2013
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk 360 met extra Cloud Credits

december 2013

Autodesk 360, dat eerder onder de naam Autodesk Cloud bekend stond, is een cloud-platform dat alle Autodesk-klanten voorziet van 5GB gratis opslagruimte en hen de mogelijkheid biedt bestanden die daar op het web opgeslagen zijn, gratis te bekijken en te delen. Autodesk Subscription-houders krijgen meteen wat meer (25 GB) opslagruimte én bovendien toegang tot additionele diensten op het gebied van rendering, simulatie, ontwerpoptimalisatie en energieanalyse. Afhankelijk van de versie van uw product of suite zijn 100 of meer Autodesk Cloud Units per seat voor het gebruik van Autodesk 360 beschikbaar, en sinds dit jaar geeft Autodesk de mogelijkheid om extra Cloud Credits bij te kopen voor het gebruik op Autodesk 360.

Dankzij deze diensten kunt u, door middel van Cloud Credits, computerintensieve functies zoals rendering, analyse en optimalisatie in de cloud laten uitvoeren, terwijl u op uw desktop gewoon verder kunt werken. En dat zonder investering in hardware! Let wel op de wijzigingen ivm deze Cloud Credits vanaf 13 dec. 2013 !  

Autodesk 360 webruimte raadplegen via Mobile Apps 

De Cloud webruimte is de eerste, momenteel al meest gebruikte faciliteit van Autodesk 360, en zit geïntegreerd in de Autodesk applicaties zoals AutoCAD, Revit, 3ds MAX e.d. (via de Save As ... en Open From ... dialoogboxen) . Via uw Autodesk 360 account kan u direct vanuit de Autodesk software ontwerpbestanden opslaan in de cloud. U kan bestanden eenvoudig delen met anderen, zelfs wanneer zij niet over CAD-software beschikken. Gebruikers kunnen dankzij de applicaties 'AutoCAD 360' en 'Autodesk 360 Mobile' (voorheen Design Review Mobile App) altijd en overal hun geüploade ontwerpbestanden bekijken en bewerken via een web browser, smartphone of tablet (iPhone & Android), ook terwijl u onderweg bent. 

Autodesk 360 Rendering 

'Autodesk 360 Rendering' biedt krachtige mogelijkheden voor rendering van 3D modellen die tijd en geld besparen doordat je overtuigende, fotorealistische visualisaties in de cloud kan creëren, zonder dat uw eigen werkstation helemaal in beslag wordt genomen of dat er gespecialiseerde renderinghardware nodig is. De eerste ervaringen van verschillende C3A-Userclubleden zijn alvast heel positief: als we vernemen dat een rendering die normaal zo'n tweetal uur op de lokale PC neemt, dit via de Cloud Rendering op zo'n tiental minuutjes geklaard heeft, dan is dat toch de moeite. Zeker met bijv. een Revit LT, waar dit de enige render-faciliteit is!  Bekijk maar eens onderstaande YouTube film met de workflow en extra details:


Autodesk 360 Energy Analysis

Dankzij 'Autodesk 360 Energy Analysis' voor Autodesk Revit krijgt u al vroegtijdig in het ontwerpproces inzicht in het energieverbruik en de building lifecycle kosten van verschillende ontwerpalternatieven, zonder verstoring van de workflow op uw desktop. Gebruik Autodesk® Revit Conceptual Energy Analysis, powered by Autodesk Cloud, voor de analyse van ontwerpconcepten en creëer duurzamere gebouwontwerpen. Bekijk onderstaande YouTube film met heel wat meer details, meteen ook een heel praktische toepassing van Mass Modeling in Revit:



Autodesk BIM 360

Autodesk BIM 360 bestaat uit cloud-software voor samenwerking, communicatie en datamanagement mogelijkheden voor interne en externe teamleden bij bouwprojecten zoals architecten, engineers en constructeurs. Daarnaast zorgt Autodesk BIM 360 er ook voor dat projectgegevens over de gehele levenscyclus beschikbaar zijn, altijd en overal. Autodesk BIM 360 helpt met het managen van projectdata met andere Autodesk BIM software zoals Autodesk Revit, AutoCAD Civil 3D en Autodesk Navisworks.

