2013
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Revit Extensies 2014

oktober 2013

Al vanaf 2002 is Autodesk én C3A over Revit beginnen spreken (zie het artikel in C3A-Wijzer 2002 over Revit, méér dan 10 jaar geleden). Vanaf 2004 is C3A gestart met een eerste Revit-basisopleiding voor C3A-Userclubleden én vanaf dan ook met het ontwikkelen van een duidelijke werkmethode en uitgebreide set tools om een BIM-systeem zoals REVIT rendabel te maken in de Vlaamse bouwpraktijk. Daarbij wordt de standaard software (ondertussen Revit LT & Full)  aangevuld met extra toepassingsgerichte programmatuur en modelgegevens. Dankzij de uitstekende werking van de C3A-Userclub en de respons van de vele gebruikers zijn deze C3A-Revit-Extensies jaar na jaar (samen met de jaarlijkse Autodesk Revit updates) uitgegroeid tot heel praktische modules.

Het volledige set C3A-Extensies is vooral gebaseerd op Microsoft-Software (Operating System, tekstverwerking, rekenblad en database), SketchUp PRO en Autodesk-Software (naast Revit uiteraard ook AutoCAD …). Deze software-fabrikanten Microsoft en Autodesk zorgen voor dé standaard, wereldwijd meest verspreide, krachtige en gebruiksvriendelijke basis-software met de beste toekomstperspectieven.

Dankzij de C3A-Extensies zijn de meeste ontwerpbureau’s in Vlaanderen al vele jaren hun teksten en tekeningen, en nu ook hun BIM-modellen, automatisch aan het structureren conform de C3A-Afsprakenstelsels. Bij de steeds toenemende digitale uitwisseling van bouwdata biedt dit C3A-afsprakenstelsel uitstekende richtlijnen voor de opmaak en structuur van de data en zorgt voor een dankbare standaardisatie in onze bouwsector: de grootste groep Revit-users in Vlaanderen is absoluut binnen de C3A-Userclub te vinden.

We zijn er ons van bewust dat de set C3A-Revit-Extensies *nog* niet compleet is (en nooit compleet zal zijn !), en regelmatig aan veranderingen onderhevig is. Al was het maar omdat ook Autodesk de basissoftware ieder jaar van nieuwe faciliteiten voorziet, én de bouw-uitvoeringsmethodes steeds blijven evolueren (denk bijv. ook maar aan de komende Digitale BouwAanvraag …). Hebt u dus bepaalde suggesties, merkt u onvolkomendheden of hebt u zelf nuttige bijdragen voor deze ontwikkeling, dan horen we dat graag !

Context, uitgangspunten en doelstellingen

Doelstelling is o.a. het gebruik van Revit te bevorderen en daarbij een zo breed mogelijke standaard aan te bieden betreffende het optimaal gebruik via voorbeeld-content en een duidelijk omschreven set afspraken. Dit vereenvoudigt allereerst de implementatie van Revit en maakt dat C3A-Userclubleden een vliegende start kunnen nemen met deze nieuwe software én bijhorende C3A-Extensies. En de afspraken en richtlijnen vormen de basis voor een betere uitwisseling tussen de verschillende bouwpartners. Ambitieus maar toch duidelijk afgelijnd …

Gelokaliseerde voorbereiding en praktijk-gerichte invulling 

De context waarin deze C3A-Revit-Extensies uitgebouwd worden houdt zeker rekening met de typische bouwstijl en teken-detaillering van de bouwsector in Vlaanderen. Denk maar aan typische bouwmethodes zoals spouwmuren met ramen en deuren “achter slag”, maar denk ook aan het feit dat de Vlaamse architect-ontwerper meestal vanaf het ontwerp tot en met de kostenraming en uitvoeringsdossiers een project heel gedetailleerd uitwerkt … gedetailleerder dan in andere regio’s. 

fig.:de Autodesk Revit 2014 RAC (architecture-) Sample Projects

fig.: het C3A-Sample Project met het C3A-gebouw als voorbeeld is alvast heel wat gedetailleerder uitgewerkt dan de Autodesk Revit 2014 RAC (architecture-) Sample Projects, zowel qua bouw-detaillering, qua materiaal-gebruik, qua toegepaste Revit-technieken, plot-drawings als qua meetstaat-extractie ...

 

voor zowel Revit LT én Full

De invulling van de C3A-Revit-Extensies is grotendeels voor zowel Revit LT als Revit Full geschikt, alhoewel enkele deelaspecten enkel met de Full Revit mogelijk zijn. Denk maar aan de geautomatiseerde projectinfo-invulling vanuit de projects.xlsx uit de C3Admin-tools, en de nog maar pas gestarte Revit Systems modules … De lancering van Revit LT sedert okt. 2012 (zie dit artikel in C3A-Wijzer voor meer details) is in alle geval van die aard dat Revit voor veel meer architecten in Vlaanderen financiëel beter haalbaar is én aantrekkelijker is om in te stappen, redenen genoeg om zoveel mogelijk bij de verdere uitbouw ook Revit LT in dit verhaal te betrekken en te ondersteunen.

Optimalisatie en efficiëntie

Allerlei voorinstellingen en aanvullingen zorgen voor een optimalisatie en efficiëntie in het praktische gebruik van Revit. Na bijna tien jaar invullen en sleutelen aan de template en bibliotheek-families is dit bij een vergelijk tussen de standaard set Autodesk-template en families en de gelokaliseerde C3A-Extensies wel duidelijk geworden ...

Overeenstemming van de diverse disciplines

De C3A-Revit-Extensies zijn wel vanuit de context van de architect-ontwerpers opgestart (waar nog steeds meestal het Revit-traject start), maar Revit is absoluut voor het complete bouwgebeuren bedoeld en is ook gericht op de betere samenwerking en communicatie tussen meerdere bouwpartners. Vandaar ook steeds meer aandacht voor de diverse bouwdisciplines en samenwerkingsfaciliteiten.  

Internationale overeenstemming 

Bij de uitwerking van de richtlijnen wordt heel bewust aangesloten bij internationale standaarden, zoals ISO-normen, SfB-klasseersysteem, e.a.  We houden daarbij ook wel in de gaten wat er in andere regio’s aan het gebeuren is, zoals bijv. de ontwikkeling van de Nederlandse “Dutch Revit Standards” die in het voorjaar via de Nederlandse Revit GG (GebruikersGroep) gestart is …

Stimuleren van BIM in de bouw en in het onderwijs

Al meer dan 25 jaar besteedt C3A veel aandacht aan de architectuur-opleidingssector in Vlaanderen, uiteraard met focus op het IT-aspect. C3A is daarbij o.a. de Autodesk AEC Academic Value Added Reseller voor de meeste opleidingsinstituten bouw, en via deze kanalen hebben ook de C3A-Revit-Extensies hun weg gevonden in de onderwijsinstellingen én worden de afstuderende bouwprofessionals gestimuleerd in deze richting. Zie o.a. het artikel uit C3A-Wijzer bim-met-revit-de-architectuur-opleiding-vlaanderen-met-heel-wat-inbreng-vanuit-c3a én de resultaten van de jaarlijkse NAV-KickOff-avonden : méér dan de helft van de in 2013 afgestuderende architecten heeft al kennis gemaakt met REVIT en de C3A-REVIT-Extensies tijdens hun opleiding …

Architecten die momenteel afstuderen met Revit-voorkennis starten effectief met een voorsprong … én dit is meteen OOK een uitstekende zaak voor alle buro’s die met zo’n stagiairs aan de slag gaan.  Ook bouwprofessionals die met Revit starten en daar meteen de C3A-Revit-Extensies bij beschikbaar krijgen starten absoluut met een voorsprong !

 

Bundelen van de kennis, suggesties en wensen van de Revit-gebruikers

We rekenen er ook op dat de groeiende groep Revit-gebruikers mee helpt sturen om deze C3A-Revit Extensies verder goed uit te bouwen. Vandaar zo’n workshops als deze op 23 okt. 2013, waar meer dan 50 ervaren Revit-gebruikers over deze materie van gedachten wisselden en suggesties aangebracht hebben ... heel nuttig voor de verdere uitbouw !

 

 


C3A-Revit Extensies 2014

1. C3A-Revit2014 Template

De C3A_Revit2014_Template.rte vormt de kern van deze Extensies. In deze opstartfile werden allerlei aspecten bijgewerkt en goed voorbereid om conform onze Vlaamse “gelocaliseerde” invulling te werken.  Aanvullend op de vele Annotatie- en View-voorbereidingen, zitten in deze template heel wat System Families (zoals Walls, Floors, Roofs en Stairs) én werden vooral de Materials (met gebruik bij de Revit Families en bij de vooringestelde Object Styles) aangepakt.  De combinatie met de Keynote-koppelingen en bijhorende Schedule-Quantities Views zijn uiterst belangrijk naar de meetstaat-extractie toe, en daar werd in de recentste versies veel aandacht aan besteed. In de infobundel C3A_Revit2014_Template.pdf kan je heel wat meer details nalezen.

fig.: de BB-SfB-classificatie Tabel 1

fig.: drafting view in de C3A-Revit-Template met de SfB-codering

 

Eén van de toegepaste coderingen is het SfB-klasseersysteem als bouwelementen-klasseersysteem. Dit SfB systeem is een coderingssysteem, specifiek voor de bouwsector, dat zich leent tot enorm veel toepassingen, en ook uitermate geschikt om de bouwelementen in Revit te ordenen … Speciaal omdat velen blijkbaar deze basiscodering nog niet kennen, is vanaf de C3A_Revit2014_template een overzicht in een Drafting View van de C3A-Template ingetekend : In de nieuwste C3A-Template werden enkele Draftings Views als documentatie ingevoegd, o.a. een view “SfB-Codering” waarin de belangrijkste Tabel 1 – bouwelementen als referentie ingetekend werd … 

Goed om de basiscodering van deze tabel 1 van de BB/SfB wat te kennen, want alle C3A-Revit-Bouwelementen beginnen met deze codering, en samen met deze release 2014 werden de benamingen van alle Revit-elementen bijgewerkt.

Naamgeving van Walls, Floors, Roofs, Stairs, Doors, Windows, enz. is steeds :

<SfB Code _ Objecttype Omschrijving>

waarbij telkens minstens twee cijfers voor de SfB-code voorzien zijn (maar steeds plaats voor drie cijfers voorzien is, vandaar dat extra “-“ teken), met tussen de SfB Code en de Objecttype Omschrijving een onderlijningsteken “_” , en waarbij de omschrijving beknopt het object probeert weer te geven. 

