2003
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Buro I en Buro II urban planning architecture engineering interior

juli 2003

Niet enkel vele honderden eerder kleine architectuurburo’s (in veel gevallen ook éénmans-buro’s) maar ook de grootste architectuurburo’s in Vlaanderen zijn bij de C3A-Userclub aangesloten en doen beroep op de Microsoft- en Autodesk-software, aangevuld met de C3A-Extensies en Services voor hun informatica-toepassingen. Buro II, als één van de eerste C3A-Userclubleden, is hierbij een mooi voorbeeld van een continue groeiend buro dat ook de continue evolutie van onze CAD-oplossing op de voet volgt. Hun multi-disciplinaire realisaties op vlak van stedenbouw, architectuur en engineering worden uitstekend ondersteund door al deze software én hun bijhorende specialisten.

In dit artikel worden, naast een korte historiek, vooral enkele realisaties geïllustreerd. Zie ook de achterkaft van deze C3A-Wijzer voor één van Buro 2’s recentste realisaties!

Buro II & Buro I

Buro II werd in 1978 opgericht en is na 25 jaar uitgegroeid tot een multidiciplinair buro met méér dan 80 medewerkers. De samenwerking tussen verschillende disciplines binnen het bureau laat toe projecten in hun geheel uit te werken, zowel wat betreft ruimtelijke planning, architectuur, constructie, stabiliteit, technieken en interieurarchitectuur, alsook op het gebied van doelmatige werfopvolging, coördinatie, planning met nauwkeurige budgetteringen en een prijs-kwaliteitsbeheersing. Door al deze elementen van in de beginfase mee te concipiëren is het mogelijk om grotere en specifieke opdrachten degelijker aan te pakken. Er ontstaat een “netwerk” van eigen specialisten en externe medewerkers, zoals landschapsarchitecten, restauratiespecialisten, kunstenaars,... Een grote diversiteit aan competentiegebieden geeft de architectuur een meerwaarde: zo wordt er duurzaam, innovatief en toekomstgericht gebouwd.

In 1983 werd naast Buro II met Buro I gestart Inmiddels is Buro I uitgebouwd met acht medewerkers die de interieurarchitectuur met eigen signatuur realiseert, veelal in nauwe samenwerking met Buro II. In 2000 werd een aparte afdeling ruimtelijk management opgestart. Deze afdeling behandelt een ruime waaier aan stedenbouwkundige projecten, en biedt een ondersteunende visie voor de architecturale projecten die aldus in een ruimere context gesitueerd worden.

Figuur: Interieur Dragon Brugge

Continue groei

Dit multidisciplinaire buro is de afgelopen twintig jaar continue gegroeid, waarbij ook het informaticamateriaal stelselmatig mee geëvolueerd is. In 1983 bracht de toen pasafgestudeerde architect Jos Vandamme tijdens zijn twee jaar stage bij Buro II de eerste PC daar binnen. Aanvankelijk was dit toestel enkel uitgerust met tekstverwerking en rekenblad (toen Microsoft Word en Multiplan – van Windows was nog geen sprake), om de administratieve taken zoals bestekken en meetstaten efficiënter aan te pakken.

Bij de start van CAAA vzw door Jos Vandamme (die toen ook nog parttime medewerker bij Buro II was), was Buro II dan ook één van de eerste C3A-Userclubleden en in 1986 werd de eerste AutoCAD (toen nog release 2 !) er binnengebracht; momenteel is Buro II één van de grootste architectuurburo’s bij de C3A-Userclub.

Ondertussen is het informatica-arsenaal van Buro II op 20 jaar nogal uitgegroeid. De overschakeling naar de release 2004 is volop aan de gang, en doordat het Buro voor alle Autodesk-software van bij de start ingetekend heeft op het Subscription Program kan de snelle evolutie van de software ook automatisch gevolgd worden.

Figuur: Interieurstudie bibliotheek Poperinge

Met de huidige superpromotie van Autodesk om AutoCAD LT’s te cross-upgraden naar full Architectural Deskop voor een prikje, werd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om een tiental LT’s naar ADT’s te switchen. Momenteel beschikt Buro II over zo’n twintigtal AutoCAD LT’s, een twintigtal “gewone, full” AutoCAD’s en ook een twintigtal Architectural Desktop 2004 licenties. Uiteraard zijn ook enkele licenties van 3D Studio VIZ en MAX beschikbaar (aangevuld met de nodige Adobe presentatie software) om de beste digitale computerpresentaties van hun projecten te kunnen afleveren.

De resultaten van de ontwerpstudies worden sinds een 4-tal jaar gepresenteerd met behulp van digitale computerpresentaties. Zowel plannen, gevels en 3D-studies worden artistiek met de computer opgewerkt om zo estetisch mogelijk de architectuur aan de bouwheer voor te kunnen stellen. Op deze pagina staat een greep uit de vele voorbeelden hiervan.

