2014
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro nieuwe versie 2015

november 2014

SketchUp Pro release 2015 : 64 bit ! 

Trimble lanceerde op dinsdag 4 nov. 2014 de nieuwste versie SketchUp PRO release 2015.  Met een wereldwijde SketchUp gebruikersgemeenschap van meer dan 30 miljoen unieke activeringen het afgelopen jaar is SketchUp de toonaangevende Sketch-software. Op het eerste zicht ziet deze nieuwe SketchUp eruit als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd), maar onder de motorkap is toch weer heel wat vernieuwd.

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Dan is deze nieuwe versie zeker een aanleiding om SketchUp PRO toch eens in details te komen bekijken (bijv. op woensdagavond 26 nov. in het C3A-curuslokaal). Werkt u nog met een oudere versie ? Dan is het nu wel het moment om deze eens op te frissen! 

 

Prestaties

Voor het eerst komt SketchUp met een 64 Bit versie van SketchUp Pro en LayOut! Dit biedt vooral opmerkelijke verbetering bij grote modellen, het exporteren van grote afbeeldingen en animaties of bij het gebruik van een renderplugin. Daarnaast zorgt het voor een algemene snelheidsverbetering.

Ook LayOut 2015 is 64-bit geworden, en zorgt ervoor dat vector modellen dynamisch worden geladen: deze werden tot nu pas geladen wanneer de specifieke pagina daadwerkelijk wordt geopend i.p.v. wanneer het document wordt geopend. Dit levert aanzienlijke prestatieverbeteringen op bij het werken met Layout.

Nieuwe Tools 

  • Door het gebruik van de nieuwe Rotated Rectangle Tool kunnen rechthoeken nu in iedere denkbare oriëntatie gedraaid worden tijdens creatie.
  • Met de nieuwe 3-Point Arc Tool (die bogen definieert op basis van 3 punten) zijn er nu 4 manieren om een boog te tekenen.
  • Bij de release 2014 kon SketchUp voor het eerst IFC-modellen exporteren , maar met deze release 2015 heeft SketchUp PRO nu ook een IFC-import om IFC-files uit andere BIM applicaties in te lezen.
  • Een herziene LayOut Label Tool stelt gebruikers in staat mooie leader labels met twee segmenten te plaatsen en met elkaar uit te lijnen. Deze labels zijn ook slimmer geworden, door de gebruikers informatie te laten weergeven zoals een BIM classificatie, een attribuut van een dynamisch component of simpelweg de oppervlakte van een vlak.
  • Voor nog vele andere nieuwe tools blijven we net zoals voorheen aangewezen op het Extension Warehouse ...

 

Licentiëring vernieuwd

De Trial-versie van SketchUp PRO is nu niet meer beperkt tot 8 uur, maar loopt net zoals de Autodesk-software meteen voor 30 dagen Trial. Je kan perfect een SketchUp PRO 2015 naast een oudere SketchUp PRO op eenzelfde PC installeren, zodat je eerst wat kan experimenteren met deze nieuwste versie vooraleer helemaal over te schakelen. Ook wel nodig, want het zal wel enkele weken duren vooraleer allerlei plugins (zoals V-Ray e.d.) voor deze nieuwe release 2015 zullen beschikbaar zijn.

De licentie-techniek van SketchUp PRO werd helemaal vernieuwd. Een licentie is nu crossplatform zowel op Windows als MACos te gebruiken. Met het nieuwe cloud-gebaseerde licentiemanagement is er een betere controle (of toezicht) op het licentie-gebruik, met max. twee activaties voor een standalone-licentie (voor dezelfde gebruiker, ook een "thuisgebruik" of gebruik op zowel de vaste PC als de Portable, als "Subscription Maintenance-right"). Een SketchUp PRO 2015 wordt nu geactiveerd “in de cloud”, over het internet. Dit betekent meteen dat u uw licentie moet de-activeren als u uw licentie wil overzetten op een andere machine. Dit kan vanuit het opstart-welcome-scherm.  Eens geactiveerd kan een SketchUp PRO standalone werken zonder netwerk- of internet-connectie maar een Netwerklicentie niet: die moet nu eerst uitgechecked worden (kan voor max. 7 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken.

Het blijft zo dat netwerklicenties voorbehouden zijn voor groepen van minstens 10 licenties ineens bij een opstart met netwerklicenties, uitbreidingen van bestaande netwerklicenties met 1, 2 of meer licenties kan echter ook. Sommige gebruikers hebben namelijk nog van vroeger (toen dat nog kon met slechts een paar licenties) netwerklicenties met een groep van slechts een paar licenties. Opgelet: netwerklicenties kosten ongeveer 2x zoveel als een StandAlone licentie … 

We kijken wel uit naar een manier om de licenties te managen, te zien wie welke licentie op welk toestel in gebruik heeft, hoeveel licenties er nog vrij zijn, enz.  Hopelijk wordt er in de toekomst dergelijke functionaliteit toegevoegd aan de netwerklicenties, want dat zit er nu nog niet bij.

 

 

Upgrade

Alle SketchUp PRO 2014 users met een actief Subscription Maintenance zullen binnenkort een nieuwe licentiecode voor de release 2015 toegestuurd krijgen. Wees niet meteen ongeduldig, want wij weten ook nog niet (op 4 nov. 2014) wanneer we de nieuwe serienummers zullen toegestuurd krijgen, maar zodra beschikbaar bezorgt C3A deze licentiecodes aan alle SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben.

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Subscription Maintenance verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook gewoon “upgraden” mits een upgrade-prijs van het Subscription bedrag plus een extra “reparatievergoeding” of de zogenaamde “Reinstatement Fee” zoals Trimble dit noemt. 

Prijzen van SketchUp PRO licenties of upgrades zijn niet veranderd, bij een nieuwe aanschaf is één jaar Subscription Maintenance verplicht maar er kan ook ineens voor twee of drie jaar maintenance ingetekend worden.  KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade. 

 


Enkele vragen én antwoorden ivm deze upgrade:

  • V: 64-bit ipv 32-bit ... is SketchUp nu ook 2x zo snel ?
    A: Was dat maar waar ! Maar met deze 64-bits versie kan SketchUp PRO veel meer geheugen benutten én dat zorgt toch absoluut voor een versnelling (wat dan ook vooral bij grotere en complexere modellen sterk ten goede komt).  
  • V: Is deze SketchUp PRO met Layout ook in 't Nederlands beschikbaar ? 
    A: Nee, de PRO-versie die samen met Layout gebundeld wordt is NIET in het Nederlands beschikbaar.

 

  • V: Ik gebruik nog helemeel geen SketchUp … maar wil dit wel eens beter leren kennen …
    A: Kom dan eens af op zo’n C3A-Kennismakings-infosessie SketchUp PRO. Een volgende is voorzien op woensdagavond  26 nov. 2014 in het C3A-cursuslokaal, open voor ALLE geïnteresseerden. 

 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een twaalftal tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  En specifiek in het kader van deze nieuwe release wordt op woensdagavond 26 nov. 2014 nog eens een gratis SketchUp PRO-kennismakings-infosessie verzorgd, open voor àlle geïnteresseerden: zie de C3A-workshop-agenda.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een update van uw SketchUp PRO ? Dit noemt een SketchUp PRO Maintenance + Reinstatement Fee . Gezien ook Trimble vanaf nu ieder jaar alle vernieuwingen en optimalisaties in SketchUp PRO wil publiceren als een nieuwe release, is dit maintenance-systeem een jaarlijks abonnement. Als SketchUp PRO user kan je kiezen om voor 1 jaar, of meteen voor 2 of 3 jaar in te schrijven ...