Bij de recentste C3A-Revit-Extensies voor de release 2014 werden deze namen volgens dit principe systematisch bijgewerkt en aangepast voor àlle elementen, zowel in de template, bij de bibliotheek-elementen als in de documentatie .

De codering uit deze SfB-hoofdtabel werd ook toegepast voor de hoofdstructuur van de Views in de Project Browser bij de nieuwste C3A_Revit2014_template. De Project-browser in Revit kan naar wens geconfigureerd worden, bedoeling is om op een overzichtelijke en hiërarchische wijze de opbouw van het project weer te geven.  Deze hiërarchische structuur kan de gebruiker zelf bepalen.

In de C3A-Template versie 2014 zijn 3 nieuwe type’s aangemaakt, o.a. c3a-standaard, c3a_standaard_fasering en c3a_standaard_sheet . Dit om een goed overzicht te behouden en te werken volgens de verschillende vakgebieden in revit.

De “c3a standaard” is gemaakt om te werken volgens discipline, sub-discipline, type van het zicht en vervolgens op schaal (zie figuur hiernaast). Om dit te kunnen realiseren werd een extra projectparameter voor alle views aangemaakt, namelijk BE-Sub_Discipline.  De hoofdopdeling per discipline Architectural, Structural, Coordination, Electrical en Mechanical is ook ingegeven wegens deze typische opdeling zoals dit ook door Revit zelf voorzien is !  


Materialen worden gebruikt in de objecten om de weergave ervan te definiëren. Vrijwel alle materialen in de C3A-template zijn speciaal aangemaakt voor gebruik met de C3A Revit Extensies. Uiteraard werden alle materialen aangemaakt die we nodig hadden bij alle voorziene bouwelementen, maar er zitten ook nog meer dan 200 materialen bij die nog niet toegepast zijn.  Behalve bij een paar generieke materialen zit in de materiaalnaam ook de toepassing vervat. Dit blijkt een goede methode te zijn, maar heeft tot gevolg dat de materialen in deze lijst geen genummerde (of gecodeerde) volgorde hebben. Bij deze materiaalnamen is dus ook géén SfB-codering of zo in de naam voorzien, want deze materialen kunnen overheen verschillende bouwelementen toegepast worden. 

Merk op dat tijdens het uitwerken van een project deze materialen gemakkelijk (en best) bij te werken zijn, zoals bijv. in de dialoogbox hiernaast, met de “metselwerk– cellenbeton – dragende binnenwand” in een variante 10cm dik en in een variante 20cm, met dan ook telkens een aangepaste Keynote-setting: dit is dé methode om dit materiaal-onderscheid dan ook in de meetstaten apart te kunnen opdelen (zie verder).  

Object styles bepalen hoe een object en zijn componenten er “default” uitzien. Hiermee kan u bijv. bepalen welke lijnweergave en materiaal gebruikt wordt voor het schrijnwerk en het glas van een raam. In de C3A-Revit2014-Template zijn reeds een aantal materialen zo vooringesteld, zoals bij deuren en ramen.

Bij de recentste C3A-Extensies zijn ook de annotatie-types zoals Tekst-, DIM- en Titleblocks bijgewerkt … en de C3A-Titleblocks kunnen automatisch ingevuld worden met de project-data uit de projecten.xlsx via de C3Admin-tools for Office. In de nieuwste C3A_Revit2014_template werden enkele extra legenda’s met o.a. de Tekst- en Dim-styles bijgevoegd. 

fig.: Annotatie-legende

fig.: C3A-Titleblocks

Let op de extra bematingsstijlen voor technieken, waarbij de Dim’s een andere lijnweergave (kleur en lijntype) meegekregen hebben … en ook een beknopte legenda voor een (deel) van de Patterns. In de C3A_Revit.pat file is een hele reeks arceerpatronen beschikbaar (zowel voor Drafting als Model gebruik, die we voorheen ook al eens voor AutoCAD uitgewerkt hadden. 

Er werden een nieuwe reeks Titleblocks uitgewerkt, minder dan voorheen omdat ze nu per type qua bladhoogte en bladbreedte instelbaar zijn. Bij de types 01-_Titelblock_AdminProjectdata_A0A2.rfa is en A4-titelhoek voorzien, maar bij de types 01-_Titelblock_AdminProjectdata_A3A4.rfa is een compactere titelstrook voorzien …  Het invullen van deze Titleblocks kan rechtstreeks op de Titleblock zelf, maar de meeste info zijn Project Information Parameters … die met een Full Revit automatisch uit de projects.xlsx kunnen overgehaald worden. 

Via de C3Admin-plugin kunnen de projectgegevens die in Projects.xlsx (zie de C3A Admintools voor Office) bijgehouden worden ook in Revit te gaan gebruiken. Om het eenvoudig te stellen: door in een keuzelijstje een project uit Projects.xlsx te selecteren, worden de projectgegevens automatisch in alle titelhoeken binnen het Revitproject ingevuld.  

 

overbrengen settings van de ene naar een andere template.rte of project.rvt

De C3A-Revit extensies bevatten enkele templates bedoeld om met nieuwe projecten van start te gaan. Vaak zal een gebruiker zo'n template verder uitwerken zodat deze nauwer aansluit bij zijn eigen manier van werken, en bijv. minstens zijn eigen aangepaste Titleblock bevat … . De template kan worden uitgebreid met extra views, families, legendes, sheets enz.  Elk jaar komt Autodesk met een nieuwe release van Revit, en dan komt ook C3A telkens met een vernieuwde versie van de extensies. Telkens wordt de template aangevuld met nieuwe functionaliteit ...

Dit confronteert de gebruikers ieder jaar opnieuw met de noodzaak z'n eigen template bij te werken, of om z'n aanvullingen aan de nieuwe C3A-template toe te voegen. Op sommige geavanceerde gebruikers na, zullen de meeste gebruikers het snelst geholpen zijn door de nieuwe C3A-template met z'n eigen aanvullingen bij te werken. Wat is nu de vlotste methode om deze klus te klaren? Zie hiervoor het uitgebreidere workshop-bundel en de discussies hierrond tijdens de workshops ...

 

2. C3A-Revit System Families

In de C3A-Template zijn een reeks Revit-systeem-elementen voorbereid, zoals Walls, Floors, Roofs, Stairs en Railings, enz.  , maar aanvullend zijn ook voorbeeld-bestanden beschikbaar met allerlei specifieke varianten. We dachten er goed aan te doen ook eens enkele overzichtsprojecten uit te werken, waar snel visueel een beeld gevormd wordt van de diverse voorbereide Families.

fig.: de C3A-Walls Floors en Roofs voorbeeldfile

fig.: een C3A-Spouwmuur-voorbeeld

fig.: de bibliotheek Structural Beams

De Materials die toegepast werden bij deze System Familes werden zo goed mogelijk vooringesteld, t.e.m. de Thermal Asset Parameters, zodat t.e.m. een R-waarde van deze schilden gekend is. Uiteraard zal iedere gebruiker dit meestal zelfs per project naar wens bijsturen … 

In de C3A_Revit2014_template werden moedwillig geen Structural Colums & Beams vooraf ingeladen. Al vanaf de release 2013 hebben we gemerkt dat Autodesk een uitgebreid set van deze componenten in diverse gelocaliseerde bibliotheken mee beschikbaar stelt. Maar … wie installeert bij REVIT de Full set Internationale Content, ook de UK, France, German, … én Belgium content ? Uit de set Autodesk Belgium Content hebben we de nieuwste Structural Columns, Beams & Framing gefilterd en bij onze C3A-Extensies set toegevoegd. Dit is opeens een heel uitgebreide set Columns, Beams+Framing geworden, afgestemd op “België” en die ook voorzien zijn van alle recentste Autodesk REVIT vaardigheden met deze Structural Elements. En … ook Revit LT gebruikers hebben aldus een uitgebreid set van deze Structural elementen, want bij een Revit LT zit deze set er niet bij inbegrepen !

Naar aanleiding van de totaal vernieuwde Trappen- en Leuningen-tools in Revit 2013 werden de Stairs en Railings in de C3A-Template zo goed mogelijk vooringesteld, maar er zijn ook een uitgebreide set Stairs en Railings-voorbeelden op punt gezet …

fig.: de 24-_Stairs_voorbeelden.rvt

fig.: de 34-_Railings_voorbeelden.rvt

De benamingen van deze Families, ook de terminologie in deze families, het materiaalgebruik én vooral de gebruikte afmetingen (van inches naar zinnige mm-voorinstellingen in gevallen waarbij zo'n elementen uit US-bibliotheken overgehaald werden) werd afgestemd op onze Vlaamse “gelokaliseerde” voorinstelling, en via deze overzichts-tekeningen kan je snel een idee vormen van allerlei beschikbare mogelijkheden.

 

3. C3A-Revit Model Families

De afgelopen paar jaar werd stelselmatig bijgesleuteld aan de Model Families zoals de Doors, Windows, Furniture, enz.  

Aan de vele Doors en Windows werd ook bij deze release bijgesleuteld (zie de C3A-Extensies documentatie voor alle details), en we hebben ook van deze groep Families zo’n overzichts-projecten gemaakt waar alle elementen in geplaatst zijn, zodat startende gebruikers (maar ook ervaren users) snel een overzicht kunnen krijgen van deze elementen :

fig.: 3--_Doors_voorbeelden.rvt

fig.: 32-_Windows_voorbeelden.rvt

Opm.: we kunnen nog wel tientallen zo’n elementen voorbereiden, maar de “creatieve architect-ontwerper” wil toch steeds weer net iets anders. Vandaar ook dat we de afgelopen jaren veel meer aandacht besteed hebben aan onze tweedaagse vervolmakingscursus Family Editing (die toch door méér dan 1/3 van onze Revit-users gevolgd werd), én dat we ook de werkmethodiek met Curtain Walls (zie verder) sterk stimuleren voor allerlei soms heel specifieke, unieke situaties ! 

 


Designmeubelen Casteelken-bibliotheek powered by C3A

Ter ondersteuning van de C3A 2D/3D Printwedstrijd op Architect_at_Work in 2011, maar ook in het kader van de verdere uitbouw van de C3A-Extensies, werd een DesignMeubelen bibliotheek aangezet, geïnspireerd op een reeks designmeubels zoals ze te vinden zijn bij ’t Casteelken (en dus ook in Vlaanderen meest gebruikt zijn). Dit was de aanzet van een uitgebreide meubelen-bibliotheek, die ondertussen zowel in SketchUp, AutoCAD als Revit-formaat voor C3A-Userclubleden beschikbaar is. Dit werd onder impuls van Vitra en Extremis nog verder uitgebouwd én aangevuld met inbreng van C3A-Userclubleden die voor een of ander project specifieke revit-elementen uitgewerkt hebben; ook in deze release 2014 werd deze meubelen-bibliotheek nog verder aangevuld.

