2016
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Servicebureaus op C3A.net

maart 2016 - update

Was u ook al eens op zoek naar een servicebureau dat kan inspringen voor het verzorgen van bestekken en/of meetstaten met Office, opmetingen, tekenwerk met AutoCAD ? Of een BIM-servicebureau dat kan helpen bij de projectuitwerking met Revit Architecture, stabiliteitsstudies met Revit Structure, technische studies met Revit MEP, Scan-to-BIM,  BIM-modelleerwerk of BIM-coördinatie ? Of hebt u zelf zo’n services aan te bieden aan andere C3A-Userclubleden ? Dan kan u al vele jaren hiervoor terecht op C3A.net, luik Servicebureau’s ... maar deze lijst blijft natuurlijk evolueren. 

Ondersteunende opdrachten bij bouwprojecten

Regelmatig krijgen wij bij C3A de vraag naar servicebureaus voor ondersteunende opdrachten bij bouwprojecten. Vaak gaat het om bureaus die extra assistentie kunnen gebruiken bij het opmaken van tekendossiers, bestekken, meetstaten, visualisaties opmetingen ... en dit evolueert steeds meer naar opdrachten die met BIM te maken hebben. Daarom dachten we er goed aan te doen om op C3A.net een lijst te publiceren van servicebureaus uit onze C3A-Userclub die graag voor dergelijke opdrachten in aanmerking willen komen. Wij kunnen dan vanuit C3A doorverwijzen naar deze lijst als we dergelijke vragen binnenkrijgen, en deze overzichtlijst blijft voor alle C3A-Userclubleden beschikbaar op C3A.net.

In het bestand C3A-Servicebureaus.pdf vind je een lijst van servicebureaus uit de C3A-Userclub die in opdracht van anderen ondersteunende opdrachten uitvoeren zoals bestekken en/of meetstaten met Office, opmetingen, tekenopdrachten (met SketchUp PRO / AutoCAD / REVIT...), visualisaties ...  BIM-services om te helpen bij de projectuitwerking met Revit Architecture, stabiliteitsstudies met Revit Structure, technische studies met Revit MEP. BIM-modelleerwerk, Scan-to-BIM en/of BIM-coördinatie zit absoluut "in de lift"!

Heel wat positieve reacties

Na een eerste e-mailing in 2009 ivm "Extra visibiliteit als servicebureau binnen de C3A-Userclub" kwamen heel wat reacties binnen, momenteel staan tientallen bureau's met specifieke services vermeld op:

https://www.c3a.be/c3a-extensies 
(login op C3A.net als C3A-Userclublid vereist voor het downloaden van deze lijst)

Naast de vele reacties van bureau's die zo'n services willen/kunnen aanbieden, hebben we ook al heel wat spontane reacties gekregen van C3A-Userclubleden die dit initiatief sterk kunnen appreciëren - waarvoor dank. De vele honderden bezoekers die deze lijst al geraadpleegd hebben bewijzen ook de interesse op dit vlak.  Hou deze overzichtlijst in de gaten, er zullen daar in de toekomst nog wel aanbieders én nog wel aanvullende services bijkomen.

Word je ook graag op deze lijst vermeld?

Heel eenvoudig, stuur een mail naar info@c3a.be met de nodige gegevens en je wordt toegevoegd aan deze lijst. Deze service is gratis (maar exclusief) voor C3A-Userclubleden. Te vermelden gegevens zijn: 

  • Contactgegevens (naam bureau, contactpersoon, postcode en gemeente, email, telefoon, website ) 
  • Lijst van categorieën waarin je wenst opgenomen te worden (bestekken, meetstaten, EPB-verslaggeving, Revit-opdrachten, SketchUp-opdrachten, AutoCAD-opdrachten, Visualisaties, Opmetingen, BIM-opdrachten, andere...) 

Opm.: op deze lijst worden enkel C3A-Userclubleden/Servicebureaus opgenomen die bewust op deze lijst willen vermeld staan!

Uiteraard dat we bij dat overzicht van C3A-Servicebureau's er ook op rekenen dat onze C3A-werkmethodiek (o.a. met onze C3A-Extensies voor de geautomatiseerde opmaak conform ons afsprakenstelsel) van bestekken, meetstaten, tekeningen e.d. toegepast wordt. Maar we gaan er van uit dat dit bij onze C3A-Userclubleden effectief zo is.

Figuur: de overzichtslijst met C3A-Servicebureaus op C3A.Net,
uitsluitend met vermelding van C3A-Userclubleden die bewust op deze lijst willen vermeld staan 

(login op C3A.net vereist voor het downloaden van deze lijst)

Impakt C3A en de C3A-Userclub

Een illustratie van de samenwerking tussen C3A-Userclubleden kon je zien via het artikel c3a-wijzer/conix-rdbm-architects-bouwt-campus-vub-met-revit van 2013. Dit praktijkverhaal in C3A-Wijzer geeft meteen ook aan hoe de overgang van CAD naar BIM met Revit in een groter architectuurburo succesvol kan aangepakt worden.  Via een doorgedreven opleiding en begeleiding kan op korte termijn uitstekend resultaat geboekt worden. In dit geval was de C3A-basiscursus Revit, met de reeks C3A-Extensies en beproefde werkmethodes gevolgd door persoonlijke project-begeleiding van C3A-Userclubleden/C3A-Serviceburo’s BIMplan en ERWE een gepaste mix om de overgang van het traditionele CAD-systeem naar het efficiënter samenwerken in Revit waar te maken.

In C3A-Wijzer werden al verschillende artikels opgenomen met heel specifieke service-faciliteiten door C3A-Userclubleden: