2023
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Maak Revit krachtiger met Holixa T4R

september 2023

Experts van Arkance Systems, aanwezig in heel Europa, hebben verschillende aanvullende modules gecreëerd om Revit nog efficiënter te maken. Arkance Systems heeft dit samengebracht onder de noemer "Holixa T4R (Tools for Revit)", om modelleurs en BIM-managers te helpen hun werklast te verminderen en de kracht van Revit uit te breiden. Ideaal voor Architecten, Bouwkundig ingenieurs, Installatietechnische ingenieurs. Deze toonaangevende suite van Revit-add-ons houdt rekening met uw behoeften en bespaart veel tijd op taken die automatisch kunnen worden uitgevoerd.  Nu beschikbaar voor Revit 2024, en

:  

 vanaf okt. 2023 gratis/inbegrepen voor C3A-Userclubleden ...

maar je moet er wel even naar vragen via info@c3a.be ! 


Belangrijkste voordelen van Holixa T4R-tools

  • Handige beheertools die je tot 50% tijd besparen voor opzoekingen, filteringen en andere beheeracties van objecten in het ontwerp.
  • Productiviteitstools die het aantal kliks drastisch reduceren met een tijdswinst tot wel 80%.
  • BIM efficiëntie tools die je helpen om nauwkeuriger te modelleren.
  • Gratis/Inbegrepen voor C3A-Userclubleden met Revit via Arkance Systems.

Nog maar pas, op 14 sept. 2023, is de nieuwste versie 4.0.1 uitgebracht, compatibel met Revit versie 2024 (én ook nog met voorgaande 2021/2022/2023). Daarbij zijn zo'n 50-tal features uitgewerkt. Na de installatie van de "Free Version" zijn een 20-tal faciliteiten meteen beschikbaar, maar een registratie bij Arkance-Systems is vereist om de complete set vrij beschikbaar te krijgen. Na de setup komt een extra Ribbon beschikbaar in Revit:


Klik op de figuur hierboven voor een duidelijker beeld ...
zo heb je met
een ook een overzicht van de 50-tal features. 

Holixa T4R - Features 


Hieronder volgt een (niet volledig, 50%) overzicht van een vijfentwintigtal faciliteiten,
een tiental met een video ter verduidelijking,
dat geeft al een beeld van welk soort tools uitgewerkt werden.


Job Time Tracker

Urenregistratie voor Revit-projecten

Houdt automatisch bij hoeveel tijd u daadwerkelijk besteedt aan het bewerken van een bepaald project (taak). U kunt vertragingen voor inactieve tijd (pauzes tussen opdrachten) opgeven die niet worden meegerekend in de totale projecttijd. U kunt individuele sessies, de totale tijd en het aantal uitgevoerde opdrachten volgen. De resulterende gegevens kunnen naar Excel worden geëxporteerd. JobTime Help een betere inschatting te maken van de tijd die u aan het project hebt besteed en houdt deze eigenschappen bij en geeft deze weer:

  • De totale nettotijd in het formaat dd:hh:mm:ss
  • Nettotijd in de individuele Revit-sessies (en tijdstempel van die sessies)
  • Aantal opdrachten (bewerkingen) dat in de afzonderlijke sessies is aangeroepen

Command Line

Commandoregel in Revit, voor liefhebbers van de AutoCAD Command Line met heimwee.

De functie Command Line geeft een eenvoudig invoervenster weer, waarin u Revit-commando's kunt oproepen door hun naam te typen, resp. een deel van hun naam. In het vak voor automatisch aanvullen worden alle opdrachten weergegeven die overeenkomen met de getypte subtekenreeks, inclusief eventuele sneltoetsen en het lintpad. Probeer bijvoorbeeld maar eens met 'Wall'.

Holixa T4R : CommandLine

Who did that?

Wie heeft die elementen gemaakt ?

Toont de namen van de auteurs van de laatste bewerking op geselecteerde elementen, met de gebruikersnamen (ID's) in de lijst. Klik op de knop en selecteer de elementen. De tool toont een dialoog met informatie over wie elk van de geselecteerde elementen heeft gemaakt.


Bulk Upgrade of Families

Automatische conversie van projecten en families naar de huidige versie

Met deze functie kunt u Revit-projecten, families en sjablonen batchgewijs upgraden naar de huidige Revit-versie. Bovendien kan het geüpgradede projecten en families opslaan op nieuwe bestemmingen, voor- en achtervoegsels toevoegen en delen van namen vervangen. U hebt ook de mogelijkheid om bestanden te controleren tijdens het upgradeproces, los te koppelen van centrale werksets en werksets te verwijderen/behouden, of het pad van externe referenties automatisch opnieuw te laden. Lost de noodzaak op om alle bibliotheken, sjablonen, enz. te upgraden bij het overstappen naar een nieuwere Revit-versie.