Zie de DesignMeubelen_powered_by_C3A_SketchUp en DesignMeubelen_powered_by_C3A_REVIT_Overview  met een overzicht van deze 500-tal design-meubels, ondertussen zowel in SketchUp, AutoCAD als REVIT-formaat beschikbaar én die mee geïnstalleerd worden samen met de C3A-Extensies.

 

 

4. Door- en Windows-gehelen via Curtain Walls

Aanvullend op de reeks C3A-Doors en C3A-Windows voor Revit wordt gewerkt aan een werkmethodiek om via de Curtain Wall techniek Door- en Windows-gehelen uit te werken zonder meteen op diepgaande Family Editing te moeten beroep doen. Met enkele slimme *.rfa’s voor het maken van afgewerkte muuraansluitingen, en een reeks goed voorbereide Curtain Wall Profielen, Doors en Windows zijn opeens heel wat specialiteiten mogelijk!  

In de C3A-Extensies zitten een reeks voorbereide Curtain Wall Doors, Windows & Mullions , én een uitgebreide beschrijving van de werkmethodiek samen met enkele voorbeelden.

 

 

 

5. C3A-Revit MEP Extensies

Samen met de verspreiding van Revit MEP (via de globale overstap naar de Building Design Premium Suites) bij de meeste C3A-Userclubleden is C3A ook gestart met een gelokaliseerde invulling voor de technische uitrusting gebouwen. Eerst en vooral hebben we de rioleringen aangepakt, o.a. omdat bij iedere bouwaanvraag in Vlaanderen toch minstens een rioleringsplan moet bijgevoegd worden, én omdat deze rioleringen in Revit Systems (met de juiste hellende buizen) niet meteen het eenvoudigst is …

De browser organisatie in de C3A_Revit2014_Template werd speciaal hiervoor aangepast en opgebouwd rekening houdend met die opdeling van Revit in Architectural, Structural, Elektrical, Mechanical (HVAC) en ook al wegens die verder doorgevoerde opdeling van de vele bouwelementen bij deze technische uitrusting zijn algemeen die drie SfB-codes voorin de naamgeving voorzien.

In de C3A-Template zijn de meest gebruikte standaard elementen toegevoegd, zoals afvoerleidingen beton, PP, PVC, flexibele buizen enz… dit is naar eigen wensen aan te vullen of bij te werken. De instellingen in deze type’s zijn dan ook gericht naar rioleringen. De weergave van de leidingen en de systemen zijn conform richtlijnen zoals aangegeven in de AfvoerRioleringen_cursus_maart2013 van het NAV … 

 

fig.: Revit-MEP-riolering in het C3A-gebouw

fig.: uitgewerkt als voorbeeld in de C3A-basiscursus Revit

Om gemakkelijk te kunnen werken met hellingen maken we gebruik van een combinatie van plannen en snedes voor het verticaal plaatsen van de leidingen, een grondplan voor het horizontaal tekenen en een 3D zicht voor het monitoren van wat er gebeurt; in een Shaded Beeld met Fine Detail Level is heel goed visueel af te leiden hoe de buizen verlopen. 

Samen met de nieuwe C3A-template release 2014 zijn ook een reeks riolerings-elementen voorzien. Deze zijn uiteraard steeds voor aanvulling en aanpassing mogelijk en we horen dan ook graag wat er zoal nuttig kan zijn. Er werden reeds afvoerputten, regenwaterputten, toezichtsputten, septischeputten, enrgiebochten enz. voorzien, allen van het “onbepaalde” type (zonder specifieke fabrikant- of merk-verwijzingen) .   

In de C3A-zesdaagse basiscursus Revit integrale oefening werd dit toegepast op het C3A-gebouw, en zit een stap-voor-stap uitleg mbt de werkmethodiek die hierbij kan gevolgd worden. Voor heel wat meer details moeten we verwijzen naar het nieuwe hoofdstuk in de C3A_Revit_SystemFamilies.pdf en extra uitleg in de C3A_Revit_AanmaakSystemsFamilies.pdf, beschikbaar in de documentatie-folder van de C3A-Extensies.  

 

6. C3A-Revit bouwdata-extractie

Ondertussen is alles netjes geregeld in de C3A-Revit2014-template om uitstekende meetstaattabellen uit de Revit-projecten volautomatisch te genereren en over te brengen naar de Excel-meetstaten om daar verder te verwerken. De basis hiervoor wordt gelegd via een goed uitgebouwde vooringestelde materials-bibliotheek met bijhorende keynotes ... U hoeft daar enkel de C3A-Revit2014-template voor te gebruiken, én uw Revit-project zorgvuldig op te bouwen !

