Deze studiedag op maandag 4 dec. 2017 is bedoeld voor alle architecten, ingenieurs, studiebureaus, professionele bouwheren, binnenhuisarchitecten, aannemers, bedrijfsleiders en eigenaars van gebouwen !  Aanmelden voor deze infoavond kan via BIM platform, maar C3A-Userclubleden (en anderen) kunnen zich ook gemakkelijk aanmelden via deze C3A-website (bovenstaande groene knop). Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Niet vereist.

Waar:

AuditoRium4 in gebouw 485
Bevindt zich op de CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

GRATIS dankzij BIM-platform en C3A.

Deze opleiding behoort tot

BIM inspiratiesessie KULab archief

KULab Brugge: het BIM-proces in detail van bouwheer tot afwerkingsbedrijf!  

KULab in Brugge,  het eerste bouwproject in Vlaanderen waar BIM in de echte zin van het woord werd toegepast, is afgewerkt en in gebruik genomen. BIM-platform geeft u tijdens deze praktijkdag en inspiratiesessie op maandag 4 dec. 2017 de kans om samen met de verschillende actoren terug te blikken op hun ervaringen met het gebruik van BIM. Tijdens deze unieke workshop krijgt iedereen het woord: bouwheer, ingenieurs stabiliteit en technieken, architect, aannemers en installateurs technieken.

We gaan op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen in het BIM-verhaal. Stond BIM in het lastenboek? Wie is er dan met BIM gestart en waarom? Waarom een BIM-protocol? Is er een BIM-‘as built-dossier’ opgeleverd? Welke voordelen zijn effectief gerealiseerd en welke problemen moesten worden overwonnen? Zou je het vijf jaar later nog altijd op dezelfde manier aanpakken?

Over deze en nog veel andere vragen zullen zeven bouwschakels – van opdrachtgever tot afwerkingsbedrijf – hun licht laten schijnen tijdens enerzijds een infosessie waarin elke partij zijn rol in het proces toelicht en anderzijds een interactief debat, dat door een expert-moderator in goede banen zal worden geleid en waaraan het publiek actief kan deelnemen door middel van een votingsysteem.

fig.: Faculteit Industriele Biowetenschappen Brugge - Abscis 


Programma

15u.00  Ontvangst

Ontvangst met koffie en gebak


15u.30  Verwelkoming

door BIM platform 


15u.45  BIM in de praktijk

“Hoe is BIM voor dit project ingezet? (2012-2017)” 


Paul Lodewijckx

Bouwheer KULeuven

Paul Lodewijckx,   Hoofd divisie Nieuwbouw en Laboratoria KULeuven
Om te racen heb je niet alleen een goede racewagen nodig, ook een goeie racepiloot. Dat geldt ook voor BIM.


Jan Van Sichem  

BIM-consultant

Jan Van Sichem  BIM-consultant, BIMplan
Vanaf heden ook risicoinschatting en maturiteitsanalyse in BIM-protocol.


 Arthur Van Cauwenberghe

Architectenbureau

ir.arch. Arthur Van Cauwenberghe, Abscis Architecten
Soms hadden we maar 5% nodig van de informatie uit het model.


Alexander Willems

Studiebureau Stabiliteit

Alexander Willems, ;Ingenieursbureau Norbert Provoost - Afdelingshoofd stabiliteit
Een witte wand en Wifi in de werfkeet, meer hebben we niet nodig.


Brecht Pauwels

Studiebureau Technieken

Brecht Pauwels, Ingenium - BIM-modeler
In feite heeft het ontwerpteam hier gekozen voor BIM.


Jan Dumon

Hoofdaannemer - Uitvoerder

Jan Dumon, Artes Depret - Werfleider
We hebben dankzij BIM de breekhamer weinig moeten bovenhalen.


Jan Pieter Somers

Uitvoerder HVAC & Sanitair

Jan Pieter Somers, Van Maele
De realiteit van de praktijk moet boven het BIM-model staan.


