2013
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Revit Worksharing

november 2013

 

Projectsamenwerking in Revit is een werkmethodiek waarbij meerdere gebruikers samenwerken aan één gemeenschappelijk projectbestand. Gezien in steeds meer buro's van de C3A-Userclub met meerdere personen in Revit aan dezelfde projecten gewerkt wordt, was op woensdagnamiddag 13 nov. 2013 en dinsdagavond 7 jan. 2014 een (herhalings-) workshop rond dit thema voorzien. In dit artikel al wat info omtrent deze samenwerkingsmethodes in Revit ; ook onderin dit artikel kan je de complete infobundel van deze workshop downloaden !

Bij het werken in zo'n projectteam openen de gebruikers niet samen hetzelfde revit-bestand, maar het centrale gemeenschappelijke bestand wordt indirect via een locale kopie van het projectbestand geopend. Elke gebruiker werkt in zijn eigen locale bestand en Revit zorgt voor een synchronisatie met het centrale bestand. Na het locaal laden van de wijzigingen vanuit het centrale bestand, kan een gebruiker meteen de aanpasssingen door de andere teamleden in z'n eigen lokale versie zien.

Revit heeft daarvoor een heel efficiënt systeem met worksets beschikbaar, maar vooraleer zo'n projectsamenwerking in een team op te zetten is een degelijke voorbereiding, met inzicht in de mogelijkheden en afspraken mbt het praktische gebruik absoluut wenselijk. Veel hangt af van de projectgrootte, team-grootte, de functie van de teamleden, en uiteraard ook wel van de beschikbare netwerkinfrastructuur. Er zijn verschillende werkmethodes beschikbaar: "transparante" of "expliciete" projectsamenwerking (met een rollenpatroon en specifieke taakomschrijving per teamlid), of gecombineerd ... Afhankelijk van de gewenste vorm van samenwerking dient een gepaste workflow voor de projectsamenwerking opgesteld te worden.

Samenwerken aan Revit projecten in een LAN lokaal netwerk (soms al met een beperkt team) wordt steeds meer toegepast, maar Revit ondersteunt ook worksharing overheen WAN (Wide Area Network) waarbij de aansluitingen geografisch ver uit elkaar kunnen liggen. In sommige situaties is het samenwerken via gelinkte files (bijv. tussen een architect-ontwerpburo en een engineering-buro technieken) ook een optie ipv in dezelfde revitfile te werken.

Op woensdag 13 nov. was bij C3A een workshop rond dit thema voorzien, waar enkele C3A-Userclubleden met heel wat ervaring op dit vlak een en ander komen uiteenzetten, geïllustreerd met voorbeelden uit hun praktijk: 

  • stap-voor-stap opzet van Revit Worksharing door Jan van Sichem (BIMplan.be
  • praktische oefening met worksets
  • praktijkvoorbeelden en praktijkervaring verzorgd door C3A-Userclubleden: 

        Jan van Sichem (BIMplan.be)   ,   Sebastiaan Van Damme (Sheci.be)   en   Kristof Haerens (WITAS.be)

 


Uitgebreide infobundel van deze workshop.

De workshop richt zich specifiek tot de C3A-Userclubleden die al met Revit aan de slag zijn en die in teamverband met deze Revit Worksharing aan de slag willen gaan. Opgelet: deze worksharing-techniek met Revit is voorbehouden voor de FULL Revit, dit werkt niet met Revit LT.  Dit ging door in het C3A-cursuslokaal, met 24 deelnemers op woensdagnamiddag 13 nov. 2013, en werd op dinsdagavond 7 jan. 2014 nog eens herhaald ...

De volledige infobundel van deze workshop, met een gedetailleerde omschrijving van de worksharing-werkmethodiek en Revit-settings en instellingen, maar ook met enkele praktijkvoorbeelden, kan iedereen ter info inkijken via deze C3A_Workshop_Revit_worksharing_13nov2013.pdf van 68 pag.  En ... via deze link kan je stap-voor-stap de gedetailleerde oefening uit deze workshop (25 pag. ) zelf ook eens doornemen