2016
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

BAA Architect-Assistentie: Fasering met Revit

maart 2016

BAA Architect-Assistentie is een bouwkundig tekenbureau gevestigd in Anzegem. Lindsey Deruyck en Brecht Deroose, gespecialiseerd in het uittekenen van voorontwerpen, bouwaanvragen en uitvoeringsplannen en het opmaken van meetstaten, bieden al sedert 2008 ondersteuning aan architecten en aannemers. Hierbij een realisatie als voorbeeld van een project waar fasering met Revit bij toegepast werd. Aanvullend op uitvoerend tekenwerk waaronder het uittekenen van voorontwerpen, bouwaanvragen en uitvoeringsplannen (liefst met Revit, maar kan ook nog met AutoCAD), staan ze ook in voor de opmaak van de meetstaten en bestekken via de C3A-werkmethodiek in Office. 

Zie de website http://www.architectassistentie.be voor verdere details en contactgegevens.

In een voorgaande artikel C3A-Wijzer, begin 2009, was al eens één van hun eerste bouwaanvraag-projecten met Revit in C3A-Wijzer vermeld als voorbeeld, waarbij toen al hun hun motivaties opgesomd werden om projecten steeds meer met REVIT ipv met AutoCAD uit te werken. En in jan. 2013 was ook al eens een artikel door BAA in C3A-Wijzer gepubliceerd dat illustreerde dat ook het bestaande gebouwenpatrimonium opmeten en uittekenen met Revit, en de vernieuwbouw ervan met behulp van Revit Phasing aanpakken, absoluut een efficiëntere aanpak is dan dit nog met een gewoon CAD-instrument te doen: zie deze c3a-wijzer/verbouwing-bouwkundig-erfgoed-de-bloeze-met-revit . Hierbij nog eens een realisatie als voorbeeld waar fasering in Revit toegepast werd. Dit project betreft de renovatie van een bestaande woning te Ronse, met uitbreiding met binnenzwembad, door architect Caroline Braems.


Fasering in Revit

fig.: de Demolish-tool in Revit is gewoon een hamer om de bouwelementen in de huidige fase af te breken door erop te kloppen …

Fasering in Revit gaat eigenlijk over de evolutie doorheen de tijd. Fasering in Revit laat het verschil zien tussen verschillende tijdsperiodes in de opbouw/afbraak van een bouwproject. Deze fasering kan per zicht de Revit elementen wel, niet of anders weergeven volgens een bepaalde filter-regel. Niet enkel bij bouwprojecten die in fases uitgewerkt worden, maar ook in situaties met renovaties, bestaande toestand, afbraak en nieuw te bouwen delen biedt dit heel nuttige faciliteiten. Inspelen op de tijdslijn in een bouwproject is niet enkel voor de visuele voorstelling heel nuttig, maar ook voor het genereren van meettabellen gebaseerd op de gewenste fase is deze techniek zeker interessant.  Elk Revit object heeft twee fase-eigenschappen: Phase Created of in welke fase het object aangemaakt werd, en Phase Demolished of in welke fase het object afgebroken wordt. Daarnaast heeft een Revit View twee fase-eigenschappen: de referentiefase waarnaar de fase-filter verwijst, en de fase-filter, die bepaalt welke elementen op welke wijze dienen weergegeven te worden. Bijv. de af te breken bouwelementen worden in 3D in rood-transparant met stippellijnen weergegeven...  

Bij een project waar te slopen en nieuw te bouwen samen in één fase zit kan je eenvoudig alles weergeven, waarbij onderscheid kan gemaakt worden tussen wat gesloopt wordt en wat nieuw is. De Demolish tool in de toolbar (het Revit hamertje waarmee we kloppen op de af te breken elementen) zorgt er eenvoudig voor dat de referentiestatus van dit af te breken object in de actieve view “Phase Demolished” wordt. 


Project te Ronse

fig.: voorgevel, voor en na

fig.: achtergevel, voor en na

klik op de figuren voor een uitvergroot beeld !!!

 

Fasering met Revit is ideaal voor het opmaken van plannen waarbij er goed moet kunnen gezien worden wat er behouden blijft en wat er moet afgebroken worden van de bestaande toestand bij een verbouwing. Duidelijke plannen zorgen voor vlot werk voor zowel het opmaken van de meetstaat als voor de aannemer die het werk zal uitvoeren.

   

fig.: plannen bestaande toestand

klik op DEZE LINK voor dit plan in PDF-formaat

fig.: grondplannen vernieuwbouw

klik op DEZE LINK voor dit plan in PDF-formaat

 

In de eerste plaats werd de bestaande toestand uitgetekend in de "bestaande toestand" fase, dit zorgt ervoor dat het eenvoudig wordt om aan te duiden wat allemaal afgebroken moet worden en wat behouden moet worden. In de plannen is het meteen duidelijk door de rode streeplijnen wat afgebroken moet worden. 

klik op DEZE LINK voor dit plan in PDF-formaat

 

Het voordeel bij Revit is dat deze aanduiding niet alleen in grondplannen en gevels zichtbaar is, maar ook in de 3D weergave. Dit zorgt ervoor dat de afbraakwerken door iedereen begrepen kunnen worden.

fig.: doorsnedes vernieuwbouw

klik op DEZE LINK voor dit plan in PDF-formaat

fig.: doorsnedes vernieuwbouw

klik op DEZE LINK voor dit plan in PDF-formaat.

Via deze PDF-versies kan je deze resultaten meer in detail bekijken !

 

De nodige raamtags (raamnummers) zijn aangebracht zodat deze gemakkelijk in de meetstaat ingevoerd kunnen worden en terug te vinden zijn, zowel bij post van de afbraakwerken als bij de post van het nieuwe buitenschrijnwerk. Er is ook duidelijk te zien waar welke rioleringselementen, ruwbouwelementen en binnenschrijnwerken  afgebroken moeten worden.

In de fase "nieuwe toestand" werden dan de nieuwe funderingen, vloer- en wandopbouwen, dakelementen, buitenschrijnwerken en binnenschrijnwerken getekend. In nog een volgende fase werd de studie stabiliteit van de ingenieur verwerkt.



Afsluiter

De infobundel van de C3A-Revit Phasing workshop kan iedereen ook downloaden en inkijken via deze link: C3A_RevitPhasing_workshop_dec2014.pdf 

Dit thema komt in de C3A-basiscursus maar heel even aan bod, vandaar dat regelmatig een aparte workshop rond dit thema verzorgd wordt. De laatste keer dat dit thema op het programma stond was eind 2014, maar op aanvraag kunnen we dat zeker nog wel eens bij C3A herhalen: laat maar weten of daar interesse voor is. De infobundel van deze Revit Phasing workshop kan je inkijken via de link hiernaast.

In deze infobundel wordt via een kleine oefening de werkmethodiek in Revit uiteengezet, en op het einde van deze infobundel staan nog andere interessante Revit Phasing voorbeelden !

 

  

 

Zie de website http://www.architectassistentie.be voor verdere details en contactgegevens van Lindsey Deruyck en Brecht Deroose.