2013
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

KickOff 2013 voor de Pas-Afgestudeerde architecten

september 2013

Afgelopen academiejaar 2012-2013 studeerden opnieuw zo’n 350 studenten af als architecten of ingenieur-architect in de  zeven architectuur-opleidingsinstituten in Vlaamstalig Belgie.  NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, organiseerde voor hen de “Kick Off Days for Architects” op drie avonden in september 2013, ook dit jaar weer met de steun van C3A. Naar jaarlijkse gewoonte waren er weer zo’n 200 deelnemers die zich kwamen informeren op deze drie avonden vol gouden tips door experten en getuigenissen van collega’s.  Ook de beste IT-uitrusting, via de C3A-oplossing, komt aan bod !

De NAV KickOff avonden

In samenwerking met een reeks partners organiseerde het NAV op drie avond verspreid over Vlaanderen deze infosessie, op 3 sept. bij Desco te Gent, op 5 sept. bij Lambrechts Store te Hasselt en op 11 sept. bij Bulo te Mechelen.  Tijdens een vlot en luchtig panelgesprek brengen enkele specialisten de pas-afgestudeerden op de hoogte van de rechten, plichten en mogelijkheden als stagiair-architect. Bijzonder aantrekkingspunt is wel dat alle deelnemers elkaar nog eens terug zien nà een verlofperiode zodat ze wat kunnen bijpraten met de mede-afgestudeerden op de gratis receptie achteraf en … elkeen gaat naar huis met een leuk goodie pakket. 


C3A-Wedstrijd

Ook de beste IT-uitrusting, via de C3A-oplossing, komt aan bod ! Via een C3A-vragenformulier wordt gepolst naar de ervaring en interesse op het IT-vlak. Via dit vragenformulier maken alle deelnemers ook kans op een zesdaagse C3A-Revit Cursus (twv 1.440 euro), een tweedaagse SketchUp PRO-cursus (twv 480 euro) én een tweedaagse ADMIN Cursus (twv 480 euro). C3A verloot deze cursussen immers onder de deelnemers die een volledig ingevuld formulier achterlaten op die KickOff avonden, en allen die dit formulier ingevuld hebben bekomen ook de C3A-SketchUp PRO meubelenbibliotheek

enkele opvallende resultaten:

beelden tijdens zo'n KickOff avond

  • op de vraag “Heb je tijdens je basisopleiding een gecombineerd lastenboek (bestek en meetstaat) met geschikte software leren opmaken?” heeft slechts 10%  JA geantwoord … nog minder dan vorig jaar ...
  • positief: ongeveer 75% gebruikt al SketchUp, en méér dan de helft van de pas-afgestudeerden heeft blijkbaar al kennis gemaakt met REVIT en de C3A-REVIT-Extensies tijdens de opleiding. De gastcolleges en infoavonden die C3A jaarlijks voor de laatstejaars-studenten verzorgt in verschillende opleidingsinstituten zitten daar voor iets tussen, maar in verschillende architectuur-opleidingsinstituten zit SketchUp én REVIT (welliswaar beperkt) ondertussen verwerkt in het opleidingspakket.
  • Op de vraag “Interesseert het jou om zelf met REVIT en de C3A-Extensies bij uw toekomstig architectuurwerk aan de slag te gaan?“ antwoordde 75% positief … en 20% weet het nog niet (ongetwijfeld omdat ze deze oplossing nog niet kennen)
  • slechts 24% wist al dat een Stagiair met een Autodesk Studenten-licentie type BDS Suite Ultimate (voor slechts 160€ …)  aan de slag mag tijdens de stage, maar na deze roadshow weten deze groep pas-afgestudeerden dit nu wel.

 

en de winnaars zijn:

  • de tweedaagse C3Admin bestek- en meetstaat-cursus : Wouter Donck (afgestudeerd aan LUCA Gent)
  • de tweedaagse C3A-SketchUp PRO-cursus  : Stephanie Kint (afgestudeerd aan Ugent)
  • de zesdaagse C3A-Revit Cursus:  Jonathan Denoiseux (afgestudeerd aan de KUL)

Vervolg via de C3A-infosessie op woensdag 25 sept.

Opgelet: beperkt aantal deelnemers per sessie, dit gaat door in het C3A-cursuslokaal.

Op woensdag 25 sept. (zowel namiddag als avondsessie) verzorgt C3A aanvullend een IT-infosessie waar een algemeen overzicht van de C3A-aanpak gepresenteerd wordt. Niet enkel de pas-afgestudeerden, maar ook alle andere geïnteresseerden (ook stagemeesters) kunnen op 25 sept. hiervoor bij C3A terecht. Daar hebben dan meteen ook de stagemeesters, veelal C3A-Userclubleden, ook nog iets aan: dan moeten ze deze introductie met de meest gebruikte IT-instrumenten niet zelf uitleggen aan hun stagiairs. Wel vooraf inschrijven via de C3A-Website !

Programma op woensdag 25 sept.:

  • Beknopte voorstelling C3A & de C3A-Userclub 
  • C3Admin-Extensies, o.a. bestek en meetstaat met Microsoft Office (Word & Excel) 
  • 3D conceptueel ontwerp met SketchUp PRO & C3A-Extensies 
  • 2D tekenwerk met Autodesk AutoCAD (LT) & C3A-Extensies 
  • 3D architecturaal modelleren en visualiseren met Autodesk REVIT Arch. en 3ds MAX Design 
  • Internet als extra communicatiemiddel voor alle C3A-Userclubleden, met o.a. het C3A.net 

Deze infosessies zijn zowel bedoeld voor diegenen die voor het eerst met de C3A-aanpak kennismaken, als voor diegenen die de meest recente software-ontwikkelingen wensen te evalueren. Interesse ? Klik door naar http://www.c3a.be/software/opleidingen/c3a-infosessie-algemeen en meldt u nu meteen aan !



Dergelijke KickOff avonden worden nu al zo'n 10-tal jaar georganiseerd, waarbij ieder jaar meer dan 50% van de pas-afgestudeerden dit komt meevolgen. 

Onlangs voerde het NAV een enquête uit bij stagemeesters, rond het thema “Hoe kan het onderwijs stagiairs beter voorbereiden?”  Want … blijkbaar ervaren 86% van deze stagemeesters ernstige tekorten in het opleidingsniveau van hun stagiairs. Maar hoe kan het onderwijs daaraan verhelpen ?  Twee voorstellen sprongen er wel uit : 54% vond de suggestie van een praktijkstage tijdens de opleiding (ipv de twee jaar erna) zeker een interessante denkpiste, en 26% vond dat er meer nadruk op bouwtechniek en wat minder op ontwerp zou moeten zijn.  

Als je ziet dat 90% van de pas-afgestudeerden op de vraag “Heb je tijdens je basisopleiding een gecombineerd lastenboek (bestek en meetstaat) met geschikte software leren opmaken?” NEE antwoordde (en dus ook geen grondige kostenraming van hun ontwerp heeft leren uitwerken), dan zou dit thema in zo’n vijfjarige opleiding toch ook wel grondiger aan bod mogen komen. Zo’n tweedaagse zoals C3A regelmatig verzorgt zou toch moeten kunnen in zo’n vijfjarige architectuur-opleiding ! Anderzijds is gelukkig BIM (met Revit) aan een goede opmars bezig in het architectuuronderwijs in Vlaanderen (cfr. dit vorige artikel in C3A-Wijzer).