2011
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

DesignMeubelen.bib Casteelken powered by C3A

april 2011

Ter ondersteuning van de C3A 2D/3D Printwedstrijd op Architect_at_Work, maar ook in het kader van de verdere uitbouw van de C3A-Extensies, werd een DesignMeubelen bibliotheek aangezet, geïnspireerd op een reeks designmeubels zoals ze te vinden zijn bij ’t Casteelken. 

U kan deze bibliotheek op CD GRATIS komen afhalen op de C3A-Stand 123 op Architect_at_Work op 5 of 6 mei 2011 – maar u moet er wel wat voor doen: als jury stemmen op de inzendingen voor de C3A 2D/3D Printwedstrijd… 

De Panton Chair of S Chair, die Verner Panton vijftig jaar geleden ontwierp, is ondertussen uitgegroeid tot een universele designklassieker. De Panton Chair is onlangs vijftig geworden en exclusief voor België en Luxemburg werd de Panton uitgebracht in Summergreen, in een beperkte oplage. Bij 't Casteelken staat deze Panton in hun Top Tien, en ook bij C3A hebben we zo'n Summergreen Panton Chair staan, allemaal redenen om deze stoel op de DesignMeubelen CD hoes als symbool op te nemen ...

De herkenbare Maarten Van Severen A-Table op deze foto zit uiteraard ook in deze DesignMeubelen Bibliotheek ! 


Situering

Bij C3A wordt een specifieke software-oplossing voor architect-ontwerpers, ook steeds meer interieur-ontwerpers, uitgewerkt. Ondertussen zijn méér dan 3600 bouwprofessionals (vooral ontwerpers) bij de C3A-Userclub in Vlaanderen aangesloten. De aandacht is de laatste jaren aan het verschuiven van AutoCAD naar SketchUp PRO en REVIT, dé meest vooruitstrevende schets- en BIM-oplossing die ondertussen wereldwijd dé toonaangevende oplossingen geworden zijn. Ivm deze software-oplossingen: zie volgende verwijzingen: 

C3A zorgt daarbij voor allerlei “C3A-Extensies en Services”, o.a. een gelokaliseerde invulling voor deze software. Dit betreft o.a. bibliotheken met allerlei “ingrediënten” die bij de architectuurontwerpen in Vlaanderen van toepassing zijn. De kwaliteit van deze oplossing is opmerkelijk geëvolueerd en gaat veel verder dan de CAD-technische oplossing. 3D ontwerpstudies en visualisaties zijn onontbeerlijk geworden. Zie volgende verwijzingen voor wat uitleg en voorbeelden: 

Vray for SketchUp PRO

Revit Arch. & V-Ray for SketchUP,
ook voor “interieurarchitecten”

C3A-Praktijkvoorbeeld met REVIT,
3ds MAX Design en Photoshop


Als ondersteuning voor die software is eigenlijk al heel wat meubilair beschikbaar (cfr. Google’s SketchUp 3D Warehouse ) maar de kwaliteit van deze algemeen beschikbare sketchup-elementen is soms bedenkelijk. Ook bij heel wat meubelfabrikanten is vanalles beschikbaar, maar zoek maar eens als ontwerper de geschikte 3D-file in het gepaste .skp, .dwg of .rvt formaat op die verschillende website’s: àls dat meubilair al in dat formaat beschikbaar is, dan is dat bij de verschillende fabrikant dan nog op een totaal verschillende manier te zoeken (en meestal onvindbaar). Vandaar dat een goed gestructureerde verzameling (zoals bijv. de C3A-AutoCAD-bibliotheek of de C3A-SketchUp-bibliotheek of de C3A-REVIT-bibliotheek) door onze softwaregebruikers sterk geappreciëerd wordt. De recent uitgebrachte StandBouw CD voor SketchUp bibliotheek is ook zo’n voorbeeld. 


Fig.: de Top Ten bij www.casteelken.be

Designmeubelen ‘t Casteelken

Bedoeling was o.a. een vernieuwing van de C3A-bibliotheken met goed opgemaakt DesignMeubilair uit te werken, waarbij we als leidraad de collectie DesignMeubels van ’t Casteelken voorzien hebben (met typisch meubilair van een hele reeks toonaangevende meubelfabrikanten ...). Dit is meteen ook een “gelokaliseerde” invulling, met ingrediënten die effectief in Vlaanderen beschikbaar zijn … Op de website van ’t Casteelken vinden we o.a. een “Top Ten” , waarmee duidelijk gemaakt wordt dat uit dit overgrote aanbod er toch een selectie kan gemaakt worden met meubels die “beter in de markt liggen” dan andere … 

De directie van ’t Casteelken samen met hun interieurarchitecten hebben kunnen aangeven welke selectie best kan gemaakt worden. Aandacht ging naar duidelijk herkenbaar (of gekend) DesignMeubilair … 


Praktische uitwerking – met medewerking van KASK 

Voor de praktische uitwerking hebben we kunnen beroep doen op docenten en studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), afdeling interieurvormgeving, te Gent. De opleiding interieurvormgeving heeft de ambitie om creatieve enthousiaste jongeren op te leiden tot ontwerpers die zich kunnen ontplooien in het brede veld van interieur, kunst, design en architectuur. 