Holixa T4R : Bulk Upgrade

BIM Sign

Bescherm uw projecten, families of sjablonen met een permanente onzichtbare handtekening.

De functie BIM Sign voorziet uw BIM-document (een RVT-project, RFA-familie of template .RTE/.RFT) van een watermerk met een permanent onzichtbare handtekening. U kunt vervolgens op elk moment deze handtekening uit het document lezen en de eigendom (intellectueel eigendom, IP) van het betreffende document bewijzen. De functionaliteit voor het lezen van handtekeningen is zelfs actief zonder de Holixa T4R-licentie, bijvoorbeeld nadat de proefversie is verlopen. BIMsign bewijst niet de ongewijzigde staat van het originele document (zoals digitale handtekening dat doet), het bewijst dat een document gebaseerd is op uw originele gegevens. Niet-geautoriseerde gebruikers kunnen de BIM-handtekening niet verwijderen. De handtekening blijft onderdeel van het BIM-bestand, zelfs als het hulpprogramma BIMsign niet op een Revit-werkstation is geïnstalleerd. Hiermee kunt u de eigendom van het BIM-document bewijzen ...


Link Checker

Controleert automatisch op updates van externe referenties en geeft een melding als er een wijziging is gedetecteerd. Het helpt het project up-to-date te houden. De Link Checker is een tool die automatisch controleert op updates van externe referenties in een project. Als er een wijziging wordt gedetecteerd, geeft de Link Checker een melding weer. Het helpt bij het bijhouden van updates van externe referenties, zodat het project up-to-date blijft.

Holixa T4R : Link Checker

Project Cleaner

Hiermee kun je in een batch ongewenste elementen uit je projecten verwijderen.

Met de functie Project Cleaner kun je in batches ongewenste, geselecteerde elementtypes uit je projecten verwijderen. In de opdrachtdialoog kun je de individuele elementtypes selecteren. Door het opdrachtdialoogvenster te gebruiken, heb je de flexibiliteit om de individuele elementtypes die je wilt verwijderen te specificeren en te selecteren. De elementen waarop deze functie kan worden toegepast zijn zeer uiteenlopend, waaronder Views, View Templates, Filters, Selectiefilters, Tekeningen, Materialen, Bijgevoegde bestanden (x-refs), Imports, Afbeeldingen, Legenda's, Verklaringen, Lijnpatronen, Groepen en Assemblies. Deze tool is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke functie voor het verwijderen van lijnpatronen en biedt je een uitgebreidere en efficiëntere oplossing voor het opschonen van projecten.


Extended Filter

Gemakkelijkere selectie van objecten op basis van parameters.

De functie Uitgebreid filter biedt – vergeleken met de standaard Revit-filtering – een meer gedetailleerde selectie van tekenelementen. Hiermee kunt u de selectie beperken tot een project, tot de huidige weergave of tot een selectieset. U kunt geselecteerde componenten in willekeurige volgorde groeperen op niveau, kamer of categorie. U kunt ook filteren op parameters in families – u hoeft alleen maar de lijst met alle parameters voor de geselecteerde familie of categorie weer te geven – en deze te gebruiken om uw selectie te beperken. Kortom, dit maakt het ongelooflijk eenvoudig om elementen in uw model te vinden en te selecteren.

Holixa T4R : Extended Filter

Parameter Manager

Beheer alle parameters in uw momenteel geopende project.

De functie Parameter Manager beheert parameters in het momenteel geopende project. Hiermee kunt u in één keer meer parameters uit het gedeelde parameterbestand toevoegen, of bestaande parameters in bulk uit het project verwijderen. De tool kan ook eenvoudig in de lijst met parameters filteren voor beter overzicht en controle. Helpt tijd te besparen en lost de noodzaak op om bestaande parameters in bulk toe te voegen of te wissen.

Holixa T4R : Parameter Manager

Level Manager

Verrijkte interface voor het naadloos maken van levels in je projecten.

Met deze tool  kunnen gebruikers bestaande Levels beheren in een duidelijke gebruikersinterface, bijvoorbeeld niveauhoogten wijzigen, niveaus verwijderen, niveaus hernoemen of filteren op eigenschappen en namen. Naast beheer is het ook mogelijk om nieuwe Levels aan te maken. Bijzonder handig is de functie om meerdere Levels tegelijk aan te maken.


Doors

Herkent automatisch de draairichting van de L/R-deur.

