2004
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

AIDA projects

april 2004

Op deze twee pagina’s en op de achterkaft van deze C3A-Wijzer staat opnieuw een ‘verhaal van een ontwerp’ dat visueel verteld wordt door middel van enkele sprekende beelden. Architect Koen Van der Mynsbrugge, al 18 jaar bij de C3A-Userclub aangesloten, is met zijn activiteiten uitgegroeid tot een multidisciplinair ontwerpteam “A.I.D.A.-projects”. Ook hier is de IT-uitrusting niet meer weg te denken, en dankzij een gezonde architectuurvisie, ervaring, kennis en degelijke software (vooral softwarekennis) worden projecten optimaal gerealiseerd.

Architectuur - Interieur - Design - Art

Architect Koen Van der Mynsbrugge is sinds 1985 gevestigd als zelfstandig architect te Geraardsbergen. Sinds 1987 werd het informaticagebeuren in het bureau permanent ondersteund door C.A.A.A. vzw, die zorgt voor de hardware, software en begeleiding bij de constante evolutie van de IT-infrastructuur.

Naast opdrachten voor privé-woningbouw, kantoren, industrie, winkels en horeca namen de opdrachten voor bouwwerken voor openbare besturen (verzorgingssector, politie en bibliotheekwezen,...) de laatste decennia aanzienlijk toe. Gezien de vaak complexe problematiek van de te realiseren bouwwerken werd begin 2001 geopteerd voor de samenstelling van een multidisciplinair ontwerpteam: A.I.D.A.–projects.

Bij A.I.D.A. wordt de architecturale kwaliteit in het werk centraal gesteld, onlosmakelijk verbonden met een optimale functionaliteit en technische afwerking. Planning en budgetcontrole zijn gedurende het volledige bouwproces een permanente zorg. Architectuur is het resultaat van creatief ontwerpen. Het architectonisch ontwerp staat voor A.I.D.A. gelijk met het verbinden van objecten, dingen en situaties: het is een creatieve zoektocht die tot een einde dient te komen, met als eindpunt de realisatie van een bouwwerk, als een bevroren uitdrukking van een verhaal dat niet anders te vertellen is. Een ontwerp is steeds sterk verbonden met bepaalde ervaringen, met indrukken die neerslaan in de architectuur.

Project ASZ-Campus Wetteren

Na de fusie met het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst diende het ziekenhuis te Wetteren te worden aangepast aan de behoeften van een modern ziekenhuis. Er diende een uitbreiding te komen. De eigen hedendaagse architectuur van de nieuwe aanbouw leidt tot een geïntegreerde oplossing die voldoet aan de huidige noden en werking van een modern zorgverstrekkend bedrijf.

In de keuze van het nieuwe bouwvolume van de te realiseren aanbouw werd, zowel wat betreft vorm als plaatsing van de nieuwe volumes, getracht de architectuur van het bestaande ziekenhuis te versterken. De schakeling van de nieuwe volumes maken een milde overgang tussen de activiteit van het ziekenhuis en de groene omgeving van het park. De ziekenhuisgebouwen en het groene landschap worden eerlijk met elkaar geconfronteerd en versterken elkaar.


Uitwerking ontwerp en visualisatie

Na nauwkeurige studie van het voorontwerp, worden de krachtlijnen van het ontwerp duidelijk gesteld en samengevat tot een verhaal. Het is uiteindelijk een versie van dit ‘verhaal van het ontwerp’ dat visueel verteld wordt door middel van sprekende beelden.

Met snelle duimschetsen wordt afgetast hoe het verhaal kan omgezet worden in krachtige beelden. Tevens wordt gezocht naar de beste manier om het ontwerp eenvoudig, duidelijk en gecondenseerd voor te stellen. Na deze onderzoeksfase volgt de definitieve keuze voor de visualisatie.

Het aantal beelden en de intentie per beeld wordt vooraf vastgelegd. Voor de presentatie van de uitbreiding van het ziekenhuis te Wetteren werden uiteindelijk drie beelden van buitenaf en twee interieurbeelden gekozen. De exterieurbeelden dienden het aansluiten van de nieuwe volumes op elkaar en op het bestaande gebouw en de afwisseling van geveluitwerking, duidelijk naar voor te brengen. De interieurbeelden dienden de inrichting van een consultatieruimte en de centrale inkomhal met wachtruimte en balie te verduidelijken.

In eerste fase wordt gestart met het aanmaken van de 3d-modellen. De plannen worden gefilterd uit de AutoCAD-tekeningen en geïmporteerd in 3D Studio waar het volledige 3d-model wordt geconstrueerd. In een volgende onderzoeksfase wordt gezocht naar de best mogelijke camerastandpunten volgens de regels van traditionele compositie en perspectiefleer. De resultaten hiervan worden op hun beurt getoetst aan de vooraf geschetste voorstellen.

De camerastandpunten, die het individuele verhaal van elk beeld op een krachtige wijze vertellen, worden besproken. Door een keuze te maken uit weinig van elkaar afwijkende camerastandpunten wordt het in beeld gebrachte verhaal, volgens de eigen visie op het ontwerp, verder genuanceerd. Hierna worden de afgewerkte 3d-modellen belicht en start de materiaalstudie waarbij de keuze van de materialen worden vastgelegd.

De beelden worden uitgerenderd en verder opgewerkt in Photoshop. Door op nauwkeurig afgewogen plaatsen in het beeld extra attributen en mensen toe te voegen wordt op een visuele manier nogmaals de visie op het ontwerp versterkt. Op deze manier ontstaan sprekende beelden die het ontwerp ondersteunen doordat ze de visie op het ontwerp grafisch vertellen.

figuur: uiterst zorgvuldig uitgewerkte visualisaties ondersteunen de materiaalkeuze bij de uitwerking van het project

Goede visualisatie is immers meer dan leuke beeldjes of een virtuele realiteit: ze vertelt het verhaal van het ontwerp. En deze visualisaties helpen absoluut het ontwerp voor uitvoering goedgekeurd te krijgen!


In de marge

Zie www.aida-projects.be voor ook andere realisaties van dit ontwerpburo.

En op de website www.animotions.be kan je terecht voor heel wat meer van de beste visualisaties met 3D Studio!