2002
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk Revit

oktober 2002

In het vorige nummer van C3A-Wijzer hebben we voor het eerst melding gemaakt van deze nieuwe parametrische en relationele ontwerpsoftware die sedert dit jaar in het Autodesk-Portfolio terecht gekomen is. Revit's parametrische technologie biedt architecten, ingenieurs, eigenaar/gebruikers en constructeurs de mogelijkheid om met een ongekend gemak volledig parametrisch een gebouw te ontwerpen en uit te werken, met krachtige wijzigingstechnieken met een uitstekende ontwerpcontrole. Autodesk Revit is geen tekenpakket, maar een relationele database waaruit alle info ook op een grafische wijze kan ingebracht én kan weergegeven worden.

Intelligent modelleren

Er wordt in een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface gewerkt die op Microsoft Windows-conventies gebaseerd is (er is zelfs al een Nederlandstalige versie van deze software beschikbaar). Qua uitzicht lijkt Autodesk Revit een beetje op Outlook: bovenaan staan pull-down menu’s met daaronder een aantal dynamische knoppenbalken. Dynamisch omdat ze zich aan de context aanpassen. Naargelang men vb. een muur of een dak selecteert zullen andere knoppen verschijnen of bruikbaar worden. Dit in tegenstelling tot AutoCAD/ADT waar de gebruiker zelf bepaalt welke toolbars al dan niet zichtbaar zijn. Het netto resultaat is meer tekenruimte op het scherm.

Figuur: Autodesk Revit laat heel vrij parametrisch modelleren

De ProjectBrowser laat u alle projectgegevens in één keer overzien: tekeningen, componenten en groepen, details, 3D renderings en alle tekeningensets zelf. Alle zichten, zowel grafisch als numeriek, worden realtime gevoed door één en dezelfde gebouwendatabase. Helemaal links staat de Design Bar, welke verschillende tabs heeft die elk de tools bevatten welke in die context kunnen gebruikt worden. Men heeft dus steeds enkel het gereedschap voor zich dat in de gegeven omstandigheden ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Autodesk Revit bouwt voor u een intelligent gebouwenmodel in een volledig relationele database, die wijzigingen in het ontwerp, de constructie en functionering van het gebouw ondersteunt. Revit legt alle informatie over het ontwerp vast terwijl u werkt. Wanneer u bijv. uw ontwerp in plattegrond schetst, wordt terzelfdertijd de informatie vastgelegd voor presentatie in gevels en alle andere representaties van het project. Ontwerp en documentatie worden gelijktijdig uitgevoerd wat tot verhoogde productiviteit, aanzienlijke tijdswinst en beter gecoördineerde constructiedocumenten moet leiden. Met 2D-schetstools en parametrische detaillering kunt u detailtekeningen direct in het model uitwerken.

Parametrisch en relationeel

Met Autodesk Revit kunt u wijzigingen aanbrengen in elk onderdeel van het bouwproject – plattegronden, gevels, doorsnedes, schema’s, enz. – die dan automatisch overal doorgevoerd worden. Wanden blijven aansluiten op daken, vloeren op wanden, het trapgat volgt de trap en de wandhoogtes volgen de verdiepingshoogte.

U hoeft zich weinig zorgen te maken over de tijd en inspanningen die coördinatie van herzieningen in het project vergt, omdat de software dit werk voor u opknapt.

Visualisatie

Autodesk Revit biedt ook geïntegreerde rendering voor ogenblikkelijke en accurate visualisatie van ontwerpinformatie. Momenteel wordt Accurender gebruikt voor deze fotorealistische renderings binnen Revit, maar het ziet ernaar uit dat (net zoals bij ADT) bij een volgende release de rendering-engine van de alom gekende 3D Studio in het systeem ingebouwd wordt. De bouwelementen kunnen in hun structuur reeds alle eigenschappen (zoals texture mapping) meekrijgen zodat een eerste schetsontwerp al direct klaar is voor de beste realistische renderings.

Bouwcomponenten

Wat in ADT als “AEC ObjectStyles” bekend is, heet in Revit “Families”. Deze families hebben nog uitgebreidere mogelijkheden dan de ADT-Styles. Het aanmaken van zo’n Family is echter nu nog een stuk omslachtiger dan we in ADT al gewoon zijn.

Een basisbibliotheek van bouwelementen wordt bijgeleverd met Autodesk Revit, en momenteel wordt hard gewerkt om een degelijk set Families met regionale content beschikbaar te krijgen. In Nederland is de Point Office groep in opdracht van Autodesk deze bibliotheek aan het uitwerken, en CAAA vzw is in nauwe samenwerking met Point en Autodesk deze content aan het bijsturen voor Vlaanderen.

Uiteraard kan iedereen met de grafische en parametrische componenteneditor zelf Families en structuren aanmaken, en een toenemend gebruik van deze software zal vanzelf wel resulteren in uitgebreide bibliotheken met alle mogelijke bouwcomponenten.

Gegevensuitwisseling

Compatibiliteit is cruciaal in een industrie die op projectsamenwerking gebaseerd is. Autodesk Revit ondersteunt DWG-, DXF™- en DGN®-bestanden, zodat u ontwerpinformatie met alle bouwpartners kunt delen. Het programma is bovendien uitwisselbaar met AutoCAD®-software, wat betekent dat u beide oplossingen tegelijk kunt gebruiken om productiewerk te versnellen. Niet enkel het invoegen van AutoCAD-tekeningen (zoals eerder technische bouwdetails) is mogelijk, maar er is ook een uitvoer naar gewone 2D-AutoCAD-tekeningen voorzien met ingebouwde ondersteuning voor de plaatselijke lagenstandaarden. Uiteraard zorgen we bij CAAA vzw hierbij voor een uitvoer conform ons C3A-Layerafsprakenstelsel.

De uitvoer naar elk ODBC-compatibele database legt de basis voor koppelingen naar bestekken en meetstaten.

Figuur: de Design Bar en ProjectBrowser links op het scherm

C3A-Workshops en cursussen

Op woensdagen 11 én 18 december organiseren we bij C3A enkele introductieworkshops om deze software goed te laten inschatten door alle C3A-Userclubleden. Ondertussen zijn we met een team een grondige kennis omtrent deze software aan het opdoen én worden stelselmatig alle voorbereidingen getroffen om deze software vlot in gebruik te kunnen nemen.

Begin volgend jaar, na onze introductie-workshops in december, starten we ook bij C3A met opleidingen Revit, en het ziet ernaar uit dat de eerste groep C3A-Userclubleden straks al met de volgende versie 5 van deze software aan de slag zal gaan!


In de marge

Revit is nog maar gelanceerd met een eerste release in 2000, maar op een paar jaar tijd is er een razendsnelle ontwikkeling geweest. Begin dit jaar werd de software Revit integraal overgenomen door Autodesk. Dit heeft niet enkel de ontwikkeling nog een extra push gegeven, maar op enkele maanden weet opeens heel de CAD-wereld wereldwijd van het bestaan van deze revolutionaire architectuursoftware.

Het ziet er niet naar uit dat ADT en Revit zullen gecombineerd worden tot één product wegens een totaal verschillende onderliggende technologie. De beste bescherming van uw investering (licenties, e.d.) wordt geboden door het Autodesk Subscription systeem, waarmee migraties tussen de producten voorzien worden. Aarzel niet contact op te nemen met CAAA vzw voor advies hieromtrent.