2016
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk AEC Industry Collection Intro en einde voor nieuwe Perpetual Licenties

juni 2016

Op dinsdag 24 mei 2016 maakte Autodesk de overstap van de huidige Autodesk Suites naar de nieuwe “Autodesk Industry Collections” of “Autodesk Branche Collecties” bekend. Vanaf begin augustus 2016 komen drie aparte smaken beschikbaar: de AEC-collectie voor Architectuur, Engineering en de Bouw, een collectie voor productontwerp en een collectie voor media en entertainment. 

De AEC-Collection is de vervanger voor de huidige Building Design Suite combinaties en wordt de énige oplossing voor iemand die méér dan één Full software-instrument wenst: zodra een combinatie van twee of meer softwares gewenst is (typisch AutoCAD + Revit, of Revit + 3ds MAX, of ... meteen de combinatie AutoCAD+Revit+3ds MAX+Navisworks+... ) is deze AEC-Collection (financiëel) meteen een stuk interessanter dan twee aparte producten uit deze set. Let wel: de aparte producten zoals AutoCAD LT/Full en/of Revit LT/Full blijven ook apart beschikbaar, maar enkel nog als Subscription of Abonnement voor nieuwe licenties.

Deze Autodesk Industry Collections bieden een uitgebreide collectie van de Autodesk-basissoftware en -services in één pakket, op een eenvoudige en praktische manier, en tegen een aantrekkelijke prijs. :

  • Toegang tot de meest essentiële  branche-software in één enkele collectie
  • Heel wat meerwaarde, inclusief meer Cloud Services
  • flexibele huur-termijnen (maandelijks, per kwartaal , jaarlijks of multi-year)
  • Single User (individuele licenties) en Multi-User (wat voorheen NetworkLicenses of NLM noemde)
  • Eenvoudiger bundel: één collectie per branche (ipv meerdere Suites in Standard/Premium/Ultimate variëteiten) 

Via de Autodesk-website http://www.autodesk.nl/collections is wat meer over deze Industry Collections introductie te vinden.

Vanuit C3A zullen we vooral met de AEC-collectie te maken hebben. Daarin is volgende samenstelling  van Desktop Applicaties en Cloud Services voorzien :


Wat betekent dit voor huidige Design & Creation Suites ?

Als onderdeel van deze inspanningen om het abonnementenaanbod te vereenvoudigen en meer waarde en flexibiliteit te bieden door middel van nieuwe producten, zoals deze branchecollecties, heeft Autodesk besloten om de verkoop van Design & Creation Suites eind juli 2016 te beëindigen.

  • Allen die momenteel beschikken over een Subscription of huurformule voor een Design Suite of een individueel Autodesk-product zullen op 7 oktober 2016 de mogelijkheid krijgen om te switchen naar een Collection Subscription. KLIK HIER voor meer details (zoals die nu al beschikbaar zijn). Autodesk-Subscription-klanten zullen vanaf een Revit Collaboration Suite of een BDS Suite Premium/Ultimate zonder meerprijs kunnen switchen naar de AEC-Collection Subscription, een switch vanaf een lager geprijst abonnement (zoals een AutoCAD Design Suite) zal kunnen mits een prijsaanpassing.
     
  • Allen met een “eeuwigdurende of permanente licentie met onderhoudsplan” kunnen via het goedkopere onderhoudsplan up-to-date blijven zolang gewenst, maar opgelet: indien een onderhoudsplan niet op tijd (best een aantal dagen VOOR de vervaldatum van het onderhoudscontract) verlengd werd, dan vervalt deze mogelijkheid en is in de toekomst een nieuwe huur-abonnementsformule vereist om over de recentste release mét alle voordelen van het Subscription te kunnen beschikken.
     
  • Een switch of inruil van een “permanente licentie met onderhoudsplan” naar zo’n Industry Collection is in juni 2016 *nog niet* voorzien, maar we vermoeden dat op termijn Autodesk met een of ander migratie-pad zal afkomen voor deze licenties … Ondertussen is dit onderhoudsplan (indien al beschikbaar) up-to-date houden absoluut financiëel de beste oplossing om uw investering in deze software te optimaliseren

C3A-Autodesk BIM kit promo-actie

In nauw overleg met Autodesk loopt via C3A vanaf half mei een speciale BIM kit – promo-campagne, nog beschikbaar tot VOOR het bouwverlof. 

