2014
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Revit 2015 R2 Update en extra Apps

september 2014

We zijn nu al meer dan 10 jaar gewoon dat ieder jaar, halfweg april, een nieuwe versie van Revit uitkomt. Maar ... tussendoor brengt Autodesk ook wel Service Packs en Maintenance Releases uit, en via het toenemende aantal Apps komt ook heel wat extra functionaliteit beschikbaar voor Revit.  In dit artikel een overzicht van de belangrijke R2-update voor Revit 2015, samen met vermelding van een paar interessante Apps.


Revit 2015 R2 Update

Autodesk heeft halfweg september een belangrijke update voor Autodesk® Revit® 2015 beschikbaar gemaakt voor zijn subscription gebruikers. Autodesk® Revit® 2015 R2 bevat meer dan 30 nieuwe functies die de prestaties van de software verbeteren, krachtige functionaliteiten toevoegen, en de productiviteit voor de gebruikers verhogen. Hieronder volgt een greep uit de nieuwe en verbeterde mogelijkheden van deze R2:

 

 

Betere prestaties: optimalisatie van snelheid kan iedereen steeds appreciëren

  • Snellere rendering en updates van aanzichten die meerdere exemplaren van dezelfde families bevatten.
  • Snellere weergave van Revit-links binnen aanzichten.

 

 

Handige settings:

  • In de Options -> Graphics is nu een aanvullende optie voor een Background-color
  • De Thin Lines setting wordt nu bewaard in de Revit.ini , zodat dit bij een heropstart niet steeds aan staan, maar zoals laatst gebruikt
  • Bij het scrollen via de Property Palette , waarbij de muiscorsor uit de palette werd verplaatst, sprong de Propertiy Palette steeds terug naar boven. Nu doet Revit dit gelukkig niet meer …
  • Vanaf Revit 2015 kan je via een dubbelklik op de Drawing Sheet uit een actief viewport (zoals in een AutoCAD PaperSpace), en nu kan je dit ook aan of uit zetten in de Customize Double-Click settings …  
  • Bij het Linken van Revit-bestanden is Origin-to-Origin nu de default optie.
  • Bij het exporteren naar een DWG kan je in de settings nu de optie “Preserve Coincident Lines” kiezen, waardoor overlappende lijnen NIET geelimineerd worden (wat meestal wenselijk is als bijv. objecten zoals meubels op dezelfde lijnranden van bijv. wanden getekend staan) …

 

 

fig.: let op de nieuwe Reveal Constraints button in de View Control Bar

Productiviteit: 

  • Met de ‘Reveal Constraints’-modus kan je meteen alle dimensie- en uitlijningsbeperkingen in een aanzicht zichtbaar maken én in die modus bijwerken 
  • In 3D-Camera-zichten kan je nu ook modify-commands zoals ‘Align’ en ‘Move’ gebruiken.
  • Met één klik kan je nu voor een hele groep elementen ineens instellen hoe ze moeten aansluiten op muren.
  • Met de nieuwe zoekfunctie in de Type Selector kan je elementen in uitgebreide lijsten sneller terugvinden
  • Structural Framing kan nu bij het plaatsen ook meteen snappen naar Model Lines en lijnen uit een imported of linked DWG 
  • Na het wijzigen van een Family kan je nu via “Load into Project and Close” meteen ook bij het inladen de apart geopende Family meteen afsluiten
  • Bestaande geometrie uit een gelinkt IFC-model kan nu tenminste als referentie voor dimensies, uitlijningen, snapping en hosting van bepaalde families in een Revit-model gebruikt worden.
  • In PDF’s die uit Revit worden geëxporteerd kan nu genavigeerd worden door middel van aanzichten met hyperlinks.

Extra Apps

Nieuwe Apps  zorgen er voor dat u meer kan doen met Revit, en sommige (zoals Dynamo) worden automatisch mee geïnstalleerd met deze Revit 2015 R2 update. Deze Apps zijn welliswaar enkel voor de Full Revit, niet voor Revit LT bedoeld.

 

Dynamo

Visual Programming for Revit, die nu automatisch samen met Autodesk® Revit® 2015 R2 wordt geïnstalleerd.

Dynamo is een Open Source project, waar gebruikers nu al direct kunnen deelnemen via een community die dit instrument aan het uitbouwen is. Neem een kijkje op http://dynamoBIM.org  

Dynamo combineert de creatieve kracht van Computational Design en de praktische doeltreffendheid van Building Information Modeling, zodat de gebruiker schitterende, hoge prestaties, en economische structuren te maken. Computational BIM maakt gebruik van het Bouw Informatie Model en stelt u in staat om verder te gaan door het opnieuw herschikken van de model-opbouw om uw eigen logica toe te voegen. 

Ontwerpers kunnen zich richten op ideeën en kunnen moeiteloos documenten uit het ontwerpproces genereren zonder de modellen te moeten herbouwen. Het gebouw is de logische uitkomst van relaties en prestatiecriteria. De nauwe integratie van Dynamo met BIM zorgt voor een soepele relatie tussen het gebouw-concept, ontwerp-ontwikkeling, bouw-documentatie, de fabricage en de operationele werking van het gebouw. Gebruikers zijn vrij om te schakelen tussen variante ideeën en voorstellingen in alle fasen van de levenscyclus van een gebouw. 


IFC for Revit 2015

Sedert 1 okt. is er een versie 15.2 beschikbaar, nog niet meteen te zien op de Revit Apps pagina, maar wel al beschikbaar via de Sourceforge page (van de IFC-developers)

IFC ???  De Industry Foundation Classes (IFC) is een neutraal en open bestandsformaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. IFC is onafhankelijk waardoor men niet gebonden is aan softwarepakketten. Met IFC kan de gehele bouwkolom, van architect tot aannemer en vastgoedbeheerder, communiceren met dezelfde intelligente data. In theorie zou dit zonder gegevensverlies moeten verlopen, afhankelijk van mate van ondersteuning door het softwarepakket.

