2010
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Metamorfose C3A-Gebouw

januari 2010

Met het oog op de toekomst werd van halfweg 2008 tot halfweg 2009 een belangrijke uitbreiding en vernieuwing gerealiseerd van het C3A-gebouw, zodat met een nog betere infrastructuur de steeds groeiende groep C3A-Userclubleden verder kan ondersteund worden. Alle C3A-cursisten die onlangs het C3A-opleidingscentrum bezocht hebben, zullen de metamorfose wel opgemerkt hebben.

3D visualisatie van 15 jaar geleden (bij de eerste fase in 1994), toen al niet slecht qua visualisatie
met de toenmalige 3D Studio in DOS...

3D schetsontwerp van de uitbreiding, met SketchUp PRO
in een "Sketchy" weergave ...


Fasering in REVIT Arch., met bestaande toestand, af te breken (gebogen muur met buitenterras) en nieuw te bouwen deel.

Rendering van het C3A-gebouw met Revit 2010, toestand voor de verbouwing en uitbreiding

Rendering van de nieuwe toestand in 3ds MAX Design, met het REVIT BIM-model als basis


nog enkele foto's van het C3A-gebouw uit 1994, met de pas-aangelegde omgeving ...

 en foto van de afgewerkte realisatie nà de uitbreiding... situatie okt. 2009

Lokatie

Sinds begin 1994 is C3A met zijn opleidingscentrum en sekretariaat gevestigd in het High-Tech researchpark te Gent-Zwijnaarde. Dit nieuwbouw-project werd integraal voor en door C3A ontworpen en gebouwd en is nog steeds een prima praktisch architectuur-voorbeeld om alle software op toe te passen. De uitstekende ligging, op de kruising van de E40 en E17, biedt een goede bereikbaarheid voor alle C3A-Userclubleden uit het Vlaamse land.

figuur: inplanting van het gebouw, via bovenaanzicht in REVIT Architecture


Nieuwe Gevelbekleding: Eternit Natura

Aanvullend op de uitbreiding van het 15 jaar oude gebouw, werd ook het bestaande gebouw binnen én buiten helemaal vernieuwd. De gevels, aanvankelijk bekleed met crepie, hadden een grondige opknapbeurt nodig. Er werd echter geopteerd voor een hedendaagse voorzetwand. Behalve de ca. 350 m² bestaande gevelwanden kwamen er zo’n 200 m² nieuwe buitenwanden bij die aanvankelijk ook in crepie zouden worden uitgevoerd. Na onderzoek bleek het echter een veel betere oplossing zowel het bestaande gebouw als de uitbreiding volledig te omgeven met een gevelbekleding.

Wat het materiaal voor de gevelbekleding betreft viel de keuze al snel op Natura van Eternit. Bij de uitbreiding werd de positie en de grootte van de ramen wat aangepast naar de Eternit-paneelverdeling, in horizontale banen van 60 cm hoog. Maar ook bij het bestaande gebouw kon die module van 60 cm hoge platen bijna rondom worden toegepast: ook de bestaande ramen waren gelukkig vroeger ook al op zo’n module ontworpen. Via een steensverband werd een verdeling uitgewerkt die de bestaande ramen goed integreerde. De onderzijde, bovenzijde en de details van de wanden zijn voorzien van de vereiste openingen met het oog op de ventilatie. De onzichtbare bevestiging door verlijming maakt het geheel nog aantrekkelijker. Speciale aandacht werd besteed aan de afwerking met alu-profielen rond de bestaande zowel als de nieuwe ramen. Het resultaat is een harmonisch geheel van oud en nieuw.




 fig. details uitvoering wandpaneel-bevestiging: onzichtbare bevestiging met lijm, hoekafwerkingen zonder zichtbare profielen

Grafisch model met REVIT Architecture

De bouwtekeningen in 1994 waren nog met AutoCAD (toen nog AutoCAD release 11), maar voor de vernieuwing en uitbreiding werd nu uiteraard REVIT Architecture ingezet voor zowel de bouwaanvraagplannen als de gerealiseerde as-built plannen (nog zo’n voordeel van Revit).

In het 3D-Model met Autodesk REVIT Arch. werd vooraf de verdeling van de Eternit-platen bestudeerd. De gevelstudies in Revit waren meteen een uitstekende hulp voor de uitvoerders die zo over goed werkbare uitvoeringstekeningen van de gevelverdeling beschikten. Deze verdeling werd ook op de renderings heel realistisch weergegeven.

