2003
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Beheer nieuwbouw Justitiepaleis Antwerpen met Autodesk Buzzsaw Professional

april 2003

In Antwerpen wordt momenteel een nieuw gerechtsgebouw opgetrokken. De verschillende diensten van het Ministerie van Justitie, die nu verspreid zitten over de ganse stad, worden binnenkort gecentraliseerd in één groots maar subtiel nieuw gebouw. Dit nieuwe Justitiepaleis wordt ongetwijfeld één van Belgiës grootste monumenten uit de 21e eeuw, en het is geen toeval dat in première voor België Autodesk Buzzsaw Professional als beheersinstrument ingeschakeld wordt.

Het Project

De federale Regie der Gebouwen schreef in 1998 een internationale architectuurwedstrijd uit, waarbij de tijdelijke vereniging Richard Rogers Partnerschip – Van Kerckhove – Arup als laureaat uit de bus kwam. De bouwpromotor Justinvest NV, een tijdelijke vereniging Interbuild-KBC-Artesia BC, bouwt momenteel het project om het gedurende een periode van 27 jaar te verhuren aan de opdrachtgever en aanbestedende overheid Regie der Gebouwen die vervolgens eigenaar zal worden van het gebouw. De werken aan dit gigantisch project van meer dan 100 miljoen Euro zijn in het voorjaar 2001 gestart en worden voorzien tot in 2005.

Al in het bestek anno 2001 werd een uitgavenpost voorzien voor het integraal beheer van alle digitale bouwdata via een extranet-service. Aanvankelijk werd hiervoor het systeem “Integration” ingeschakeld, een eigen ontwikkeling van één van de bouwpartners Ove Arup Systems. Het stopzetten van de verdere ontwikkelingen voor deze software en o.a. het ontbreken van een aantal noodzakelijke items zoals degelijk functionerende RFI’s creëerden de behoefte naar een beter alternatief.

Figuur: de GGA webfolder

Autodesk Buzzsaw Professional

Autodesk Buzzsaw Professional is een online samenwerkingsservice voor de bouwwereld die een efficiënter beheer van alle projectinformatie mogelijk maakt gedurende de gehele levenscyclus van een bouwproject. Alle projectdocumenten zoals teksten, berekeningen en tekeningen worden op één verzekerde weblocatie gecentraliseerd, waardoor gebouweigenaren, architecten, ingenieurs en aannemers de projectstatus kunnen volgen.

In januari 2003 kon CAAA vzw aan de bouwpartners van het nieuw Gerechtsgebouw Antwerpen de Buzzsaw Professional ProjectPoint applicatie presenteren, en na een maand evaluatie en overleg werd vrij snel de beslissing genomen om integraal op Autodesk Buzzsaw Service over te schakelen. Het vooruitzicht op een nieuwe release Buzzsaw 4 Professional die in maart beschikbaar zou komen was een aantrekkelijk vooruitzicht.

De belangrijkste argumenten waren:

  • Goede prijs/kwaliteit passend binnen de budgettaire mogelijkheden
  • Overzichtelijk centraal beheer van alle digitale bouwdata, waarbij alle bouwpartners met de gepaste toegangsrechten beschikken over de allerlaatste versie van plannen en documenten
  • Via de Forms van Buzzsaw Professional de goedkeuringsprocedure van (massas) documenten en plannen zo kort mogelijk houden dankzij een vlotte digitale workflow en snel verzamelen van alle commentaren van de diverse bouwpartners
  • Uitstekende toekomstperspectieven, met Autodesk als partner

Na een opleiding bij CAAA vzw voor meer dan 50 bouwpartners wordt sinds maart vol enthousiasme Buzzsaw 4 Professional gebruikt. Het centraal beheer en uitwisseling van alle digitale bouwdata is compleet operationeel, en er wordt nog gesleuteld aan de Custom Forms om de workflow in betere banen te leiden. In een volgende editie van C3A-Wijzer mag je zeker een uitgebreider verhaal over de specifieke gebruikservaring van Buzzsaw binnen dit project verwachten.

Figuur: zie de buzzsaw pagina voor meer informatie


In de marge

Als Autodesk Architecture and Building Design System Center, Training Center én Autodesk Buzzsaw Partner is CAAA vzw uitstekend geplaatst om de nodige consulting, service en training te verzorgen om zo’n projectfolders op het web effectief en efficiënt te kunnen opzetten, in gebruik te nemen en stelselmatig verder uit te bouwen.