De functie Deur herkent automatisch de draairichting van de deur (L/R) en schrijft deze naar de deureigenschappen. Het laadt ook de deurannotatie die deze parameter al bevat. Dit gebeurt allemaal automatisch voor nieuwe projecten, zodat u geen enkel commando hoeft uit te voeren. In bestaande projecten moet u het commando Deur (Inschakelen/Uitschakelen) starten – en daarna voegt deze tool de nieuwe parameter aan alle deuren toe. L/R-schommeling kan ook in schema's worden gebruikt. U vindt de L/R-schakelaar in de applicatie Instellingen.


Export/Import Schedules

Bidirectionele overdracht van Revit-Schedules met Excel.

Met de functie Exporteren en Importeren van schema's kunt u geselecteerde tabellen naar Excel exporteren en bewerken in Excel. U kunt de bewerkte tabellen ook teruglezen naar Revit. Gebruik de optie “Alles selecteren” om alle Schedules in uw project te exporteren. De optie "Naar afzonderlijke bestanden" exporteert de individuele Schedules's naar afzonderlijke bestanden en geeft de bestanden een naam op basis van hun Revit-naam. Groengekleurde parameters in het Excel-werkblad kunnen worden bewerkt en vervolgens weer in Revit worden geïmporteerd met behulp van de functie “Schedules importeren”. Als het blad meerdere rijen bevat met dezelfde typeparameter, schrijft de import naar Revit de waarde van de laatste regel terug.


Copy Columns

Snelle toegang tot unieke Schedule waarden.

Hiermee kunt u parameterwaarden kopiëren van de ene kolom naar de andere in schema's. Bijvoorbeeld wanneer u toegang moet hebben tot waarden die alleen in Schedules staan (berekende waarden, samengevoegde parameters, tellingen, lengtetotalen, enz.) en deze bijvoorbeeld moet gebruiken voor labels, filtervoorwaarden, enz.

Holixa T4R : Copy Columns

Import DTM Civil3D

Voor eenvoudige aansluiting van Civil 3D en Revit.

Exporteer oppervlak vanuit Autodesk Civil 3D met behulp van de add-on tool Civil Tools. De functie Import DTM vereenvoudigt de samenwerking bij het ontwerpen van gebouwen en civiele infrastructuurprojecten. Laadt terreinoppervlak vanuit Civil 3D inclusief hoogtelijnen met alle randen in gedeelde coördinaten. Importeert terreinmodellen door XML-bestanden te laden die door de functie zijn gemaakt.


Export Geometry Civil3D

Meerdere verbindingen van elementgeometrie.

Meerdere samenvoegingen van elementen door geselecteerde categorieën, inclusief de optie om de prioriteit op het eerste en tweede niveau in te stellen. U kunt ook de “join-regels” op de schijf opslaan en de regels tussen projecten laden. U kunt deze tool gebruiken voor deze categorieën: Plaatranden, Vloeren, Generieke modellen, Daken, Trappen, Structurele kolommen, Structurele frames, Structurele funderingen, Muren, Plafonds. Creëer zo beter gecoördineerde en nauwkeurigere modellen.


Room Finishes

Vermeldt alle afwerkingen van wanden, vloeren en plafonds in een Room Parameter.

De functie detecteert automatisch alle afwerkingen van de kamers en schrijft hun waarden naar de ingebouwde parameters Wandafwerking, Vloerafwerking en Plafondafwerking. Als de kamer meerdere afwerkingen bevat, worden deze gescheiden door een bepaald karakter. U kunt kiezen of u afwerkingen wilt detecteren op basis van elementparameter of elementcontactlaagmateriaal.


Room to Floor

Creëer een vloer aan de hand van de grenzen van de geselecteerde Room.

Deze functie  kan vloeren genereren in geselecteerde Rooms. Voor elke verdieping kun je individueel het vloertype instellen, de verticale offset en je kunt ook opgeven hoe de verdieping moet omgaan met ramen en deuren in de opgegeven ruimtes.

Holixa T4R : Room to Floor

Dimensions – Continuous

Hulpmiddel voor effectiever dimensioneren.

Doorlopende afmetingen bemeten automatisch alle wanden op een virtuele straal. Kies gewoon twee punten van de straal en alle muren worden gedimensioneerd. Het is niet nodig om tijdens het dimensioneren referenties één voor één te selecteren.

Holixa T4R : Dimensions Continuous

Dimensions – Wall

Automatisch afmetingen plaatsen voor geselecteerde muren.

Met deze functie kun je automatisch afmetingen maken voor de geselecteerde muur met meerdere waarden. Je kunt kiezen voor afmetingen voor leegtes, openingen, verbonden muren of de totale afmetingen van de muur. De maatteksten worden automatisch verschoven met een vooraf gedefinieerde tussenruimte. Als je de optie "Opening" kiest, zal de functie ook de hoogte van het venster meten. Dit kan je helpen om snel en nauwkeurig de afmetingen van de muur en zijn componenten te documenteren.

Holixa T4R : Dimensions Wall

Line of Travel

Genereert de trappijl, nummering en beschrijving.

