2007
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Colours with a human touch - Gevloerd in kleur: Marmoleum® piano by Inge Van Gheel

januari 2007

Met not-black, not-white en not-pink brengt de jonge Belgische ontwerpster Inge Van Gheel voor Forbo Flooring drie levendige kleuren op de vloer. Marmoleum® piano by Inge Van Gheel is geïnspireerd op de rijkdom van de natuur en de verscheidenheid aan culturen in de wereld. De eigentijdse linoleum vloerbekleding wordt voor de eerste keer voorgesteld tijdens Interieur 06 in Kortrijk.

Not-Pink.

Dat ‘Marmoleum® piano by Inge Van Gheel’ rond kleur draait, mag al blijken uit de naamgeving van de verschillende tinten: not-black, not-white en not-pink. Inge Van Gheel: “Deze drie kleuren refereren aan de verschillende culturen in de wereld. Not-black en not-white verwijzen naar de associatie die we maken van de huidskleuren ‘zwart’ en ‘blank’ met de kleuren ‘zwart’ en ‘wit’, terwijl een zwarte man natuurlijk niet echt zwart is en een blanke vrouw niet echt wit. Een beetje zoals de vloerbekleding Marmoleum niet helemaal zwart of wit is. Trouwens, van enkele uren tot enkele dagen na de geboorte heeft elke baby dezelfde rozige huidskleur, ongeacht of hij nu blank is of zwart. Dus, in den beginne zijn we allemaal even not-pink.”

De verschillende kleuren – stuk voor stuk krachtige tinten met roze als vernieuwende, gewaagde toets – zijn goed met elkaar te combineren en sluiten stijlvol aan bij de bestaande kleuren van de collectie Marmoleum® Global 2.

Anderzijds speelt Inge Van Gheel ook het natuurlijke uit: de menselijke touch in combinatie met de natuurlijke grondstoffen waarvan linoleum gemaakt is. “Het 100% natuurlijke karakter van de vloerbekleding sprak me meteen aan. Je staat er niet zozeer bij stil, maar de look van een vloer is vaak heel bepalend voor een ruimte. Het was dan ook een leuke uitdaging om eens twee- in plaats van driedimensionaal te ontwerpen.”

Inge Van Gheel (°1976, Wilrijk) heeft al een indrukwekkend palmares opgebouwd, waarbij ze een groot deel van haar studies en carrière in het buitenland doorbracht. Ze studeerde eerst interieurarchitectuur aan het HONIM in Brussel, dan een jaar fotografie in Londen, haalde in Bournemouth een bachelor in design en in het Zweedse Göteborg haar masters in design. Op het einde van haar opleiding sleepte Inge Van Gheel de Student Design Award in de wacht, waarmee ze bij Ikea als productontwerpster aan de slag kon. Na enkele jaren buitenland heeft ze zich vandaag in België gevestigd als zelfstandig ontwerpster. De Inge Van Gheel Design Studio is gevestigd in Leuven.

Linoleum, puur natuur

Hele generaties zijn intussen opgegroeid met de linoleum vloerbedekkingen van Forbo Flooring onder de voeten. Vervaardigd van sterke materialen hebben de linoleum producten zich vandaag ontwikkeld tot moderne en duurzame vloerbedekkingen – ze gaan tot 40 jaar mee – met designs die passen bij elke interieurarchitectuur. Linoleum, 150 jaar geleden uitgevonden door de Schot Frederick Walton, wordt volledig vervaardigd van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel of kurk, kalksteen en jute.


In de marge

Sinds een tijdje zijn alle bestekteksten van Forbo linoleum en vinyl vloerbekleding beschikbaar op zowel de Forbosite (www.forbo.be) als op de bekende C3A-site.

Alle neutrale en specifieke bestekteksten zijn onmiddellijk raadpleegbaar en downloadbaar vanop deze sites. Dit om de voorschrijver de kans te bieden de meest recente items te verwerken in zijn bestek in een minimum van tijd. Naast de bestekteksten vindt u er eveneens onze commerciële brochures in PDF formaat.