Figuur: Visualisatie Vredegerecht Waregem

AutoCAD én C3A-Extensies

Telkens een nieuwe versie van AutoCAD op de markt kwam, was Buro II er als eerste bij om de nieuwste release in gebruik te nemen (wat dankzij het Subscription Program voor al hun Autodesk-licenties nu vanzelf gaat). Bovenop AutoCAD en ADT worden uiteraard de C3A-Extensies toegepast, zowel voor de architectuur als voor de technieken. Ook het Interieurburo gebruikt integraal dezelfde grafische software. De stabiliteit wordt sinds een 7-tal jaar eveneens ondersteund door Technosoft-modules voor het uitwerken van de beton- en staalstudies. De tekentafel wordt al vele jaren enkel nog gebruikt tijdens de schetsontwerpfase...

Figuur: KTA Dendermonde

De Buro II medewerkers zijn ook regelmatige deelnemers aan de vele C3A-Workshops, en bij nieuwe versie van de software krijgen de gebruikers de nodige opleiding teneinde de nieuwste software optimaal te kunnen toepassen. Momenteel hebben al enkele medewerkers een intense C3A-training over Architectural Desktop 2004 gevolgd en worden stappen ondernomen om deze meest vooruitstrevende architectuur-versie van AutoCAD met een grotere groep in gebruik te nemen.

Architectuur Visie

Op de website van Buro II is ook de visie van het buro te lezen:

Architectuur is meer dan de “gebouwde vorm”. Het is een gezamenlijke zoektocht waarbij uiteenlopende facetten aangepakt worden. Ecologische, economische, sociale en culturele aspecten worden integraal in een breder kader geplaatst. Sleutelwoord is veranderlijkheid: flexibiliteit, aanpasbaarheid en uitbreidbaarheid. De gebouwde ruimte heeft zo de capaciteit om op lange termijn een kader te bieden aan een mix van functies. De drager is tijdloos. Om te slagen in deze architectuur van eenvoud, degelijkheid en duurzaamheid kunnen we niet langer om precisie heen. De uitdaging is om het vanzelfsprekende, conventionele uit te puren en door te zetten. Architectuur moet een organisator en generator van verschillen zijn.

Figuur: Realisatie Sporthotel Blaarmeersen

Projecten

Het eigen kantoor van Buro II en Buro I illustreert duidelijk de visie van het buro. De burelen zijn een uitbreiding van een oud hoevegebouw. In een eerste fase werd de schuur verbouwd en gerenoveerd om er het architectuur- en interieur-buro in onder te brengen. Toen later bleek dat de schuur niet meer voldoende plaats kon bieden aan het groeiende architectuurburo besloot men het bestaande gebouw uit te breiden.

Figuur: foto Kantoorgebouw Buro 2

Het werd echter geen uitbreiding in de klassieke zin van het woord: het oude gebouw werd letterlijk en figuurlijk in het nieuwe gebouw ondergebracht. Zo ontstond een spanningsveld tussen oud en nieuw, tussen binnen en buiten, waardoor een aangename werksfeer werd gecreëerd. Er werd een waterpartij aangelegd, die naar de vroegere omwalling van de hoeve verwijst en het nieuwe complex op een eiland achterlaat. Het nieuwe gebouw wordt beschouwd als de drager van diverse elementen die in de loop van de tijd vervangen, toegevoegd of verwijderd kunnen worden.

Figuur: foto Kantoorgebouw Buro 2

Awards

Buro II werd meerdere malen met architectuurprijzen en nominaties bedacht, waaronder de Euro-Belgian Architectural Award 1998 voor de bouw van een kleuterschool in Roeselare en laureaat voor het verbouwen van een historisch pand te Gent tot Vlerick Leuven Gent Management School. Als laureaat van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester (2002) staat Buro II in voor ontwerp en uitvoering van een nieuwe gemeenschaps-instelling “De Zande” te Beernem. Zie de achterkaft van deze C3A-Wijzer voor de visualisatie van dit project!

Figuur: Studie Tervaetebrug Diksmuide

www.buro2.be

Buro II doet ook al enkele jaren beroep op de C3A-InternetService, waardoor o.a. hun website gehost wordt op de C3A-Webservers.

Van deze en nog andere realisaties van Buro I en Buro II is heel wat meer beeldmateriaal én uitleg te vinden op de website van dit buro: zie http://www.buro2.be

Figuur: Stadskernvernieuwing Roeselare


In de marge

Ook op de achterkaft van deze C3A-Wijzer kan je een visualisatie van een recente realisatie bekijken:

Figuur: Open Oproep Gemeenschapsinstelling Beernem, Laureaat Buro II Roeselare