Maak het mogelijk om de trappijl volgens nationale normen te genereren, inclusief trapbeschrijving en loopvlaknummering – met één enkele muisklik. De tool bevat ook instellingen waarmee u het labelteksttype, de symboolradius, de hoek van de symboollijn en de lengte van de symboollijn kunt definiëren. Verbeterde en geautomatiseerde tagging op basis van Europese normen.


Structure Description

Creëert automatische beschrijvingen van de elementstructuur.

Structuurlabel maakt automatische labels van de structuur van samengestelde muren, daken of vloeren, inclusief het materiaal en de dikte van elke laag in het geselecteerde bouwelement. Bij elke wijziging in de structuur wordt het label automatisch bijgewerkt. Ondersteunt ook gecombineerde/bevestigde vloeren en wanden. In Instellingen kunt u de modifier voor materiaalnamen opgeven – met behulp van reguliere expressies kunt u alle numerieke dikte-informatie verwijderen (om bijvoorbeeld dubbele diktewaarden te voorkomen).

Holixa T4R : Structural Description

Change Text

De tekststrings in het project vervangen.

Met deze functie kun je tekst in je project globaal zoeken en vervangen.Je kunt het gebruiken om automatisch de hoofdletters en kleine letters van tekst te wijzigen (Boven/beneden/Titel/Zin), of voor geavanceerde vervangingen met behulp van reguliere expressies. Deze functie breidt de standaardfunctionaliteit voor het zoeken en vervangen van tekst in Revit uit. Met reguliere expressies kun je delen van tekst verwijderen, tekengroepen toevoegen, tekst herschikken en andere geavanceerde manipulaties uitvoeren. Dit kan handig zijn om grootschalige wijzigingen aan te brengen in de tekst in je project.


Duplicate Views

Dupliceert geselecteerde aanzichten (plattegronden, doorsneden, 3D, aanzichten, etc.) in het huidige project.

Met deze functie kunt u geselecteerde Views uit het huidige project bulksgewijs dupliceren. U kunt filteren op weergavenaam, type e.a.  Bij het maken van nieuwe Views kunt u uw eigen voorvoegsel/achtervoegsel toevoegen en het aantal exemplaren definiëren. De tool kan ook eenvoudig filteren in de lijst met bestaande Views van het project - op naam, type en weergavetype.


Wall Legend

Genereert een legenda van wanden die in het project worden gebruikt (wordt niet automatisch bijgewerkt). Kies de muurtypes voor de gegenereerde tabel.


Element Legend

Genereert een legenda van ramen en deuren die in het project worden gebruikt (wordt niet automatisch bijgewerkt). Kies een categorie, type en parameters van de elementen voor de gegenereerde tabel.


Data from Schedule

Deze functie wordt gebruikt om automatisch legendecomponenten te genereren voor onderdelen van een Schedule.

Nadat een bestaande Schedule is geselecteerd, wordt een set bladen gemaakt waarop de Schedule zelf en een legenda voor elk item zijn geplaatst en geordend. De legenda's bevatten legendecomponenten van het geselecteerde type, hun basisafmetingen en een Type Mark of Mark tag als verwijzing naar de legende. De gebruiker kan het type van de gegenereerde legendecomponenten kiezen, hun schaal en ook het type van de gecreëerde afmetingen en tekstannotaties. Het is een handig hulpmiddel, vooral voor het snel maken van grafische raam- en deurplanningen.




Holixa T4R : de basis voor Advanced Solutions

Deze Holixa T4R vormen  de basis voor "Advanced Solutions" zoals o.a. Smart Documentation

Klik op de links hierboven voor meer details.



C3A is geland bij Arkance Systems.

Vanaf begin februari 2023 gaat C3A verder samen met Arkance Systems. We willen impact uitoefenen op de IT-ontwikkelingen in de bouw en bouwprofessionals helpen met hun digitaliseringsvraagstukken. Om deze ambities te kunnen continueren en nog beter waar te maken zijn we op zoek gegaan naar versterking … en met Arkance hebben we de perfecte match gevonden. Zo gaan we onze gezamenlijke ambities waarmaken en bouwen we vanaf nu samen aan de toekomst!  

                 

Zie dit nieuwsbericht van febr. 2023 met meer details. 
De uitbreiding van de C3A-Extensies voor C3A-Userclubleden met deze Holixa T4R is al een eerste extraatje voor onze C3A-Revit-gebruikers!  
Na de installatie van de "Free Version" zijn een 20-tal faciliteiten meteen beschikbaar, maar een registratie bij Arkance Systems is vereist om de complete set vrij beschikbaar te krijgen.  Geinteresseerde C3A-Userclubleden : vraag ernaar via een mail naar info@c3a.be !