Voor onze meetstaten (detail-meetstaten en samenvattende meetstaten met alle bijhorende prijsberekeningen) gebruiken we uiteraard Excel met onze specifieke C3A-Meetstaat-Extensies. Daarom zorgen we ervoor dat de meetstaattabellen die we uit Revit filteren netjes inpassen in deze C3A-Excel-werkmethodiek. Maar … ook goed om weten hoe we die geëxtraheerde meettabellen correct moeten interpreteren én voorbereiden in REVIT, rekening houdend met enkele specifieke REVIT-eigenaardigheden !

In de C3A_REVIT2014_Template.rte zijn ook, voor de Oppervlakte- en Volume-Bouwdata-Extractie ter voorbereiding van toepassingen zoals EnergiePrestatie-verslaggeving , Statistisch Bouwformulier e.d. een aantal voorbereidingen getroffen.

De druk bezochte reeks C3A-Revit-workshops van febr. 2012 bevat nog heel wat nuttige info en details ivm deze bouwdata-extractie werkmethodiek en hoe Revit met dergelijke meethoeveelheden omspringt. Deze bundel zit ook bij de set \00_documentatie van de C3A-Revit-Extensies, maar deze infobundel C3A_Revit_BIM_bouwdata_extractie_febr2012.pdf mét de bijhorende Revit-voorbeeldbestanden kunnen C3A-Userclubleden best van C3A.net bij de Revit-workshops downloaden. 

 

Keynotes en Schedules

Keynotes en Key Schedules  zijn de twee standaard REVIT-faciliteiten die de essentiële hulpmiddelen vormen om een en ander goed te ordenen en te structureren.  Om een en ander herkenbaar te structureren verdient de naamgeving van de objecten en elementen uiteraard ook alle aandacht (denk maar aan de benaming van alle systeem-elementen en model-elementen .rfa-files, met de SfB-bouwelementencodering als hoofdstructuur), maar de Keynoting techniek laat toe om de ordening van meetstaat-tabellen variabel conform een gewenste structuur te rangschikken.

Keynoting vormt hét instrument om orde te scheppen in de chaos van objecten, elementen en materialen. Een keynote parameter is beschikbaar voor alle model-elementen (inclusief detail componenten) en materialen. U kunt een tag plaatsen bij elk van deze elementen met behulp van een keynote tag familie. De keynote waarde is afgeleid van een apart tekstbestand dat een lijst met keynotes bevat. In de Type eigenschappen van de objecten, bij de Identity Data, vind je een parameter Keynote. Indien er een keynote lijst aan het project gekoppeld is, kan je hier uit deze lijst een keynote code selecteren.

Al vanaf de C3A-Revit Extensies 2010 is bij alle elementen en (toen helemaal vernieuwde lijst ) materialen een Keynote ingevuld uit de overeenstemmende “VMSW Keynotelijst.txt”, maar er werd ook een keynote-lijst C3A_BouwdataPB_Materialen.txt én C3A_BouwdataPB_Objecten.txt klaargezet in de \C3A-RevitExtensies2012\00_Keynoting folder van de C3A-RevitExtensies …   Wegens het wijdverspreide gebruik van bestekken en meetstaten conform de VMSW-codering in Vlaanderen (waarbij ook een compleet bestek conform deze codering beschikbaar is) werd de VMSW-codering als keynote ingesteld, alhoewel de Bouwdata PB coderingen veel beter het REVIT BIM-principe volgen …  Misschien komt er ooit nog wel een bestek-omschrijving gebaseerd op deze Bouwdata PB-codering  (zie http://www.bouwdata.net/ ) en wordt dan de switch gemaakt ?

Er werd een keynotelijst opgesteld (code+omschrijving) die we kunnen gebruiken om gemakkelijk een code te koppelen aan materialen en objecten. Deze codering vormt de sleutel tot het extraheren van bijkomende informatie uit het gebouwmodel. In de “VMSW Keynotelijst.txt”  is de codering zelf overeenkomstig de bestekcodering van de VMSW (die we dus met de verwachte release 2013 zullen mogen/moeten bijsturen … wegens de uitgebreidere codering die we in deze nieuwe release mogen verwachten). Al goed dat niet ieder C3A-Userclublid dit zelf moet doen, maar dat C3A dit globaal voor alle C3A-REVIT-users kan verzorgen (anders zou dit wellicht nooit gestandaardiseerd raken).

fig.: een Materials-meetstaat voor Excel

fig.: een Deuren-meetstaat voor Excel

 

Er zijn een aantal “02 Meetstaat voor Excel …” Schedule Tables in de C3A_Revit2014_template klaargezet … Bij de Materials-meetstaattabellen is een “Meetcode” parameter voorzien ( 2 of 3 voor vierkante of kubieke meter), zodat naar keuze in de laatste negende kolom de gewenste m² of m³ in de totaal-kolom terecht komt … bedoeling is dan om de hulpkolommen van de  m² én m³ te verbergen vooraleer dit te exporteren naar Excel. En … uiteraard is die totaalkolom op de 9e kolom-positie dan bedoeld om meteen overeenstemmend te zijn met de C3Admin-meetstaat-werkmethodiek !  Kwestie van alles wat geëxporteerd moet worden naar de meetstaat netjes van een keynote te voorzien, en de rest niet , zodat in deze tabellen enkel de gewenste materials opgelijst worden. 