CAD-coordinator bij KASK, Tomas Navratil, en CAD-docent Sebastiaan Van Damme zijn toevallig ook freelance medewerkers voor de CAD-opleidingen bij C3A, en KASK is net zoals de meeste architectuuropleidingsinstituten in Vlaanderen ook bij de C3A-Userclub aangesloten, vandaar dat een samenwerking voor de realisatie van deze bibliotheek voor alle partijen interessant was. Aan KASK worden ook opleidingen SketchUp , AutoCAD en REVIT verzorgd zodat de CAD-knowhow ook wel aanwezig is bij de studenten. Als aanzet werd bijv. in het eerste jaar als oefening het digitaal uitwerken van een (reeks) Designmeubels op het programma gezet, waarbij het meubel in eerste instantie moest uitgewerkt worden in Sketchup, om het dan in DWG- en RVT-formaat ook beschikbaar te maken voor andere software. Ook onderzoek en opzoekingswerk rond deze designmeubels en hun ontwerpers behoorde tot de opdracht! 


Aandachtpunten bij de praktische uitwerking: 

  • Uiteraard is het de bedoeling om de geometrie van de meubels zo goed mogelijk waarheidsgetrouw op te maken, maar gezien de toepassing die we voor ogen hebben (niet de fabrikatie of verkoop van zo’n meubels, maar het kunnen gebruiken van deze elementen als onderdeel van architectuur-projecten) was er ook aandacht voor de “compactheid” zonder te veel polygonen. 
  • Alle elementen zijn in de eenheid mm (millimeter) opgemaakt, en de linker voorste onderhoek staat steeds op de oorsprong (kruispunt van de drie assen). 
  • Elk model is gestructureerd opgebouwd: de logische gehelen in groepen (GEEN componenten), het model staat integraal op Layer 0 en er zijn geen overtollige materialen in de files aanwezig (wat het gebruik als bibliotheekelement in een architectuurproject zeker ten goede komt: “Purge Unused” componenten, materialen, styles, geen scenes...). 
  • Alle elementen zijn gesaved met een bruikbare preview, zodat we via de pictogrammen-preview een snel overzicht kunnen krijgen van de elementen (zie ook de extra ThumbsPreview tool op deze cd, want SketchUp files via Thumbnails Previewen op Windows 7 64bit doet het anders niet). 
  • De benaming van de elementen is zoveel mogelijk via het principe dat we bij C3A al meer dan 20 jaar hanteren : “wie_wat_hoe” , zodat ook via de bestandnamen herkenbaar is over welk element het gaat. 

Fig.: Thumbnail Overview van een deel van de SketchUp Stoelen-bibliotheek

Aanzet op mini-CD op Architect_at_Work 2011, dynamische verdere uitbouw (ook in REVIT-formaat) op C3A.net

In eerste instantie wordt een eerste set meubilair, voorlopig enkel in SKP-formaat, ter gelegenheid van Architect_at_Work 2011 op 5 en 6 mei te Kortrijk op een mini-CD beschikbaar gemaakt, maar op de C3A.Net wordt een uitgebreidere set, met dan ook de variante formaten in DWG en RVT-formaat (goed opgemaakt voor AutoCAD en REVIT) verder uitgewerkt. 

Deze bibliotheek wordt in de toekomst ook geïntegreerd bij de C3A-Extensies, als bibliotheekonderdeel voor de SketchUp, AutoCAD en REVIT bibliotheken, aldus beschikbaar voor alle C3A-Userclubleden. 


Realisatie door en met medewerking van :

  • Coördinatie: C3A – Jos Vandamme 
  • Selectie-advies: ’t Casteelken: Anne Decruy & Patrick Van Loock & hun interieur-ontwerpers 
  • Opbouw bibliotheken, advies en toezicht: studenten Interieur KASK, docenten HoGent Interieur: Sebastiaan Van Damme & Tomas Navratil, met specifiek assistentie van de derdejaars studenten Milan Verstraete, Hanne Popelier, Verginia Peperstraete, Dieter Veys en Julien Vanquatem. 

Zoals in het begin van dit artikel aangegeven: U kan deze bibliotheek op CD GRATIS komen afhalen op de C3A-Stand 123 op Architect_at_Work op 5 of 6 mei 2011 – maar u moet er wel wat voor doen: als jury stemmen op de inzendingen voor de C3A 2D/3D Printwedstrijd… 


In de marge 

Bij 't Casteelken Interior Design, met toonzalen in Rumbeke en Oostkamp, vind je de grootste collectie designmeubelen van Vlaanderen. Hun interieurarchitecten staan je graag bij met persoonlijk interieuradvies en ze hebben ook advies uitgebracht bij de selectie van de reeks topmeubelen die we op deze CD verzameld hebben.