2008
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Projectafdeling van Somfy maakt de communicatie naar voorschrijvers efficiënter.

april 2008

Vanaf begin 2008 biedt de projectafdeling van Somfy bestekteksten en aansluitschema’s aan via C3A.Net voor wat betreft besturingen voor alle types zonweringen, rolluiken en ramen.

Projectafdeling

Somfy biedt projectondersteuning vanaf het voorontwerp tot en met de uiteindelijke oplevering voor architecten, studiebureaus en bouwheren. Tijdens het voorontwerp worden de noden van de bouwheer gedetecteerd en vertaald in mogelijke oplossingen. In een volgende fase werkt de projectafdeling het lastenboek uit met bijhorende technische fiches, aansluitschema’s en bekabeling. Vanaf de prijsaanvragen tot de oplevering worden alle partijen in het bouwproces ondersteund tijdens de werfvergaderingen. Bij indienststelling geeft de projectafdeling advies, opvolging en assistentie aan de installateur. In de fase van de oplevering worden onderhoudsfirma’s of technische diensten getraind.

Zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten, klein of groot worden ondersteund. Een veilige, duurzame en kostenefficiënte installatie staat bij Somfy voorop, met oog voor het comfort en de ergonomie van de eindgebruiker. Hoe kunnen de gebruikers van het gebouw zo optimaal mogelijk de zonwering gebruiken?

Communiceren is de boodschap

Figuur: C3A-conforme lastenboekteksten van Somfy beschikbaar via C3A.Net

Om Somfy besturingssystemen meer toegankelijk te maken, wordt de communicatie grondig herbekeken. Een nieuwe internationale website (www.somfyarchitecture.com) zal midden 2008 worden gelanceerd met als doel sturingen meer toegankelijk te maken voor zowel geïnteresseerden als kenners.

In het kader hiervan koos Somfy voor een samenwerking met C3A.Net als platform om informatie rond bouwmaterialen te raadplegen en te downloaden. De bestekteksten krijgen een vereenvoudigde structuur en zullen in overeenstemming zijn met de C3A-methodiek. Ook alle CAD-aansluitschema’s en de types bekabeling zijn raadpleegbaar en kunnen worden gedownload. In de loop van 2008 zal de aangeboden informatie nog worden uitgebreid en verbeterd.

Daarnaast zal er ook een checklist worden uitgewerkt waarmee de architect het studiebureau aanwijzingen kan geven omtrent het type sturing die hij wenst te gebruiken voor zijn project. Deze checklist is ook een concrete leiddraad in het gesprek met de bouwheer. In de loop van dit jaar zal deze beschikbaar zijn.

Intelligente sturing maakt klimaatbeheersing efficiënt

Wat niemand kan controleren is het klimaat. Stijgende temperaturen, meer zonuren en het vervlakken van seizoenen zijn parameters waar elke architect en ontwerper mee rekening houdt. Sturing biedt een oplossing om proactief het binnenklimaat te beheersen, door optimaal gebruik te maken van natuurlijke bronnen tijdens de wintermaanden en tussenseizoenen. Tijdens de zomer daarentegen weren we de zon proactief met gestuurde zonwering.

De projectafdeling heeft dankzij de intensieve samenwerking met zonwering- en raamfabrikanten innoverende sturingssystemen ontwikkeld. Het advies wordt aangeboden aan elke architect, bouwheer, aannemer of installateur.