BIM 360 Field en BIM 360 Glue zijn eigenlijk applicaties van de voormalige Vela Systems, die Autodesk halfweg 2012 overgenomen heeft (zie iets verder voor meer details).  Vela Systems had heel wat “Field Management Software” typisch voor de bouw-constructiewereld ontwikkeld  ; http://www.velasystems.com/  is nu http://bim360field.com/ geworden ...

zie ook de Autodesk website “BIM in the cloud”: www.autodesk.com/BIM360


Autodesk Buzzsaw

Autodesk Buzzsaw, als onderdeel van de totale BIM 360 oplossing van Autodesk is bij C3A al lang goed bekend. Dit is webservice met uitstekend instrumenten om al uw projectinformatie te beheren, en die we bij C3A nu al meer dan 10 jaar gebruiken voor ons C3A.net. Met de client-software, webaccess-browser en bijhorende viewers zijn uw projectdocumenten altijd en overal voor elk teamlid beschikbaar in hun meest recente versie. Autodesk Buzzsaw leidt de samenwerking binnen een project in goede banen en zorgt ervoor dat alle leden van het projectteam altijd beschikken over de meest recente, meest nauwkeurige informatie. Het automatiseert standaard bouwprocessen en versnelt de communicatie. Bovendien zorgt het ervoor dat u informatieaanvragen, ingediende plannen en wijzigingsopdrachten proactief kunt beheren. Met als resultaat: minder vertraging, minder fouten, minder miscommunicatie en minder budgetoverschrijding. 

Zie  http://www.buzzsaw.be  en C3A.net voor heel wat meer info. 


Autodesk BIM 360 Field

BIM 360 Field is onderdeel van de totale BIM 360 oplossing van Autodesk: gebruik checklists om de communicatie te versnellen, en navigeer en annoteer in tekeningen en modellen, zowel online als offline. Bekijk deze korte animatie om te zien wat deze BIM 360 Field precies doet !


Autodesk BIM 360 Glue 

BIM 360 Glue is eveneens onderdeel van de totale BIM 360 oplossing van Autodesk.  Autodesk BIM 360 Glue biedt centrale toegang tot ontwerpdata in de cloud voor bouw- en infrastructurele projecten om samenwerking en multidisciplinaire workflows optimaal te ondersteunen. De software verhoogt samenwerking tussen teams, want updates zijn onmiddellijk beschikbaar in projectmodellen. Daarnaast ondersteunt Autodesk BIM 360 Glue ca. 50 verschillende bestandsformaten zoals Revit, AutoCAD en Navisworks bestanden, maar ook IFC modellen.  Autodesk BIM 360 Glue is gratis verkrijgbaar voor iPhone en iPad in de iTunes App Store. Bouwkundigen en Geo-specialisten krijgen zo online en offline toegang tot multidisciplinaire modellen, views en objecteigenschappen. 


Autodesk Cloud Credits

Cloud Credits zijn waardepunten voor het gebruik op Autodesk 360. Deze waardepunten kunnen gebruikt worden om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, zoals renderen en simuleren. 

Voor renderings zijn het aantal credits variabel. Dit is afhankelijk van wat de eindgebruiker precies wil gaan renderen. Voordat een opdracht klaar is om te renderen krijgt u te zien hoeveel credits de opdracht gaat kosten. Het huidige saldo is ook altijd te raadplegen via de Autodesk 360 website. De contract manager kan ook per gebruiker een rapportage uitdraaien over het gebruik. Zo is te zien wie meer credits nodig heeft.

 

Cloud Credits en Subscription

Tot half dec. 2013 kreeg elke gebruiker 100 credits per subscription-jaar, en dit was van toepassing op alle licenties behalve de LT producten. Vanaf 13 dec. 2013 werd dit echter aangepast : De cloud credits noemen voortaan “Individual Cloud Credits” en worden slechts eenmalig toegekend per named user.  Elke Named User die gekoppeld is aan een Autodesk Subscription contract en Autodesk product, kan éénmalig 100 Individual cloud credits ontvangen. Dit om alle gebruikers de kans te geven om de verschillende cloud voordelen te testen. Zolang het Autodesk Subscription contract verlengd wordt, blijven de Individual cloud credits beschikbaar tot ze volledig zijn opgebruikt.  'Named Users' zijn alle personen die uw Contract Manager in het Subscription Center heeft aanmaakt, de Contract Manager  kan 1 named user per licentie aanduiden.

Hoe wordt door een Contract Manager zo'n Named User opgezet ? Zie de volgende video's van Autodesk voor stap-per-stap instructies:

Belangrijkste wijzigingen vanaf 13 dec. 2013:

  • Alle Cloud Credits per product worden omgezet naar Cloud Credits per 'Named User'
  • Credits verkregen via Subscription worden Individual Cloud Credits genoemd. Aangekochte Cloud Credits worden Shared Cloud Credits genoemd.
  • Individual Credits worden éénmalig toegekend per 'Named User' en zijn enkel te gebruiken door die user. Aangekochte Shared Cloud Credits kunnen wel verdeeld worden onder de verschillende 'Named Users'.
  • Elke 'Named User' die gekoppeld is aan een Autodesk Subscription contract en Autodesk product ontvangt éénmalig 100 Individual Cloud Credits: ofwel bij de start van een nieuw Subscription waarbij de Named User kenbaar gemaakt wordt, ofwel bij het toekennen van deze named user (bij heel wat buro's met meerdere licenties zijn vele licenties nog niet aan een named user gekoppeld, maar dat kan nu nog steeds achteraf ingesteld worden door de Subscription Contract Manager).
  • Bij verlenging van het Autodesk Subscription Contract zal de 'Named User' geen nieuwe Individual Cloud Credits meer ontvangen en moet hij/zij dus Shared Cloud Credits aanschaffen. Deze credits zijn eenvoudig te bestellen via uw Autodesk Reseller C3A. 
  • Opgelet: Shared Cloud Credits die werden aangekocht vervallen mee met de einddatum van het Subscription Contract: kwestie van in het geval dat je Cloud Credits aangekocht hebt en nog niet opgebruikt hebt, het Subscription op tijd te hernieuwen !
  • Uitzondering: Klanten met producten die cloud credits nodig hebben om te kunnen functioneren, blijven wel Cloud Credits toegewezen krijgen. Bijv. Autodesk SIM 360, Sim 360 Moldflow with local solve, SIM 360 Pro producten, ... 

Dus opgelet: bij het vervallen van het Subscription contract, vervallen ook de extra aangekochte Cloud Credits. Dit voorkomt u door op tijd, VOOR de hernieuwdatum, het Subscription contract te vernieuwen. Hebt u dus aangekochte Shared Cloud Credits, zorg er dan zeker voor dat uw Subscription VOOR de hernieuwdatum effectief hernieuwd wordt !

 

Beschikbare Cloud Credits raadplegen

Eindgebruikers kunnen hun Credits bekijken en de Contract Manager kan de Credits ook managen. De Contract Manager of de Software Coördinator kan via het Subscription Center een rapport opvragen (bij contract administration - Autodesk 360 Services Usage Report). Dit genereert een gedetailleerd rapport en een overzicht per gebruiker. De Credits zijn beschikbaar voor bepaalde services (zoals rendering), de Contract Manager kan wel een bepaalde user toegang geven tot een bepaalde service. Deze user hoeft niet noodzakelijk een werknemer te zijn. Ook mensen van buiten het bedrijf (gedeelde projecten, onderaannemers,...) kunnen toegang krijgen tot de Autodesk 360 services. 

De Contract Manager kan ook Credits koppelen aan 1 bepaalde user, de named user. Standaard is de Software Coordinator diegene die named user is. Als de Software Coordinator niet apart vermeld is, is het de Contract Manager die named user is. De eindgebruiker  kan 1 named user per licentie aanduiden. Als hij meerdere named users wil, dient hij meer licenties aan te schaffen.

 

Aanschaffen van extra Cloud Credits

Het aanschaffen van extra Cloud Credits is dus sinds dit jaar 2013 mogelijk.  Per pakketjes van 100 credits is bij te bestellen. De contract manager kan de credits toekennen aan een gebruiker. De prijs voor 100 extra Credits is 115€ , deze aangekochte "Shared Cloud Credits" blijven 12 maanden geldig vanaf datum van aankoop, op voorwaarde dat het Subscriptioncontract voor de vervaldatum verlengd is. 


Op de Autodesk website staat een document http://download.autodesk.com/global/cloud/Cloud_Credits_FAQ_External.pdf met de recentste details ivm deze Cloud Credits.

Wilt u meer informatie over het kopen van extra Cloud Credits? Neem contact op met C3A.