Bij de Doors en Windows bijv. wordt dan géén keynote voorzien bij deuren en ramen die onderdeel zijn van “assemblies”, zoals geïllustreerd in het C3A-cursusvoorbeeld … zodat die eruit gefilterd worden voor de export naar Excel.

fig.: analyse van de meetstaat-methode in Revit ; de infobundel C3A_Revit_BIM_bouwdata_extractie_febr2012.pdf mét de bijhorende Revit-voorbeeldbestanden kunnen C3A-Userclubleden best van C3A.net bij de Revit-workshops downloaden om deze faciliteiten in detail door te nemen.

fig.: ook meetstaat-extractie volgens fasen ! De infobundel C3A_RevitPhasing_workshop_nov2011.pdf  mét de bijhorende Revit-voorbeeldbestanden kunnen C3A-Userclubleden best van C3A.net bij de Revit-workshops downloaden om deze faciliteiten in detail door te nemen.

Hoe rekent REVIT precies bij Material TakeOffs ? Best om toch goed te kunnen inschatten hoe precies REVIT rekent, of waar best kan mee rekening gehouden worden omdat REVIT bij bepaalde situaties soms ook eigenaardige bokkesprongen maakt.   De bijhorende .rvt-files bij de infobundel C3A_Revit_BIM_bouwdata_extractie_febr2012.pdf zijn bedoeld voor diegenen die deze details ook eens zelf in detail willen nakijken en eventueel nog enkele varianten erop willen uitproberen. In de C3A-REVIT Phasing workshop werd een kleine oefening uitgewerkt die ook uiteenzet hoe men best de af te breken hoeveelheden én de hoeveelheden per fase apart kan laten berekenen - zie figuur hierboven.   

 

Extractie van Meetstaat-informatie

Uiteraard is het de bedoeling om deze meetstaat-informatie ook op een handige manier uit Revit te extraheren naar bijv. Excel. Via de Revit Export menu kan je gemakkelijk een Schedule (die als view actief staat) exporteren naar een Delimited.txt bestand: 

Dankzij de Export settings is dit achteraf vrij goed in Excel te openen; formules en formatteringen gaan hierbij wel verloren, maar aan u om dit in Excel verder uit te werken.  Bij zo’n meetstaat voor Excel-export kunnen eigenlijk best de Group Headers, Footers and Blank lines uitgezet worden, want die herconstrueren we toch (automatisch) opnieuw in Excel …

Zie ook de resultaten in het C3A-cursusvoorbeeld met het C3A-gebouw !

Vanuit C3A zijn we al enige tijd allerlei werkmethodes aan het onderzoeken om deze goed gestructureerde meettabellen via een “plugin” automatisch te exporteren naar goed bruikbare Excel-tabellen, meteen in het formaat van onze C3Admin-werkmethodiek in Excel, én zo mogelijk ook van “update”-faciliteiten te voorzien voor het geval er achteraf nog allerlei wijzingen doorgevoerd worden.  Daartoe kunnen we zowel in Revit als in Excel enkele extra Plugins, AddIns of Extensies (zoals u het wil noemen) voor uitwerken. Suggesties hieromtrent van C3A-Userclubleden zijn zeker wenselijk, want dit krijgt stilaan vaste vormen. Bij een "next release" komt hiervoor zeker een C3A-AddIn voor Revit erbij te pas. 

Extractie van Meetstaat-informatie, ook voor EPB

Bij BIM-bouwdata-extractie denken we niet alleen aan de meetstaten voor onze kostprijsberekeningen, maar ook aan het extraheren van alle geometrie-info voor toepassingen zoals EPB. Naar aanleiding van de NAV-EPB-opleidingssessies bij C3A eind 2011/begin 2012 werd de EPB-voorbereiding via REVIT eens in detail doorgelicht. 

Klik hier voor dit resultaat in PDF-formaat

In REVIT is wel een gbXML-export ingebouwd om via een “green-building XML-beschrijving” alle nodige informatie voor energieberekeningen uit het model te filteren, maar het ontbreekt ons nog aan een goede gbXML-viewer om deze info meteen conform de EPB-rapportering voor de Vlaamse Overheid in beeld te krijgen.  Maar … via enkele eenvoudige ingrepen is het perfect mogelijk om in een-twee-drie de EPB-massa + compactheid én de geometrie-informatie mét U-waarde van alle omhullende verliesoppervlaktes in REVIT te schetsen, zodat ook al in een ontwerpfase een klare kijk op het K-peil beschikbaar is, én waarbij meteen ook alle geometrie-info uit het ontwerp afgeleid wordt in een vorm geschikt voor de voorbereiding van de EPB-aangifte. Dat daarbij nog vlot allerlei vorm- en U-waarde aanpassingen aan het ontwerp mogelijk zijn, met meteen een aangepast K-peil in beeld, moet alle ontwerpers toch zeker aanspreken. 

En ja, deze werkmethodiek kan uiteraard ook gebruikt worden ter voorbereiding van om het even welke EPB-aangifte, zoals die meestal opgemaakt wordt nadat het project al helemaal (dikwijls nog in een gewoon CAD-systeem) uitgetekend werd …

Voor meer uitleg hierover : zie de infobundel van onze C3A-Workshops rond BIM- Bouwdata Extractie van febr. 2012 (opgelet: pdf van 15Mb, 82 pagina’s). C3A-Userclubleden kunnen deze infobundel en de  bijhorende voorbeelden en tussenstappen in rvt-formaat via het C3A.net downloaden. 