Deze drie combinaties illustreren meteen ook de drie huidige instap-mogelijkheden, en zijn meteen ook het einde van de mogelijke aanschaf van Autodesk Revit Collaboration Suite en de Building Design Suite. Maar ... merk op dat Autodesk alle huidige, "current" Revit Collaboration Suites (met een Full AutoCAD + Full Revit + A360 Team Hub) én de Building Design Suite Premiums/Ultimate (de uitgebreide suites) vanaf 7 oktober zal laten switchen naar de nieuwe AEC-Collection zonder meerprijs !   

Voor meer info, zie  o.a. deze Autodesk FAQ's:

Absoluut voordelig om nog VOOR het bouwverlof in te tekenen op zo’n driejarige Full abonnement, vooral op zo'n Autodesk Revit Collaboration Suite dat vanaf 7 okt. door Autodesk zonder meerprijs zal geswitcht worden naar de complete AEC-Industry Collection. NU NOG (VOOR het bouwverlof) instappen via deze BIM kit Revit Collaboration Suite is aldus een unieke opportuniteit om de komende drie jaar op de goedkoopste wijze over deze AEC-Collection Suite te beschikken.


nieuwe licentiepolitiek Autodesk

Aanvullend op aparte product-licenties zoals AutoCAD, Revit, 3ds MAX e.a., heeft Autodesk een reeks “suites” of software-bundels uitgewerkt, zoals een AutoCAD Revit LT suite. Bij de Full versies is er nog tot halfweg 2016 een diversiteit aan bundels, zoals de Revit Collaboration Suite (met een Full AutoCAD en een Full Revit) en een aantal Design Suites (zoals de Building Design Suite Standard, Premium en Ultimate) beschikbaar ... maar vanaf 1 aug. worden die combinaties dus herleid tot één AEC Industry Collection.

Op de C3A-Website, http://www.c3a.be/autodesk-subscription (en via een artikel in C3A-Wijzer van febr. 2016 ) werd al aangegeven dat Autodesk vanaf begin 2016 spreekt over een Subscription of abonnement op de Autodesk-software (wat voorheen de "huurformule" of "Desktop Subscription" genoemd werd) en/of over een Maintenance of onderhoudsplan bij permanente licenties (wat voorheen "Subscr. Maintenance" genoemd werd bij "perpetual" of "eeuwigdurende" licenses).  Vanaf febr. 2016 zijn voor nieuwe licenties StandAlone (+LT) producten (zoals AutoCAD en Revit apart) enkel nog de abonnements-formule beschikbaar.  Voor de BDS Suites zijn nog nieuwe, extra licenties aan te kopen als permanente licentie tot aan het bouwverlof (tot juli 2016), ook upgrades/crossgrades naar deze BDS Suites vanaf een "current licentie met actief onderhoudsplan" kan nog tot VOOR het verlof. Daarna zijn ook voor deze Full combinatiepakketten enkel nog de abonnements-formules voor nieuwe licenties mogelijk, vanaf 1 aug. 2016 dus via de AEC Collection als énige oplossing , naast de AutoCAD Revit LT Suite en de aparte (huur-) abonnementen voor losse licenties.

Zie deze webpagina http://www.c3a.be/autodesk-subscription met alle verdere details ivm de voordelen, het aanschaf- en verlengingsproces van dit Autodesk Subscription en/of Onderhoudsplan.


Op de reeks C3A-update-workshops Autodesk AutoCAD en REVIT release 2017 in mei/juni 2016 werd deze introductie van de AEC-Industry Collection al uit de doeken gedaan.

Hebt u interesse om NU HET NOG KAN zo’n BIM-kit of een eeuwigdurende licentie BDS Suite met onderhoudsplan aan te schaffen ? Neem dan per kerende contact op met C3A, wij kunnen VOOR het bouwverlof 2016 nog een specifiek voorstel voor u uitwerken.