2010
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

DUCO kiest voor C3A-Materials

januari 2010

Duco is op vandaag een toonaangevende producent in Europa van ventilatie- en zonweringsystemen die op een natuurlijke manier een gezond , comfortabel en energiezuinig binnenklimaat genereren. Sinds kort is Duco als bouwfabrikanten ook aangesloten bij de C3A-Userclub en er wordt momenteel gewerkt aan de voorbereiding van de opmaak van C3A-conforme Duco-Bestekteksten alsook Revit-families voor Duco-ventilatieroosters. Het resultaat vind je binnenkort terug via ons extranet C3A-Net! 

Figuur: Voor het snel en gebruiksvriendelijk voorschrijven dan deze ventilatiesystemen kan je dus terecht op de DUCO-bestekfolder beschikbaar via C3A.Net

Isoleren = Ventileren

In 2006 heeft de Vlaamse overheid een energieprestatie regelgeving ingevoerd om woningen energiezuiniger te maken. Volgens de zogenaamde EPB-wetgeving moeten woningen een zeker energie-peil (of E-Peil) halen. Het resultaat is dat gebouwen maximaal luchtdicht gemaakt en geïsoleerd worden. Om een goede luchtkwaliteit te garanderen moet er geventileerd worden. Duco biedt hierbij de vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen als oplossing. Verse lucht wordt via de gevel (en niet door mogelijk vervuilde kanalen) rechtstreeks door raamroosters in het gebouw binnen gehaald terwijl de vervuilde lucht via het dak wordt afgevoerd.

De CO2- en vocht sensoren van het systeem zorgen er voor dat de juiste hoeveelheid lucht binnen gehaald wordt voor een maximale luchtkwaliteit zodat er geen nutteloze energie verspild wordt. Het neusje van de zalm in het gamma is het DucoTronic System, waarbij de ventilatieroosters elektronisch aangestuurd worden en zelfs rekening houden met binnen- en buitentemperatuur.

The Green Building Solution

Niet alleen ventilatie maar ook zonwering en night-cooling dragen bij tot een verhoogd werk- en leefcomfort. Wanneer men deze 3 elementen in een juiste combinatie laat samenwerken met elkaar komt men tot een perfect energie-zuinige en comfortabele oplossing: “The green building solution”. Het model werd ten volle toegepast in het nieuw opgetrokken gebouw van Duco Projects. De site (ontworpen door Architectuurburo Govaert en Vanhoutte) werd dan ook onlangs genomineerd voor de Belgische prijs voor architectuur en energie 2009.

Innovatie, marketing en kwalitatieve productie als antwoord op de crisis

De wijzigende marktsituatie door de crisis moet ernstig genomen worden. Door een efficiënt kostenbeleid en flexibiliteit probeert Duco daar een antwoord op te bieden. Maar dergelijke verschuivingen in de markt bieden ook kansen waar Duco ten volle wilt op inspelen.

Woningbouw enerzijds en kantoorbouw anderzijds vergen een andere marktbenadering. Vandaar de beslissing om beide ondernemingen (Vero Duco en Duco Projects) zelfstandig te laten specialiseren en op eigen kracht te laten doorgroeien.