Renderings: via 3D Studio MAX Design met het REVIT-BIM-model als basis, afgewerkt met Photoshop ...

Fasering in REVIT Architecture

Fig. Fasering in REVIT Arch., met bestaande toestand, af te breken (gebogen muur met buitenterras) en nieuw te bouwen deel.

De uitbreiding van het C3A-Gebouw is meteen ook een uitstekend voorbeeld om fasering in REVIT praktisch te illustreren. Niet enkel bij bouwprojecten die in fases uitgewerkt worden, maar ook in situaties met renovaties, bestaande toestand, afbraak en nieuw te bouwen delen biedt dit heel nuttige faciliteiten. Inspelen op de tijdslijn in een bouwproject is voor de visuele voorstelling heel nuttig, maar ook voor het genereren van meettabellen gebaseerd op de gewenste fase is deze techniek uiterst interessant.

Fasering in Revit gaat eigenlijk over de evolutie doorheen de tijd. Fasering in Revit laat het verschil zien tussen verschillende tijdsperiodes in de opbouw/afbraak van een bouwproject. Deze fasering kan per view de Revit elementen wel, niet of anders weergeven volgens een bepaalde filter-regel.

Ondertussen, tijdens de uitvoering van de werken, werden meteen de as-built plannen up-to-date bijgewerkt waar nodig. Want één van de mooiste aspecten van Revit is toch wel dat je waar en wanneer dan ook kan wijzigen, Revit zorgt vanzelf voor alle aanpassingen in alle zichten.


Geschikt gebouw voor de CAD- en REVIT-cursusoefeningen

Het gebouw heeft eigenlijk alle architectuur-ingrediënten die we met AutoCAD Revit Architecture in een basiscursus moeten doornemen. Het ontwerp was ooit bedacht met een duidelijk architecturaal concept, met 3D MassModelling uitgewerkt, zit qua structuur goed gebaseerd op stramienlijnen, en heeft een reeks complexere AEC-objecten. Denk maar aan betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen vliesgevels, enz. Ook de buitenaanleg werd met zorg ontworpen, wat aanvullend op het gebouw zelf ook wel nuttig is om in het digitaal model uit te werken: de omgeving voor de 3D voorstellingen én voor het inplantingsplan is er toch steeds bij nodig.

Niet onbelangrijk is het fenomeen dat de cursisten die dit gebouw als REVIT-oefening uitwerken in het C3A-cursuslokaal zich een goed ruimtelijk beeld kunnen vormen van het project waaraan gewerkt wordt, én dat we alle cursusoefeningen ook digitaal beschikbaar kunnen stellen aan de C3A-cursisten.

Het C3A-Gebouw zal ondertussen ongetwijfeld het meest getekende gebouw in Vlaanderen zijn, als we zien hoe in de veelvuldige C3A-cursussen SketchUp, AutoCAD en REVIT dit gebouw in de praktisch uitgewerkte oefeningen verwerkt zit.

Het is ook ondoenbaar om bij iedere cursus een ander gebouw zo gedetailleerd stap-voor-stap gedocumenteerd in zo’n cursusoefeningen uit te werken, maar dit C3A-gebouw heeft moedwillig alle ingrediënten die in onze CAD- en REVIT-oefeningen moeten aan bod komen. En... deze gebouw-uitbreiding wil niet meteen zeggen dat we nu de C3A-cursusoefeningen veel uitgebreider zullen maken ;-)


Architect: Jos Vandamme, Tramstraat 57, Gent-Zwijnaarde

Bouwheer: C3A nv, Tramstraat 57, Gent-Zwijnaarde

Hoofdaannemer: Habitat, Wingene

Montagebedrijf gevelbekleding: Sierko , zie www.sierko.be

Bouwplaats: Tramstraat 57, Gent-Zwijnaarde

Opdracht: uitbreiding én vernieuwing C3A-gebouw: kantoor- en opleidingsgebouw met geïntegreerde woning

Gevelbekleding: Eternit Natura Premium (N251 Antraciet)

Fotomateriaal: Eternit ©

Renderings: REVIT + 3ds MAX Design + Photoshop