2010
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT Realisatie door architecten Quintyn & Willems

januari 2010

Architecten Michel Quintyn en Kathleen Willems zijn, na een tiental jaar ervaring in andere architectenburo’s, samen gestart met hun eigen architectenbureau in 1998 te Evergem. Ze hebben ook de evolutie van AutoCAD LT overheen ADT tot de huidige AutoCAD REVIT Architecture meegemaakt.

Evolutie

“In de beginjaren kozen we voor de budgetvriendelijke AutoCAD LT. Al snel werd die vervangen door de volwaardige AutoCAD met zijn lisp-routines die voor enige efficiëntie zorgden. Uiteindelijk werd dan overgestapt naar de AutoCAD ADT die voor ons de eerste stap naar het synchroon 2 en 3 dimensioneel tekenen was. Ondertussen gebeurt alle tekenwerk al vier jaar, sedert 2006, steeds beter met REVIT Architecture.

We hadden reeds de ervaring met AutoCAD ADT om de tekeningen 3-dimensioneel op te bouwen, maar bij een eerste kennismaking met REVIT hadden we al snel begrepen dat deze BIM-software héél wat meer in zijn mars had dan de traditionele AutoCAD. De efficiëntie en de uitgebreide output van Revit waren twee belangrijke factoren voor ons. Een ontwerp vlot kunnen uittekenen, betekent meer armslag in het andere bureauwerk. Het ontwerp onmiddellijk en correct in 3D kunnen voorstellen, geeft de klant (en ook onszelf) een beter inzicht in het ontwerp. Opvallend is dat de klant meer ‘gerichtere’ commentaar op het ontwerp geeft.

Verder helpen 3-dimensionele simulaties van zowel exterieur als interieur tot het maken van materiaal- en kleurkeuzes, type van verlichting, … Wijzigingen in plan aanbrengen die dan tegelijk in aanzicht en doorsnede worden doorgevoerd en vice-versa, vinden we ondertussen ‘als vanzelfsprekend’. Een hoogtepas wijzigen, een raam wat opschuiven, … je bent er altijd zeker van dat er geen tegenstrijdigheden zitten in je tekeningen.” aldus Michel Quintyn.


Eén BIM-model voor zowel de technische tekeningen én ook voor de 3D visualisaties

Het project dat hier wordt voorgesteld is een grondige verbouwing van een bestaande half-open rijwoning tot een volwaardig funerarium te Waarschoot. Ook voor het uittekenen van de bestaande toestand en het uitwerken van zo’n verbouwing wordt integraal REVIT Architecture gebruikt bij Architecten Michel Quintyn en Kathleen Willems. Uiteraard doen ze dit niet meer met AutoCAD.

Opmerkelijk zijn de toch sterk gedetailleerde uitstekende uitvoeringstekeningen: let maar eens op de doorsnede-details en de technische uitrusting op de plannen zoals hieronder afgebeeld. Let wel, deze twee tekeningen werden hieronder verkleind om te passen op een A4-breed, maar zijn eigenlijk bedoeld om op A0 af te drukken. REVIT-kenners zien meteen dat dit automatisch uit REVIT afgeleide tekeningen zijn, zowel de plannen, doorsneden, gevels, details én 3D Renderings komen zo rechtstreeks uit REVIT. 

Met een CAD-instrument zoals AutoCAD zou men dat zeker niet beter of gedetailleerder tekenen, en dan zijn de 3D’s of de BIM-afgeleiden er absoluut nog niet vanzelf bij.

Zoals Michel Quintyn zelf terecht opmerkt: de automatisch erbij gegenereerde 3D voorstellingen zijn zowel voor de bouwheer én de architect uiterst nuttig en bieden een beter inzicht in het ontwerp. En … door de REVIT-aanpak zijn er ook minder problemen op de werf, want alle zichten worden zonder afwijking uit hetzelfde 3D-model gegenereerd.

De renderings op de tekening (zie figuur) zijn ook gewoon in REVIT zelf opgemaakt: het hoeft niet altijd om zo’n projecten dan nog eens binnen te trekken in 3D Studio MAX Design, om daar dan met nog meer rendertechnieken betere resultaten te bereiken. Deze 3D Visualisaties die zonder al te veel extra inspanningen uit de technische tekeningen afgeleid worden, zijn veelal voldoende.