 


C3A-Voorbeeldproject

Als studieproject voor de C3A-Revit-Extensies, maar ook als voorbeeldproject voor de C3A-basiscursus, werd het C3A-Gebouw met Revit 2014 + de vernieuwde C3A-Extensies 2014 nog maar eens volledig herbouwd. Met de uitbreiding van de basiscursus van vijf naar zes dagen werd ook de structuur van de cursus wat herschikt, én werd meteen de volledige cursushandleiding herwerkt (wat nodig was wegens heel wat veranderingen in de Revit 2014 schermopbouw – cfr. de sterk gewijzigde Materials-dialoogboxen).

Dit was voor C3A ook meteen een test-experiment met alle voorinstellingen e.d. in de C3A-Revit-Template, de meeste tips & trics bij het gebruik van Revit zitten in deze integrale oefening netjes in één grote context vervat. Deze sterk herwerkte basiscursus is voor alle C3A-Revit-cursisten compleet beschikbaar op C3A.net; zeker de nieuwste invullingen zoals de Assemblies en de Technische Uitrusting (zoals riolering) kan voor heel wat Revit-users een nuttige handleiding en oefening zijn !  

 


C3A-Opleidingen

De C3A-cursussen zijn ontworpen om de ontwerpers in de bouwsector via op hun praktijk afgestemde toepassingen vertrouwd te maken met het algemene PC-gebruik. Via update-cursussen en opleidingen voor gevorderde CAD-gebruikers worden de nieuwste technieken van de steeds evoluerende software aangeleerd. De vele door C3A georganiseerde workshops zorgen voor een degelijk inzicht in allerlei bijzondere faciliteiten van de actuele software pakketten. Ook wegens de razendsnelle evolutie bij onze software blijft het heel nuttig allerlei deelthema’s in detail uit te diepen en steeds beter te beheersen. De ervaring die onder de C3A-Userclubleden tijdens deze workshops uitgewisseld wordt geeft ons steeds opnieuw frisse ideëen en nieuwe inspiratie !

Ondertussen is 3ds MAX Design eigenlijk Revit’s Best Friend geworden, zeker nu met de Autodesk Building Design Suites REVIT en 3ds MAX Design als één geheel gebundeld werd !  Vandaar ook meer aandacht voor deze 3ds MAX Design bij C3A. De vierdaagse praktijkgerichte cursus visualiseren van Architectuur-projecten, 3D Conceptueel ontwerp en kwaliteitspresentaties is bedoeld voor “AEC-ontwerpers” in de ruimste zin van het woord ... en de tweedaagse cursus Render is bedoeld om modellen die in SketchUp PRO, AutoCAD en/of Revit aangemaakt werden (zowel interieuren als exterieuren) via de nieuwste 3ds MAX design technieken realistisch of schetsmatig te presenteren.

Zie http://www.c3a.be/opleidingen/cursussen en meer specifiek  http://www.c3a.be/software/autodesk-revit/opleidingen en http://www.c3a.be/software/autodesk-3ds-max-design/opleidingen voor een up-to-date overzicht ! 

 


Realisaties

De vele testimonials en voorbeelden onder het luik Revit-realisaties op deze C3A-Website spreken boekdelen ...

zie  http://www.c3a.be/software/autodesk-revit/realisaties

 


In de marge

Dit artikel is een samenvatting van de overzichtsbundel van de C3A-Revit2014-Extensies zoals gebruikt als leidraad tijdens de workshops van 23 oktober 2013, maar ook bedoeld als een compact overzicht van de diverse faciliteiten die ondertussen via deze C3A-Extensies uitgewerkt zijn. Daarom zitten ook heel wat verwijzingen vanuit deze bundel naar de veel uitgebreidere referentie-documentatie die in de \00_Documentatie folder van de C3A-Extensies beschikbaar zit.

Ook deze handleidingen werden met deze totale set C3A-Revit2014-Extensies van okt. 2013 mee up-to-date gebracht en bijgewerkt/aangevuld waar nodig.  In deze bundel zitten ook vele hyperlinks naar infobundels en workshop-handleidingen van deelthema’s, maar voor het complete set handleiding + de bijhorende bestanden in Revit-formaat, exclusief voor C3A-Userclubleden, moet je wel even “passeren” op het C3A.net …

De complete infobundel van de C3A-Revit2014-Extensies workshop (44 pag. in PDF-formaat) kan iedereen ook inkijken via deze link.

 

C3A-Extensies voor Revit beschikbaar via C3A.net

C3A-Net is het digitaal uitwisselingsplatform voor alle C3A-Userclubleden. Via C3A.net kunnen alle Revit-gebruikers via een gepersonaliseerde login de nieuwste C3A-Extensies voor Revit (ook wel de BE-localiser voor Revit genoemd) downloaden. Verder kunnen C3A-Userclubleden ook voor support-doeleinden terecht op C3A.net, alsook voor de vlotte uitwisseling van al uw projectdocumenten (dus véél meer dan Revit-files) met al uw bouwpartners! 

De recentste versie van de C3A-Revit-Extensies, versie oktober 2013, is exclusief voor C3A-Revit-Userclubleden downloadbaar beschikbaar via C3A.net. Lees de artikels via de verwijzingen hierboven voor meer uitleg!

C3A-Net is gebaseerd op de oplossing Autodesk Buzzsaw