2003
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architektenburo Boeckx en Partners

oktober 2003

Het wordt een traditie om op deze pagina’s in C3A-Wijzer een bureau uit onze C3A-Userclub in de kijker te plaatsen. In dit nummer staat het Architektenburo Boeckx en Partners NV uit Oostende centraal. Op deze pagina’s vind je een beknopte voorstelling van dit bureau, maar kijk ook eens op hun website voor meer info en zie ook de achterkaft van deze C3A-Wijzer voor enkele recente realisaties. En natuurlijk zouden we C3A niet zijn als we niet vooral aandacht zouden besteden aan de informatica-oplossing binnen dit bureau.

Voorstelling

Het architectenburo ir N. Boeckx en Partners NV is een burgelijke vennootschap opgericht in 1992 met reeds activiteiten van eind jaren ‘70. Het buro is ook al van bij de start in 1992 aangesloten bij de C3A-Userclub. Het architektenburo ir N. Boeckx en Partners NV is werkzaam op verschillende terreinen met een voornaam accent op de sociale sector. Zo is het bureau thans bezig met de bouw van ziekenhuizen, bejaardentehuizen, service-flats, openbare gebouwen zoals postgebouwen en brandweerkazernes, schoolgebouwen en diverse bureau- en appartementsgebouwen. Het werkterrein van het bureau strekt zich uit over het volledige vlaamse landsgedeelte met af en toe een project in Wallonië en het buitenland.

Figuur: ABBP.be website, voorstelling buro

Voor de verschillende projecten doet het bureau steeds een volledige opdracht. Dit betreft niet alleen de architectuur, maar ook de studie van de stabiliteit, de studie van de speciale technieken, de wegen- en infrastructuurwerken, de uitrusting en inrichting van de gebouwen en de coördinatie van de verschillende disciplines binnen het bouwgebeuren.

Het bureau staat in voor het project management met als globale taken:

  • tijdsbewaking (planning) tijdens ontwerp en uitvoering
  • coördinatie tijdens ontwerp en uitvoering
  • budgetbewaking tijdens ontwerp en uitvoering

Kwaliteit is voor het architectenbureau niet alleen een begrip, maar een constant streven naar esthetische, functionele en goed gedetailleerde projecten naar de wensen van de klant. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de architecturale en stedenbouwkundige omgeving.

Architectenburo ir N. Boeckx en Partners NV is vooral actief in de sociale sector. Op de achterkaft van deze C3A-Wijzer vind je enkele visualisaties van belangrijke projecten zoals ziekenhuizen en bejaardenhuisvesting. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag door naar de website van dit bureau, http://www.abbp.be.


http://www.abbp.be

Reeds een paar jaar heeft het buro ook een professionele website, “designed by Archimago” (die ook de C3A-Website ontworpen heeft). Zoals je mag verwachten van een architectenburo’s website vind je er een korte presentatie van het buro, met een functie-overzicht van alle medewerkers. Onder het luik referenties staat een uitgebreid overzicht van gerealiseerde projecten met bijhorende foto’s en omschrijvingen. Het loont zeker eens de moeite om een kijkje te nemen op deze eerder sobere maar duidelijke, efficiënte website; op deze pagina vind je alvast enkele afbeeldingen ervan.

Figuur: ABBP.be website, voorstelling projecten

Deze website staat gehost op de C3A-Website in het kader van de C3A-InternetService waar ook dit buro beroep op doet. Eén van de aspecten van deze C3A-InternetService is trouwens de promotie van de realisaties binnen een ruimer kader. Dit artikel is C3A-Wijzer is er een verlengstuk van...

Informatica-uitrusting en aanpak

Het architectenbureau is volledig geïnformatiseerd en geautomatiseerd. Wat hardware betreft bestaat de uitrusting uit 30 werkstations verbonden met enkele servers in één netwerk. 20 werkstations zijn uitgerust als CAD-werkpost, met onder ander grotere grafische schermen. Alle toestellen worden regelmatig voorzien zodat ze steeds up-to-date blijven en zeker de CAD-werkposten voorzien zijn van de snelste processoren. Zopas kwamen er een aantal PiV-3Ghz machines met 1Gb RAM bij, wat ook in dit buro een trendsetter is. Elke medewerker in het bureau heeft beschikking over zijn eigen werkstation en werkplek. Drie file- en plotservers zorgen voor het centraal beheer van gegevens en programma's. Hierdoor wordt zowel het printen als plotten gecentraliseerd alsook de archivering, de veiligheidskopies en alle gegevens, gaande van briefwisseling tot tekeningen. Het fysische netwerk is een structurele UTP-bekabeling met aansluitingen over gans het bureau. De bekabeling wordt in het serverlokaal verzameld in een patchpanel met diverse hubs en switches. Hier komen ook alle telefonie-toepassingen samen. De randapparatuur bestaat uit A3 digitizers, scanners, CD-ROM drives, tapestreamers voor dagelijkse backup, optische disks en rewritable CD’s.

Alle printen en plotten wordt gecentraliseerd en beheerd via het netwerk. Op diverse plaatsen staan snelle laserprinters voor de administratieve documenten. Kleurenprints met fotokwaliteit worden verkregen met A2 kleurenprinters. Voor de output van de tekeningen en grote documenten zorgen de A0-laserplotter en de A0-inkjet kleurenplotter. Het reproduceren van documenten geschiedt met professionele copiemachines en een copiebaan met plooifaciliteiten voor de plannen.

CAD-Software

Uiteraard wordt ook de toegepaste software up-to-date gehouden. Voor alle architectuurtekenwerk op computer wordt gewerkt met AutoCAD op zo’n twintigtal CAD-werkposten. Belangrijke motivatie hiervoor is ook dat de aangemaakte tekeningen volledig compatibel zijn met de marktstandaard en naar diverse formaten kunnen exporteren (zoals o.a. DWG, WMF, STL, 3DS, JPG, TIF, DWF, PDF-files), wat steeds meer nodig blijkt en zodat uitwisseling met derden geen enkel probleem vormt. Ook omgekeerd kunnen alle gegevens van externe bureau’s onmiddellijk in de eigen applicaties ingepast. Regelmatig worden ook studies in onderaanneming aangepakt, zowel stabiliteit, architectuur, technieken als uitrusting, waarbij ook hier de compatibiliteit van de digitale bouwdata van groot belang is.

Voor de 3D Creatie en VIZualisaties zijn een drietal ADT’s + (3D Studio) VIZ beschikbaar. Ondertussen heeft het buro ook een paar “specialisten” op dit vlak in huis, zodat ze de benodigde presentaties zelf kunnen aanmaken. Kijk maar eens naar de realisatie op de achterkaft van deze C3A-Wijzer!

Figuur: ABBP.be website, voorstelling vennoten


Projectvoorbeelden op de achterkaft van deze C3A-Wijzer:

">