2013
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

FSB Bestekteksten op C3Anet

januari 2013

Via C3A.net (zie c3a.net op deze website) kan u als ontwerper-voorschrijver op een snelle en gebruiksvriendelijke manier bestekteksten en CAD-tekeningen van bouwproductfabrikanten opnemen in uw projectdossiers. De C3A-Afspraken voor een gestructureerde opbouw van bestek, meetstaat en tekeningen vormen hierbij een dankbare standaard.

Ook FSB (zie www.fsb.be) ziet het voordeel van deze aanpak en heeft ondertussen heel wat inspanningen verzorgd om alle C3A-Userclubleden beter bruikbare bestekteksten beschikbaar te stellen via C3A.net ! 

 

FSB: bouwbeslag en systemen voor de architectuur, Made in Germany

De afkorting FSB, van Franz Scheider Brakel staat wereldwijd synoniem voor esthetisch en functioneel hoogwaardige, met ambachtelijke perfectie en moderne hedendaagse materialen gemaakte deurklinken. Toch heeft de Duitse kwaliteitsonderneming FSB veel meer te bieden dan “alleen maar” bouwbeslag. De knowhow die het bedrijf de afgelopen 130 jaar heeft opgebouwd is voor FSB de voedingsbodem van de verdere consequente ontwikkeling van het assortiment: alles wat in brede zin met grijpen en grepen verband houdt.

 

Barrièrevrij comfortabel leven met het ErgoSystem® 

Voor FSB eindigt het toegankelijk maken van architectuur niet bij de deur. Vooral in een ouder wordende samenleving zijn oplossingen nodig die „ruimten op zich“ makkelijker hanteerbaar maken. „Barrièrevrij comfortabel leven“ luidt het motto dat door het FSB ErgoSystem®, designvolle ergonomische sanitaire hulpmiddelen in inox, ovaal-diagonaal van vorm, alle eer wordt aangedaan. Aan de basis ligt een greepprogramma met verschillende varianten en lengten voor alle denkbare toepassingsgebieden. Vooral de combinatie van de douchezitjes met draaibaar zitvlak, het modulair A-Flex productgamma met de vaste en opklapbare beugels, het inbouw vuilnisbakje, de valveiligheidsriem,… . Met andere woorden dit compleet assortiment maakt het tot een universeel inzetbaar systeem. Los van lichamelijke mogelijkheden worden op deze manier een aantal handelingen in de badkamer een pak eenvoudiger en veilig.

 

Handgrepen voor de gangen

Ook in de gangen van woonzorgcentra en ziekenhuizen is een ergonomisch gevormde handgreep zowel praktisch als esthetisch een goede oplossing. Hiervoor nemen we dezelfde ovaal-diagonale vormgeving die we kennen van het ErgoSystem. De handgrepen worden steeds op maat gemaakt met een rechte of gebogen tussensteun, naar keuze. Hier is maatwerk en een snelle levering volgens de gekende FSB kwaliteit een belangrijk pluspunt.

 

Elektronische toegangscontrole

FSB introduceert onder de merknaam Isis een toekomstgeoriënteerde systeemoplossing voor elektronisch toegangsmanagement met een eenvoudige bediening en flexibele montagemogelijkheden. Bij Isis kan je het omvangrijke FSB-assortiment van klassieke deurkrukgarnituren combineren met de vele voordelen van een elektronische organisatie van toegangsrechten. Voor de marktintroductie stelt FSB de versies Isis M100 en Isis M300 voor. In de Isis-systeemfamilie staat het concept van de onbeperkte schaaluitbreiding voor de meest uiteenlopende eisen centraal: voor architecten en aannemers die met een oplossing voor een klein project starten, staan alle deuren open voor de uitbouw van een bepaald systeem dat beantwoordt aan de meest complexe structurele en administratieve verwachtingen. Kortom Isis staat voor: design, flexibiliteit en veiligheid dat hand in hand gaat met het hoogste gebruikscomfort. De elektronische toegangscontrole is mogelijk voor binnendeuren, alsook voor buitendeuren en dit met het nieuwe veiligheidsbeslag.

 

Kwaliteit en duurzaamheid

“Made in Germany”: dat producten van FSB op het vlak van betrouwbaarheid en lange levensduur beter zijn dan de norm, wordt bewezen in uitvoerige tests, controles én het dagelijkse gebruik. Als bewijs van deze kwaliteit geeft FSB een garantietermijn van 10 jaar op zijn producten.

Milieu: Duurzaamheid is bij FSB meer dan een slogan. Sinds 1996 voldoet FSB aan de ISO norm 14001 en EMAS (Europees Milieumanagement -en Audit Schema).

En als één de weinigen in deze branche voldoet FSB met al zijn materialen (aluminium, inox, massief brons en massief messing) van de meer dan 25000 artikelen aan de milieu productverklaringen volgens ISO 14025.


FSB op C3A.net

klik op de figuur voor een leesbare printscreen van C3A.net met de FSB-Materials-folder en subfolders ...

Werner Van Alstein en Didier Baert, beide FSB-vertegenwoordigers voor FSB Belgie, hebben het voordeel en de impakt van betere bestekbeschrijvingen voor de architect-ontwerpers goed ingeschat. Beiden hebben ze zo’n cursusdag Bestekteksten met Word bij C3A meegevolgd, zodat ze een goed inzicht hadden in de meest gebruikte werkmethodiek van de architect-ontwerpers in Vlaanderen. Daarna was het een klein kunstje (wel een niet te onderschatten werk) om de meest gebruikte FSB-produkten van een goed bruikbare bestektekst in Word-formaat te voorzien, qua structuur en opmaak conform de specifikaties van de C3A-werkmethodiek.  

Ondertussen staan er zo’n 150-tal goed opgemaakte bestekteksten beschikbaar op C3A.net (zie figuur), direct klaar voor gebruik ! Aarzel niet om deze teksten te downloaden en in uw eigen bestekteksten te integreren waar nodig en bruikbaar.

 

Omtrent FSB

Of het nu om klassieke deur- en vensterbeslagen, elektronische toegangscontrole of het barrièrevrij ErgoSystem gaat: het FSB-materiaal ligt in het verlengde van uw hand en opent voor u ruimtes om in te leven, wonen en werken. Al 125 jaar lang ontwikkelt FSB in Brakel, in Oost-Westfalen, producten met toepassingen rondom de vier muren van uw woning en voor bouwwerken van de meest gerenommeerde architecten ter wereld. Neem het zelf in handen!

De “Vier Geboden van het grijpen” ... zodat de hand niet in het luchtledige grijpt

  • Duimgreep: de duim zoekt voortdurend een richting. Reeds op de eerste handbijlen uit de steentijd zijn hiervan bewijzen te vinden.
  • Wijsvingerkuil: de wijsvinger is zoiets als de navigator van de hand. Hij tast zoekend voort, en laat dan de andere vingers volgen.
  • Palmsteun: de binnenkant van de hand is bol gevormd. Hij zoekt een steunpunt, om de kracht beter over te kunnen brengen.
  • Grijpvolume: een hand grijpt niet graag in de leegte. Een bepaalde maat en grijpvolume is voor hem een basisbehoefte.

Voor verdere info :

Franz Schneider Brakel GmbH + Co KG Nieheimer Straße 38  D-33034 Brakel Duitsland Tel. 0049 5272 608-0 www.fsb.be

Contactpersonen FSB België en Luxemburg: