2015
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Reality Capture en 3D scanning

januari 2015

Via het eerste artikel in C3A-Wijzer voor dit revitaliserende nieuw jaar 2015 wordt een thema aangeraakt dat onze software het komende jaar zeker ook nieuw leven zal inblazen. Echt wel verrassend, verfrissend en verbluffend om te zien wat er met de nieuwste Reality Capture, 3D Scanning en Foto-opnames (ook via drones !) mogelijk wordt. Nog een extra reden om ASAP goed met Revit te kunnen omspringen ! 

Een onderdeel van de Autodesk Building Design Suites is Autodesk ReCap: een krachtige reality capture tool van Autodesk. Je kan Autodesk ReCap gebruiken om scan-bestanddata om te zetten naar een eigen Autodesk-formaat dat kan worden bekeken en bewerkt in andere softwareapplicaties zoals Autodesk Revit. Er is ook een Autodesk ReCap PRO, die weer wat verder gaat dan de module in de Autodesk Building Design Suites.

Zie deze REAL 2015 met een beknopt overzicht van de nieuwste mogelijkheden, bedoeld als
aankondiging voor de eerste Reality Computing Conference in San Francisco, 25-26 febr. 2015

 

Wat is Reality Capture?

Eén foto legt de echte wereld vast in een 2D-weergave, maar met een reeks gewone foto's kan ondertussen ook de 3D geometrie van die realiteit automatisch opgebouwd worden. Met laserscanning kan je de echte wereld vastleggen in 3D, zoals een 3D-foto, maar dan weergegeven in een puntenwolk én 3D-panoramafoto's. Zo’n puntenwolk kan duizenden, zelfs miljoenen punten in 3D omvatten.

Je kan gebouwen, zowel interieur als exterieur, maar ook volledige terreinen, etc. met laserscanning vastleggen en deze gegevens vervolgens in uw ontwerp omzetten naar een real-world puntenwolk. Deze 'puntenwolk'-data wordt opgeslagen als miljoenen punten, en Autodesk ReCap is dan bedoeld om deze enorme datasets te verwerken alvorens ze in de toepassingssoftware te gaan gebruiken. Recap biedt de mogelijkheid om deze informatie te verzamelen, te verbeteren en de puntenwolk data afkomstig uit meerdere bronnen te organiseren. Verder staat Autodesk ReCap ook toe om deze data te meten, te visualiseren en efficiënt voor te bereiden om in andere programma's zoals Autodesk Revit te gebruiken. In bovenstaande video zie je de mogelijkheden in actie !

Om ReCap te gebruiken moet men op een Autodesk 360 account zijn ingelogd. In ReCap maakt men een nieuw project aan door de te importeren scanbestanden te selecteren.  Het ondersteunt scandata bestanden in vele populaire formaten zoals Faro, Leica en Lidar, om er maar een paar te noemen.  Na de selectie van de te importeren bestanden kan men de import instellingen aanpassen die grootte en uitzicht van de puntenwolk bepalen. De geïmporteerde bestanden worden op het projectscherm getoond, waar een keur aan gereedschappen ter beschikking staat.


Verwerking in Revit 2015

Een nieuwe point cloud engine in Revit laat toe om RCP en RCS point clouds in een project te linken. Deze gelinkte puntenwolken worden niet enkel gebruikt om de realiteit in 3D weer te geven in de Revit-omgeving, maar in Revit kan men efficiënt die puntenwolken gebruiken om er slimme 3D BIM-elementen op de juiste locatie met de juiste geometrie te creëren. Dit gebeurt niet volledig automatisch, maar de recentste software-evoluties (zie verder wat ReCap Photo ondertussen al kan) laten ons vermoeden dat we heel binnenkort niet enkel puntenwolken maar gedetailleerde 3D-geometrie op basis van die laserscans of fotoreeksen in Revit zullen binnenkrijgen. 

Zie deze 3D opname en verwerking in ReCap ter voorbereiding van het gebruik in Revit.

 

fig.: de gelinkte puntenwolk in Revit, met aanvullend de Revit-objecten ... 

fig.: in alle views beschikbaar, zowel 3D als 2D aanzichten en snedes.

 


Verschillende ReCap producten

ReCap PRO

De ReCap PRO puntenwolk software helpt bij het optimaliseren van uw realiteit capture workflow voor 3D laser scanning. Bedoeling is de opgenomen puntenwolken te verwerken en klaar te maken voor specifieke toepassingen. Met veel nauwkeuriger gegevens op veel minder tijd dan de klassieke methodes wordt de 3D-wereld vastgelegd voor gebruik in de toepassingssoftware.

Hoe de Capture van gebouwen en de gebouwde omgeving met Autodesk Recap PRO verloopt kan je zien in volgende presentatie:

Capture van gebouwen en de gebouwde omgeving met Autodesk Recap PRO

 

Real View on Recap 360

Autodesk ReCap 360 is een webgebaseerde omgeving die aanvullende functionaliteiten biedt op de Autodesk ReCap software. Met Real View publiceer je laserscans in de cloud, voeg je notities toe, en deel je laserscans met anderen en voer je metingen uit op gescande objecten. 

Delen van 3D scans met Real View on Recap 360

 

Photo on Recap 360

ReCap Photo is een cloudgebaseerde dienst die je de mogelijkheid biedt om gedetailleerde 3D-modellen te crëeren op basis van geïmporteerde foto's. Op de recentste C3A-Revit-update-workshops was al een korte illustratie van Autodesk Labs Project Memento geïllustreerd.  Via een Reality Capture ingang (foto's, scans) wordt volautomatisch een hoogwaardige 3D-mesh gecreëerd dat kan worden opgeruimd en geoptimaliseerd voor verder digitaal gebruik, of voor fabricage of voor een 3D-Print ... .

Het voorbeeld “Garuda Bird” toont meteen wat mogelijk wordt … : in dit voorbeeld vertrekken ze van een reeks “gewone” foto’s die rondom rond een object genomen worden, en via de web-applicatie Memento (wat ondertussen Photo on Recap 360 geworden is) wordt hier een uitstekende, ongelooflijk nauwkeurige 3D mesh van gecreëerd ! 

Garuda Bird: van een fotoreeks tot 3D geometrie

 

Op de Autodesk-website kan je een nog een uitgebreider overzicht zien van de bedoelingen en faciliteiten van deze verschillende ReCap producten.

 


 


OPROEP

Hierbij ook deze oproep naar alle C3A-Userclubleden:

  • Hebt u al ervaring met dergelijke Reality Capture opnames en verwerking in Revit ? Laat ons eens uw ervaringen kennen !
  • Kent u serviceburo's die dergelijke faciliteiten aanbieden, of ... biedt u zelf zo'n "Scan to BIM" services aan ? Laat het ons weten, dan kunnen we dat mee opnemen op de overzichtslijst van C3A-Serviceburo's in onze regio.