen activeert niet langer de standaard Colorize-materiaaloptie van SketchUp.
  • Verbeterde schitteringen bij zonlicht.
  • Snellere renderings dankzij de NVIDIA RTX support.
  • Verbeterde stabiliteit CUDA engines.
  • Verhoogde compatibiliteit met enkele van SketchUp's meest populaire plugins, met name diegene die gebruik maken van V-Ray Proxy Meshes.

V-Ray NEXT for SketchUp PRO is knap, met de beste renderings, maar Enscape is ZO aantrekkelijk geworden.  Vooral de mogelijkheid voor élke SketchUp PRO-gebruiker om degelijke visualisaties af te leveren zonder veel tijd en energie is precies waar we naar streven: de tijd en energie om een goede rendering te maken kost vééél meer dan de software.  Ook de tijd en energie voor opleidingen om die software optimaal te kunnen toepassen ! En dan is Enscape 3D voor velen echt een verademing: deze Enscape-plugin zorgt voor de snelste renderings én de meest eenvoudige, interactieve en gebruiksvriendelijke besturing ... wat allen meteen sterk aanspreekt.  En de resultaten zijn absoluut OOK uitstekend : zie https://enscape3d.com/showcase/.


Enscape 3D for SketchUp

Een maand nà de SketchUp PRO 2020 release werd Enscape 2.7 uitgebracht, niet enkel compatibel met de recentste SketchUp PRO maar met als thema "Optimaliseer uw ontwerpproces": nieuwe faciliteiten zoals orthografische aanzichten en een reeks nieuwe assets. De extra "BIM-date" faciliteit is echter enkel voor BIM-software zoals Revit bedoeld, met SketchUp heeft dit weing zin.


Enscape 2.7 vanaf 26 febr. 2020, met optimalisaties en extra features:

c3awijzer_enscape-27_26febr2020

  • Orthografische aanzichten: maak eenvoudig plattegronden en doorsneden, dankzij de toevoeging van orthografische aanzichten door Enscape.
  • Uitbreiding Asset Library: De Asset Library werd uitgebreid met nieuwe gedetailleerde inhoud, zoals lampen en omgevingsgebouwen.
  • BIM data: Belangrijke gegevens zijn nu in de BIM-modus van Enscape zichtbaar, zoals bijvoorbeeld afmetingen, materiaalsoorten, hoeveelheden en zelfs prijzen. Deze functie is momenteel alleen beschikbaar voor BIM-software zoals Revit en niet bij SketchUp.
  • Batch Rendering: Renders reproduceren op basis van opgeslagen instellingen
  • Verbeterde wolken en atmosferische effecten
  • Verbeterde lichtvlakken (sphere, lijn en rechthoeken).
  • Verbeterde schaduwen van semi-transparante oppervlakken, zoals bv. gordijnen.

Enscape 2.8 vanaf 21 juli, met "Levendiger ontwerpen en beter samenwerken" :

enkele opmerkelijke vernieuwingen, zoals collaboratieve annotatie, geanimeerde vegetatie en opnieuw een uitgebreide reeks nieuwe assets!

c3awijzer_enscape-28_21juli2020

  • <Collaboratieve Annotatie: dit stelt u in staat om problemen binnen een project aan uw team te belichten. Versnel de besluitvorming en zorg voor meer transparantie.
  • Geanimeerde Vegetatie: Geef animaties een levendigere sfeer. Maak indruk op klanten door bewegende bomen en weelderige tuinen toe te voegen als aanvulling op uw bouwontwerpen.
  • Nieuwe Assets: zoals bij alle recente updates koen er weer een hele reeks nieuwe assets bij, meer dan 400 extra bij deze update, waaronder speciale objecten voor de zorgsector, 100 nieuwe meubels met een verbeterde texturen en 70 nieuwe kamerplanten.

Zie deze video op YouTube voor meer details van deze vernieuwingen bij Enscape.

SketchUp Pro Classic Sunset

In de tweede helft van 2020 gaat ook Trimble SketchUp volledig over van Classic Licenties naar Subscriptions. 4 November 2020 is de laatste dag dat nog Classic StandAlone, Netwerklicenties en/of Maintenance vernieuwingen kunnen aangekocht worden. Anders dan bijv. bij Autodesk gaat dit gepaard met een actie om dit op zes maand geregeld te krijgen ...

Er zijn een aantal redenen waarom SketchUp over gaat naar producten op basis van abonnementen: dit is bij de Adobe Software én bij de Autodesk software de afgelopen jaren ook al doorgevoerd.  Met een abonnement ontvangt u altijd de regelmatige updates en verbeteringen van SketchUp. U geniet van een vereenvoudigde autorisatie d.m.v. inloggen en heeft op elk gewenst moment toegang vanaf meerdere apparaten. Bovendien krijgt u met een abonnement dezelfde SketchUp Pro als u gewend bent, maar dan met toegang tot meer producten en diensten.

Klanten met een Classic (permanente) licentie krijgen NU de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke prijs te Upgraden en te Converteren naar een Subscription, via een “Classic Sunset Promo” geldig tot en met 24 sept. 2020.  Vooral voor gebruikers met een verouderde versie (kan vanaf de release 2013) die willen upgraden naar de recentste versie en meteen willen verzekerd zijn van twee jaar verder up-to-date SketchUp Pro is de conversie naar een Subscription à 220€ voor de eerste twee jaar heel nuttig: dat is dezelfde prijs als voor een upgrade van een recente versie + 1  jaar onderhoudsplan, maar meteen zonder zorgen voor twee jaar ver ipv één jaar !

Voor alle verdere details, zie deze uitgebreidere end-of-classic-license-faq.

Alle SketchUp Pro users die SketchUp via C3A aangekocht hebben, werden ook via C3A geïnformeerd ivm deze Classic Sunset Promo. Hebt u interesse om uw SketchUp Pro te vernieuwen en één of meteen twee jaar via een Subscription Up-to-Date te blijven via deze “Classic Sunset Promo” actie ? Vraag ernaar bij C3A VOOR 24 sept. 2020 !


c3awebinar_sketchuplayoutenscape_19aug2020

Gecombineerd met deze SketchUp Pro Classic Sunset conversie-promotie herhalen we onze SketchUp Pro 2020 update-workshops van febr. nog eens als een Online Webinar op woensdagnamiddag 12 augustus 2020.

Op deze sessie willen we uiteraard het nieuws met de recentste SketchUp Pro release 2020.2 toelichten, maar ook enkele heel praktische presentatie-mogelijkheden van SketchUp projecten uitdiepen: 2D via de nieuwe Layout  en 3D t.e.m. VR via Enscape. Dit gebruik van Enscape is trouwens één van de redenen om met de meest recente SketchUp PRO te zijn uitgerust !

Deze namiddag is GRATIS voor C3A-Userclubleden die deze workshops in febr. gemist hebben,  ook GRATIS of INBEGREPEN voor allen die via de SketchUp Pro Classic Sunset in juli hun licentie Updaten en Converteren van een oudere Classic Licentie naar een Subscription. 

Vooraf aanmelden of inschrijven is wel noodzakelijk om de deelname-link te bekomen !

 Hebt u nog geen up-to-date SketchUp Pro licentie ?   Via DEZE LINK kan je meteen ook een C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je zo'n SketchUp Pro incl. Layout kan bestellen als Subscription.