2010
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT Realisatie door VMW

januari 2010

De VMW is nu al drie jaar met REVIT Architecture aan de slag en kijkt met tevredenheid terug op de introductie van Revit Architecture. Het sluit nauw aan met wat verwacht werd van een goed 3D-pakket. Ook de uitstekende support vanuit C3A blijkt duidelijk een extra stimulans.

VMW

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. De VMW levert drinkwater aan 2,6 miljoen klanten in 170 Vlaamse gemeenten, verdeeld over West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. De VMW produceert 133 miljoen kubieke meter drinkwater per jaar en beschikt over een uitgebreide productie- en opslaginfrastructuur. Daarnaast is de VMW een partner in de uitbouw van gemeentelijke rioleringsnetten en werkt het bedrijf waterketenprojecten uit op maat van industrie.

Voor het bouwen en onderhouden van haar infrastructuur beschikt de VMW over een eigen uitgebreide studiedienst. Het is de taak van de afdeling projectengineering om de infrastructuur nodig voor het produceren en het leveren van het drinkwater tot bij de klant te ontwerpen en te realiseren. Jaarlijks wordt ± 25 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe projecten en in het onderhoud van het bestaande patrimonium.

figuur: bij deze projecten is uiteraard veel aandacht voor de technische installaties

In de loop der jaren was een situatie ontstaan waarbij verschillende CAD-software werd gebruikt voor de verschillende disciplines (procestechnologie, elektro-mechanica, aanleg van leidingen, gebouwen, …). In 2006 werd besloten naar een uniform platform over te stappen, zodat de uitwisseling tussen de verschillende disciplines vlotter kon verlopen. Alle tekenbureaus schakelden over naar AutoCAD als 2D-basissoftware. Door de toenemende vraag naar 3D-ontwerpen voor zowel gebouwen als de elektromechanische uitrusting, schakelde de cel gebouwen over naar REVIT Architecture, na eerdere ervaringen met STAR en Speedikon.

Van start met REVIT via C3A

Eind 2006 volgden 4 medewerkers een basiscursus REVIT Architecture bij C3A. Er werd geopteerd in de beginfase én als test een aantal oude projecten opnieuw uit te werken in REVIT Architecture. Zo kon er worden gefocust op de modaliteiten van Revit en kon een gepaste werkwijze binnen de VMW worden uitgewerkt. Waar de andere 3D-pakketten heel strikt waren, gaf Revit alle vrijheid om complexe componenten op een eenvoudige manier te creëren in een grafische interface in plaats van met ingewikkelde programmacodes. Ook het gebruiksgemak waarmee o.a. de eigen huisstijl kon worden geïmplementeerd was een hele verademing. In een snel tempo werden families aangemaakt; niet alleen voor bouwkundige elementen maar ook voor elektromechanische componenten. Op deze manier kan het ontwerp sneller gebeuren en vooral de gezamenlijke impact van gebouw en installatie kan beter worden ingeschat.

In het najaar van 2007 waren de eerste REVIT-projecten aanbestedingsklaar. Eén van de eerste projecten was het waterproductiecentrum Vlakenhof van Maaseik. De bouw van dit waterproductiecentrum, met een MAXimum capaciteit van 750 m3 per uur, kadert in de toekomstplannen voor de watervoorziening in Limburg. Met de bouw van het WPC Vlakenhof wordt ook de bergingscapaciteit voor Noord-Limburg uitgebreid met 6.000 m3.

Gedetailleerd en correct 3D-model

Iedere ontwerper worstelt wel met hetzelfde probleem: hoe kan er zolang mogelijk gesleuteld worden aan het project zonder de timing in het gevaar te brengen. Ook het uitwerken van plannen vraagt de nodige tijd, zeker bij complexe gebouwen waar heel wat snedes nodig zijn om het geheel denkbeeldig te kunnen vatten. REVIT biedt juist in deze fase heel wat voordelen. De gebruiker kan gemakkelijk en snel wijzigingen doorvoeren waarbij je automatisch gewaarschuwd wordt als er conflicten optreden. Maar meer nog dan dat, Revit laat toe een zeer gedetailleerd en correct 3D-model op te bouwen waardoor er geen extra 2D-tekenwerk nodig is om correcte plannen en snedes te bekomen. M.a.w. geen extra tijdverlies door oplapwerk, maar een MAXimale aandacht voor de uitwerking van het project.

figuur: niettegenstaande de omvang van deze gebouwencomplexen bij VMW worden heel wat onderdelen écht in detail in 3D als parametrische REVIT-Families uitgewerkt.

De VMW hecht een groot belang aan correcte plannen. Alle projecten worden openbaar aanbesteed en het belang ervan is dus niet te onderschatten. Fouten vertalen zich altijd in méérwerken! Daarom is net het uitwerken van gedetailleerde families heel belangrijk. Met veel enthousiasme werd begonnen aan deze uitdaging. Gedetailleerde families dragen niet alleen bij tot een realistischer beeld van het project, ze tonen ook snel de impact aan van een aantal onderdelen en geven duidelijk aan wat er verwacht wordt. Een beeld zegt zoveel meer dan duizend woorden. Meer uitgewerkte en gedetailleerde plannen maken het werken op de werf veel gemakkelijker. Men krijgt in één opslag heel wat informatie zonder veel extra detailplannen of bestekbeschrijvingen. Dit alles geeft een grotere garantie op het welslagen van het project.

De VMW koos Revit in de eerste plaats als krachtige tool voor het ontwerpen van 3D-gebouwmodellen en de aanwezige elektromechanische installaties, maar ook voor het uitwerken van correcte plannen.

Nu de nodige ervaring op dit vlak is opgebouwd, worden ook de andere troeven van Revit uitgespeeld, zoals het automatisch genereren van een materialenlijst. Dit wordt vooral als controlemiddel gebruikt om fouten te vermijden. Gezien de soms complexe vormen binnen de verschillende projecten worden de meeste posten nog steeds nagemeten.

De VMW is zowel studiebureau als opdrachtgever. Hierdoor is er geen onmiddellijke nood aan gerenderde beelden om een klant te overtuigen. Toch wordt met deze tool gretig geëxperimenteerd; op deze manier kan iedereen een realistisch beeld krijgen van het nog uit te voeren ontwerp. Dit leverde al enkele mooie impressies op van onze nieuwste waterproductiecentra, waaronder het prestigieuze nieuwe waterproductiecentrum met centrale deelonthardingsinstallatie in Leuven.

Verwachtingen ingevuld

De VMW kijkt met tevredenheid terug op de introductie van Revit Architecture. Het sluit nauw aan met wat verwacht werd van een goed 3D-pakket. Ook de goede support vanuit C3A is een extra stimulans. Hun jarenlange ervaring binnen hetzelfde vakgebied laat toe een ondersteuning te bieden die geen vergelijk kent. Dankzij hun kennis en inzet moet een nieuwe gebruiker niet van nul vertrekken, maar kan hij terugvallen op templates, een uitgebreide bibliotheek, handleidingen en workshops. Dit laat toe de kennis van Revit op eigen tempo te verwerven. Het behoren tot een grote familie van gebruikers waar het uitwisselen van ervaringen een ongelimiteerde verrijking is, laat voelen dat je er niet alleen voor staat.

door arch. Francis Lambert, VMW