17u.45  Intermezzo

Broodjesbuffet en kennismaking met de BIM-platform partners


18u.45  Interactief debat

“Wat zouden we vandaag anders doen?”
Alle partijen van de eerste sessie toetsen hun praktijkervaring van de afgelopen vijf jaar aan de theorie. Wat kan vandaag anders? U kan uw mening ventileren via votings.


19u.30  Conclusie

Jan Van Sichem (BIM Plan) formuleert de dagconclusie


19u.45  Netwerkreceptie

Netwerkdrink met deelnemers, sprekers en partners




Zie ook de aankondigingen op de website van BIM platform:

dit gaat door in het AuditoRium4 in gebouw 485
op de CommunicatieCampus Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent


   

Eerste BIM-project in de echte zin van het woord ?

Tijdens een BIM-infoavond op 29 sept. 2016 kwam Arthur Van Cauwenberghe in zijn getuigenis vertellen hoe hij persoonlijk de overstap naar Revit heeft ervaren en waarom hij nu kiest voor Revit van schetsontwerp tot werf. Hij vertelde ook hoe Abscis Architecten zich heeft voorbereid op de integrale overschakeling naar Revit, hoe ze dit aanpakken en wat de impact hiervan is op een groter bureau met een veertigtal medewerkers en de impact op de samenwerking met externe partners.

Eén van de projecten dat toegelicht werd was dit project KULab Campus Brugge, faculteit-industriele-en-biowetenschappen-brugge , dat ondertussen in gebruik genomen is. “Dit is het eerste project in ons land waarbij architecten, stabiliteitsingenieurs en het studiebureau technieken allemaal met Autodesk Revit werken, een Building Information Model (BIM)-project in de echte zin van het woord. Na de aanbesteding nam ook de hoofdaannemer het beheer van het BIM-model over”, meldde Brecht Pauwels van het ing.bureau Ingenium, één van de BIM-partners in dit project.  Dit is effectief een project waar Abscis voor de architectuur, Ing.bureau Provoost voor de stabiliteit en Ing.bureau Ingenium voor de technieken in Revit gezorgd heeft, en waarbij na de aanbesteding de hoofdaannemer Artes Depret het beheer van het BIM-model overnam. Ook voor de hoofdaannemer was dit een testcase. Er kwam ook een externe BIM-coördinator bij te pas, in casu BIMplan, die mee instond voor het opzetten van het BIMprotocol. Dit resulteerde uiteindelijk in een BIM as built-model.  Voor de meetstaat van het architectuurgedeelte is voor dit project ongeveer 95% van de metingen uit Revit gevloeid!  

fig.: foto in de werfkeet, waar de projectverantwoordelijken de bespreking voeren rond een BIM-model van het gebouw.

BIM-men impliceert ook een andere manier van vergaderen. Er zijn niet enkel de wekelijkse werfvergaderingen tussen projectverantwoordelijken en ontwerpers, er wordt ook samengezeten door de modelleurs van de diverse betrokken partijen. Daarom is een BIM-protocol met basisafspraken over inhoud en ontwerp belangrijk.


Via dit artikel kul-campus-brugge-is-eerste-bim-project-in-de-echte-zin-van-het-woord uit de Bouwkroniek  kan je de ervaring vanuit het Ing.bureau Ingenium nalezen,  en op donderdagavond 29 sept. 2016 vertelde ir.arch. Arthur Van Cauwenberghe in naam van Abscis Architecten de ervaringen vanuit het standpunt van de architecten. Bekijk maar eens de presentatie van Arthur Van Cauwenberghe !

 

KLIK HIER voor de presentatie van Arthur Van Cauwenberghe.


Deze BIM-infoavond op 29 sept. 2016 waar dit KULab project al eens vanuit de visie van het architectenbureau aan bod kwam, was de aanleiding voor deze inspiratiesessie op maandag 4 dec. 2017 waar een aantal van de belangrijkste bouwpartners terug blikken op hun ervaringen met het gebruik van BIM via dit project. Tijdens deze unieke inspiratiesessie krijgt deze actoren allen het woord: bouwheer, BIM-manager, architect, ingenieurs stabiliteit en technieken, aannemers en installateurs technieken. Uiteraard volgt nog een uitgebreid verslag nà deze infodag !