2006
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Buro II en Buro I: urban planning architecture engineering interior

juli 2006

BURO II en BURO Interior werden 30 jaar geleden in Roeselare opgericht door Hendrik Vermoortel en Rita Huys. Het architectenbureau groeide sindsdien uit tot een multidisciplinaire groep met een 100 - tal medewerkers. Een strakke bedrijfsorganisatie en de beschikbaarheid van de verschillende competenties dragen bij tot geïntegreerd ontwerpen, de aangewezen manier om de projecten duurzamer, innovatiever en toekomst gerichter te maken. Intense samenwerking met opdrachtgevers, overheden, collega’s en specialisten vormt de sleutel voor kwaliteit. Naast architectuur en bouwen, winnen onderzoek en consultancy steeds meer aan belang: haalbaarheidsstudies, masterplannen, complexe publiek-private samenwerkingsprojecten, voorbereidend onderzoek bij projectontwikkeling, projectregie en –begeleiding.

In 2005 volgde een belangrijke internationale doorbraak door de samenwerking met Steven Holl Architects uit New York aan het nieuwe Casinocomplex in Knokke en vooral door het winnen van een prestigieuse architectuurwedstrijd in China voor het Baiyun Conference Center in Guangzhou, een project dat momenteel in uitvoering is. In 2006 werd Buro II Networks opgericht, dat zich specifiek toelegt op de geïntegreerde aanpak van complexe projecten in ruimere multidisciplinaire samenwerkingsverbanden.

Het Baiyun International Conference Centre in Guangzhou

ADT-project gerenderd in 3D Studio MAX

De Provincie Guangdong en de stad Guangzhou, een stad met 12 miljoen inwoners in het zuiden van China, wensten een nieuw prestigieus congrescentrum te bouwen, met een totale vloeroppervlakte van ca. 300 000 m². Omwille van de gewenste uitstraling van het gebouw werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven in het voorjaar van 2005. De jury werd gehouden in juli, begin augustus werd het team van Buro II tot laureaat gekozen en werden de contractbesprekingen en de uitvoeringsstudies aangevat. Momenteel is de ruwbouw bijna klaar. De gebouwen worden begin 2007 in gebruik genomen.

Het project herstelt op een hedendaagse manier de historische dialoog tussen de stad en de omliggende bergen. Er wordt geen alleenstaand en gesloten object gebouwd. De nieuwe congresfuncties worden geïntegreerd in een algemeen systeem van open fysische connecties tussen de locatie van de toekomstige stadswijk en het natuurpark. Het nieuwe gebouwencomplex is een gefragmenteerd volume dat voldoende perspectieven open laat om de bergen zichtbaar te houden in de stad. 

Een hoge sokkel met een landschapspatroon van daktuinen en patio’s verlengt het natuurpark door de volledige site. Vier eco–bruggen dwarsen de Baiyun Road (snelweg) en herstellen de verbinding tussen stad en landschap. Vijf volumes in rode natuursteen steken boven de basis uit, als kunstmatige heuvels tussen de groene vingers. Ze refereren symbolisch naar de “vijf geiten” uit een bekende lokale legende.

Het Baiyun International Conference Centre wordt een duurzame ontmoetingsplaats met een origineel karakter en met een menselijke schaal. Het voorgestelde concept is gebaseerd op open, modulaire en flexibele ruimten, die met elkaar verbonden zijn door efficiënte en beveiligde circulatiesystemen. Het centrum bevat exclusieve meeting halls voor 1000 en voor 500 personen en concertzalen met 2500 en 1500 zetels. Op de uiteinden in het noorden (600 kamers) en het zuiden (900 kamers) zijn de hotels gesitueerd en een groot aantal restaurants. Het high-tech overheidsgebouw heeft een duurzaam energetisch concept.

Het project kwam tot stand in een intensieve samenwerking tussen Buro II (Leading architect) en het Arch. Design Institute of CITIC (Chinese partner in Guangzhou). Het projectteam bestond verder uit Laurent Ney & Partners, Ingenium, Daidalos, TTAS, landschapsarchitecten Denis Dujardin en Stefaan Thiers, Van Santen & Ass. (Frankrijk) en Lens ° Ass. Het werd geleid door ir. arch. Salvatore Bono van Buro II.

CAD-Toepassingen

interieur-rendering

CAD-doorsnede uit het model als basis voor verdere uitwerking

interieur-rendering

Voor het modelleren van dit China-project werd gebruik gemaakt van Autodesk Architectural Desktop, waarbij de resultaten in 3D-DWF formaat gepresenteerd werden via de DWF-viewer. Dit stelde de ontwerpers in staat om tijdens ontwerpfase de modellen op een interactieve manier te presenteren, zonder constant nieuwe renderings te moeten maken.

In de beginfase werden de grondlijnen van het project vastgelegd in een “3D draadmodel assembly”, aangestuurd door ge-Xrefte files per gevelvlak. Aangezien de gegolfde langsgevelvlakken regelmatig van positie wijzigden en het “cutting profiel” van de daken ook regelmatig bijgeschaafd moest worden, was dit een welgekomen manier van werken. Deze opsplitsing was eveneens nodig voor het bewerkbaar houden van het globale model. Edit Xref in place is daarbij een stabiele tekentool. 

Door gebruik te maken van AEC objecten werd een draadmodel opgebouwd in een raster van 3.00/3.00m (X/Y richting) en per vloerniveau (Z richting). Dit 3D raster van de huid van het gebouw werd ingevuld met faces, opgesplitst per materiaalsamenstelling. Dit resulteerde in een “doos”-volume die een overzicht gaf van de oppervlaktes van materialen en die ook dienst deed voor de berekeningen van energieprestaties, ea. Verder in het ontwerpproces werden de 3D faces vervangen door AEC objecten.

Het ontworpen principe van gevelopbouw leende zich ertoe om gebruik te maken van een aantal structural members, die de samenstelling van gevel- en raamopbouw in zich droegen. Ook de achterliggende draagstructuur van de gevel werd in het model getekend. 

Uit het model werden zowel horizontale als verticale snedes gegenereerd, die als basis dienden voor de tekenaars die de binnenindeling op punt stelden. De tool “live Sections”, uitgevoerd naar 3D-DWF gaf een goede inkijk in de gebouwen. De freeform brugvolumes werden ontworpen door gebruik te maken van ADT & 3D Studio Max. Het volledige model werd gelinkt naar 3D Studio Max waar de hoge resolutie beelden konden gerenderd worden. 

Van deze en nog andere realisaties van Buro II en Buro I is heel wat meer beeldmateriaal én uitleg te vinden op de website van dit buro: zie www.buro2.be