Het IFC-formaat wordt beheerd door buildingSMART International (zie http://www.buildingsmart.org/ ), voorheen de International Alliance for Interoperability (IAI) genoemd. De IAI is opgericht om het samenwerking in de gebouwindustrie te vergemakkelijken en wil de standaard zijn voor het uitwisselen van informatie binnen het Bouwwerk Informatie Model (BIM).

 

 

 

fig.: aangepaste UserInterface

fig. Vanaf deze IFC 15.2 zijn de Export-settings met veel meer details te configureren. 

IFC voor Autodesk Revit 2015 bevat up-to-date verbeteringen op het standaard IFC import en export mogelijkheden van Revit, functionaliteit uitgewerkt door Autodesk en Open Source medewerkers. Deze app bevat ook een alternatieve gebruikersinterface voor de export die extra mogelijkheden t.o.v. de standaard heeft. Alle Revit-gebruikers die IFC-ondersteuning nodig hebben kunnen best deze IFC app installeren: deze vernieuwt de volledige IFC-functionaliteit in Revit. 


Site Designer Extension for Revit: 

fig.: beschikbaar de Autodesk Revit Apps

fig. deze App installeert een volledige Site Designer Ribbon erbij, en via de uitgebreide help (te vinden via het vraagtekentje in de titel van het "About ..." venster) is héél wat uitleg te lezen (die je absoluut eens moet doornemen om dit ordentelijk te kunnen gebruiken).

Naast een heleboel verbeteringen biedt Autodesk® Revit® 2015 R2 ook een uitgebreide set tools voor het plannen van bouwterreinen met de Site Designer Extension. Deze uitbreiding is gebaseerd op de ontwerpsoftware die voormalig bekend stond als SiteWorks en is nu gratis beschikbaar voor Autodesk® Subscription-klanten via de Autodesk Exchange Store.

Site Designer stelt architecten, ontwerpers en planners in staat om het terrein van de bouwplaats naar wens te vormen en in te delen. Deze uitbreiding is geïntegreerd in de Revit-omgeving, zodat uw ontwerp van het bouwterrein ook deel wordt van het algemene bouwmodel. Gebruikers kunnen ontwerpalternatieven verkennen door te experimenteren met parkeerterreinen, straten, stoeppaden, keermuren, building pads en de mogelijkheid om stukken terrein massaal te nivelleren. Dit alles gebeurt binnen de Revit-omgeving, en Site Designer past automatisch het onderliggende toposurface aan. Deze terreinmodellen kunnen dan eenvoudig worden gedeeld tussen Autodesk® Revit® en Autodesk® AutoCAD® Civil 3D® door middel van ‘Land XML’-bestanden, waardoor architecten en burgerlijk ingenieurs beter kunnen samenwerken.


Palladio X BIM WindowsLayout

fig.: App van Mensch und Maschine, beschikbaar via de Autodesk Revit Apps

fig. In de AddIn Ribbon ziten enkele handige knoppen om de WindowsLayout te controleren. Vooral de Save en Load optie blijken heel handig, wat we echt wel missen in standaard Revit.

Mag het ook eens heel eenvoudig en efficiënt zijn (in vergelijking met Dynamo, bijv…) ?

Met behulp van deze addin kunnen alle geopende vensters in Revit netjes geschikt worden op uw scherm. In tegenstelling tot de ingebouwde Windows tools van Revit, gaat deze PXBIM WindowsLayout ervan uit dat u het actieve venster op het grootste deel van de ruimte op het scherm wil. U kunt 20 tot 80 procent van de schermruimte aan het actieve venster toekennen, terwijl inactieve vensters geschikt worden in de resterende ruimte. Daarnaast kunt de Windows-configuratie bewaren en opnieuw instellen. Optioneel kan u daarbij beslissen of u wilt dat herschikte Windows  worden ingezoomd of niet.

 

 

 


Beschikbaarheid
 

  • Autodesk® Revit® 2015 R2 is sinds 17 september beschikbaar voor Subscription Users van o.a. Revit LT en Full Revit in de BDS Suites, via het Subscription Center. Vraag u zich af hoe u deze Revision 2 van Revit operationeel krijgt ? Lees eens aandachtig deze  C3A_AutodeskRevitUpdates2015r2_sept2014.pdf
     
  • Dynamo 0.7 wordt mee geïnstalleerd met deze R2 update, maar zie http://dynamoBIM.org  voor de meest recente versie: dit is een nieuw project in constante ontwikkeling.
     
  • IFC For Revit 2015 was kort na de lancering van Revit 2015 via de Revit Apps beschikbaar, en werd laatst begin oktober nog geupdate naar een versie 15.2  Deze IFC-module komt nog NIET mee met de Revit 2015 r2-versie, maar moet je apart via de apps pagina downloaden en installeren, en vervangt deze functionaliteit in Revit met een veel betere versie.  http://apps.exchange.autodesk.com/RVT/Home/Index  voor de IFC import en Export in 2015 :  Sedert 1 okt. is er een versie 15.2 beschikbaar, nog niet meteen te zien op de Revit Apps pagina, maar wel al beschikbaar via de Sourceforge page (van de IFC-developers)
     
  • Site Designer Extension for Revit 2015 is beschikbaar voor Subscription gebruikers van Full Revit in de BDS Suites
     
  • Palladio X BIM WindowsLayout van Mensch und Maschine is ook via de http://apps.exchange.autodesk.com/RVT/Home/Index   beschikbaar.