2006
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Als u nieuwe diepte zoekt, denk Trespa!

januari 2006

Perspectives is een nieuw initiatief van Trespa, de internationale producent van gevelbekleding. Het doel is het helpen en inspireren van architecten en ontwerpers die op zoek zijn naar meer creatieve oplossingen voor bouwen in het algemeen en voor gevelbekleding in het bijzonder. Het Trespa Meteon aanbod van platen voor gevelbekleding bood al vrijwel onbeperkte ontwerpmogelijkheden - en met Perspectives gaat Trespa nog een stap verder.

Perspectives

Perspectives is ontwikkeld om te laten zien hoe gevelbekleding creatief kan worden gebruikt in nieuwe en onderscheidende manieren om façades te veranderen. Bovendien maakt Trespa haar informatie beschikbaar conform de C3A-Werkmethode op het web zodat de C3A-conforme tekst eenvoudig geïntegreerd kan worden in het bestek. Naast deze reeds bestaande bestekservice voegt Trespa nu ook een volledig pakket AutoCAD tekeningen voor gevelsystemen toe dewelke een waardevolle ondersteuning zijn voor uw geveloplossingen.

Perspectives laat ontwerpers zien hoe ze verschillende visuele effecten kunnen creëren met combinaties van vorm, kleur, structuur en afwerking. Verdere variaties kunnen daarna worden bereikt door de keuze en details van meer fysieke aspecten, zoals zichtbare of onzichtbare bevestigingssystemen, open of gesloten verbindingen en andere middelen.

Het is met name gericht op drie verschillende aspecten: 'Ritme', waarbij patronen en lijnen bepalend zijn voor de sfeer en de vorm van een gevel; 'Karakter', waarbij speciale voegelementen een gevel zijn eigen karakter geven en 'Diepte', waarbij het driedimensionale ontwerp versterkt wordt.

Nieuwe Metallics, nieuwe ideeën voor diepte

Onlangs heeft Trespa een nieuwe, intrigerende dimensie toegevoegd aan de uiterlijke verschijningsvorm van gevels met de introductie van twee Mystic Metallics en vier nieuwe Metallics kleuren. De belangrijkste eigenschappen van de twee nieuwe mystieke Metallics kleuren van Trespa, Mystic Silver en Mystic Green, zijn subtiele glans, een licht parelmoer effect, wisselende kleurschakeringen, kortom dieptewerking. Zoals licht de schubben van een vis parelmoer kleurt, zo speelt licht een kleurrijk spel met de gevel. Het oog krijgt vanuit elke invalshoek een nieuwe impuls. Het gebouw beweegt en voegt zich naar zijn beschouwer. Natuurlijk daglicht en de zon zorgen voor diepte en een mystieke kwaliteit waarbij formaliteit wordt vervangen door het vrijere organische beeld van de natuur.

Daarnaast zijn er vier nieuwe kleuren toegevoegd aan de Meteon Metallics collectie: Urbangrijs, Mosterdgeel, Amber en Amethist. Deze kleuren zijn speciaal ontworpen om gebouwen schittering, fonkeling en glans te geven. Hun effect en uiterlijk kan nog verder veranderd worden, doordat de platen gedraaid kunnen worden en daardoor van kleur veranderen.

Zoals alle Trespa Meteon panelen, bieden ook deze nieuwe producten uitzonderlijke prestaties in weerbestendigheid, duurzaamheid en kleurvastheid. Door het niet-poreuze oppervlak is de gevelbekleding zelfreinigend en zijn schilderen en onderhoud overbodig.


In de marge

Volgens Luc Timmermans, Verkoopmanager Trespa België, zijn steeds meer architecten op zoek naar een manier om hun gebouwen een "eigen gezicht" te geven: "Sommige van hen zijn ervan overtuigd dat Meteon oneindig veel meer ontwerpmogelijkheden biedt, dankzij een brede keus in kleuren, structuren en afwerkingen - maar vaak zijn zij niet voldoende op de hoogte van de ongelimiteerde mogelijkheden die het materiaal biedt. Ons nieuwe Perspectives programma biedt hen een bron van informatie en ondersteuning.

We gaan architecten uiteraard niet uitleggen hoe een gebouw ontworpen wordt, maar leggen de nadruk op allerhande informatie over Trespa Meteon: hoe creëer je originele ontwerpen door middel van verschillende vormen, kleuren of effecten, zichtbare en blinde bevestigingssystemen, afgewerkte voegen - of juist niet, verlichting, kartels, enzovoort." Hij voegt hier aan toe: "Omdat wij onze klanten tegenwoordig meer keuze bieden dan ooit tevoren, zijn we ook in dialoog getreden met lokale en internationale architecten, om spannende en ongebruikelijke ontwerpen te introduceren - zodat gevels nog persoonlijker en op maat kunnen worden gemaakt."