2007
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Brandveilig compartimenteren met MASTERIMPACT-RH en Promat Systemglas

oktober 2007

Als producent van brandwerende bouwpanelen verstrekt Promat advies over zowel brandveilige constructies als over de brandveiligheid van gebouwen. Dit kan gaan van een veilige toegang tot de vluchtwegen over brandvrij compartimenteren tot brandwerende deuren. Dit alles vindt men terug in de pro-actieve brandbescherming; integraal beschikbaar via de C3A-bestekservice op C3A.Net!

De veiligheidsnormen waaraan gebouwen vandaag moeten voldoen worden steeds uitgebreider en complexer. De basisnorm volgens het KB van 7 juli 1994 is hier van toepassing. Instanties, preventie-adviseurs, onderhouds- en veiligheidsmensen moeten dan ook blijvend gesensibiliseerd worden tot een pro-actief brandpreventiebeleid, waarbij aan de brandveiligheid van het gebouw geen enkele toegeving mag gedaan worden. Voor zowel renovatie als nieuwbouw biedt Promat een uitgebreid gamma aan producten en oplossingen. Deze zijn onderworpen aan strenge tests van onafhankelijke instanties en worden voorzien van glasheldere proefverslagen en attesten.

Uit dit gamma belichten we twee producten, nl. MASTERIMPACT-RH, een nieuwe brandwerende, vochtwerende plaat en Promat SYSTEMGLAS, onze nieuwste innovatie in een brandwerend glassysteem.

MASTERIMPACT-RH is een onbrandbare plaat bestemd voor binnentoepassingen in vochtige ruimten en overdekte buitentoepassingen. Het is een calciumsilicaatplaat versterkt met cellulose vezels. De plaat is stoomverhard en heeft zodoende een grote dimensionele stabiliteit en een lage hygrische beweging. De MASTERIMPACT-RH heeft 4 specifieke eigenschappen: brandwerend, vochtbestendig, impactbestendig en geluidswerend. Net omwille van deze eigenschappen leent deze plaat zich tot verschillende toepassingsruimten, zoals doucheruimten, sanitaire ruimten, keukens, zwembaden,... De nieuwe technische brochure over MASTERIMPACT-RH is te downloaden op het C3A.Net.

Promat SYSTEMGLAS, maximale transparantie...

Een uniek systeem op basis van brandwerend glas is Promat SYSTEMGLAS, enkel voor binnentoepassingen, in zowel renovatie als nieuwbouw. Promat SYSTEMGLAS is een nieuw gepatenteerd brandwerend glassysteem waardoor men glaswanden kan realiseren met een hoogte van 2,70 m en een onbeperkte lengte.

Mocht men in de toekomst overgaan tot het realiseren van een nieuw gebouw, dan moet men zich er altijd van bewust zijn dat lichtinval een belangrijke rol speelt en een onmiskenbare invloed uitoefent op de mensen in het gebouw en op de manier waarop zij zich voelen. Licht en transparantie zijn hierdoor belangrijke ontwerpaspecten zonder daarbij het aspect brandveiligheid te vergeten. Een gebouw wordt opgedeeld in brandcompartimenten waarbij brandwerende scheidingswanden de transparantie begrenzen.

Aangezien reeds vanaf het ontwerp van een gebouw de brandveiligheid moet bestudeerd en geïntegreerd worden in het concept, is het van groot belang om als voorschrijver te beschikken over de correcte bestekteksten van alle mogelijke brandwerende constructies. U kan onze teksten dan ook snel en gemakkelijk terugvinden op het C3A.Net. Het alombekende Promat Handboek en enkele brochures kunnen eveneens op het C3A.Net gedownload worden.