2012
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-gebouw als REVIT cursusoefening

oktober 2012

Als studieproject voor de C3A-Revit-Extensies, maar ook als voorbeeldproject voor de C3A-basiscursus, wordt het C3A-Gebouw met de nieuwste Revit + de ieder jaar vernieuwde en uitgebreidere  C3A-Extensies nog maar eens volledig herbouwd: dit is voor C3A ook meteen een test-experiment met alle voorinstellingen e.d. in de C3A-Revit-Template.

We waren in ’t begin van de C3A-Revit-cursussen al eens op zoek gegaan naar een goed voorbeeld om het architectuurontwerp en uitwerkingsmogelijkheden van Revit op toe te passen, maar kwamen wegens allerlei motivaties uit op het C3A-gebouw waar de meeste Revit-opleidingen doorgaan. En … het is echt niet te doen om zo gedetailleerd een voorbeeld-project uitwerken, met alle tussenstappen, telkens opnieuw een ander project per cursus. Dit is een taak voor de cursisten, die dan analoog zelf hun eigen projecten kunnen uitwerken!

 

Het was al een paar versies geleden dat het uitwerken van dit project als virtueel model met Revit heraangepakt werd: een aantal werkmethodes, sommige volgordes om een en ander aan te pakken, en vooral ook een reeks Revit Tools die op een andere manier in de menu’s en workflows verwerkt zijn maakte het wenselijk om ook de handleiding integraal te herwerken. Als resultaat is de basishandleiding weer wat dikker geworden, maar alle printscreens in het +460 pagina’s dikke cursusboek werden vernieuwd, uiteraard telkens met aangepaste tekst afgestemd op de nieuwste release ingrediënten.

 

Bedoeling was dus ook de recentste C3A-Revit-Extensies in detail uit te testen: de afgelopen paar jaar zijn een aantal specifieke ingrepen naar bouwdata-meetstaat-extracties in de C3A-Extensies voorzien, met veel aandacht voor de extractie van alle geometrie-info, in de vorm en structuur zoals we dit in de C3Admin-bestek en meetstaat-toepassing verder kunnen verwerken. Dit gaat dus o.a. over de juiste keynote-settings die alle objecten en materialen koppelen aan de bestek-beschrijvingen en meetstaat-artikels, én de goed voorbereide Schedule- en Quantities-views die in de C3A-Template klaar zitten en automatisch tijdens het opbouwen van het Virtueel Model helemaal ingevuld geraken. Want… ondertussen wordt effectief alles wat opgebouwd wordt in Revit automatisch netjes in de gepaste, meteen bruikbare meettabellen gezet.

 

Het C3A-Gebouw

Het gebouw heeft eigenlijk alle architectuur-ingrediënten die we met Revit in een basiscursus moeten doornemen. Het project was ooit al in 1992 ontworpen met een duidelijk architecturaal concept, toen al met de nodige aandacht voor energiebewust bouwen (cfr. de oriëntatie, compactheid, …), met 3D MassModelling ontwerptechnieken uitgewerkt. De structuur is netjes gebaseerd op stramienlijnen, en het gebouw zelf heeft een reeks complexere AEC-objecten. Denk maar aan betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen wanden en vliesgevels, betonnen en metalen vloeren, enz. Er is ook een volledige buitenaanleg ontworpen, wat aanvullend op het gebouw nuttig is om in het digitaal model uit te werken: meteen een gelegenheid om Revit File-linking te illustreren.

Niet onbelangrijk is het fenomeen dat de cursisten die dit als oefening uitwerken zich een goed ruimtelijk beeld kunnen vormen van het project waaraan gewerkt wordt (meestal wordt deze cursus in het C3A-gebouw zelf gegeven), én dat we alle cursusoefeningen met alle tekeningen zonder beperking ook digitaal beschikbaar kunnen stellen aan de C3A-cursisten. En de C3A-Revit-basiscursus is toch niet bedoeld om te leren ontwerpen, maar eerder om de technische vaardigheden van de Revit-software heel praktisch te kunnen ontdekken en toe te passen. Daarenboven is het project qua omvang nog “net te doen” om volledig en voldoende gedetailleerd op een paar dagen tijdens de cursu uit te werken. 

 

Wanden en Vloeren

De wanden werden uitgezet op stramienlijnen (1, 2, 3 en A, B, C , telkens met 6m tussenafstand) en worden direct in de ruimte gekoppeld aan de gewenste levels of hoogtes (zoals de dakrand of tot aan een hogerliggende vloer). Heel flexibel kunnen de profielen van de wanden naar wens in gevelaanzicht of in 3D bewerkt worden. Voor de vloeren is het handig om in planzichten vloeren te construeren door reeds getekende wanden of lijnen te selecteren, deze bouwcomponenten reageren als slimme architectuurobjecten in 3D en connecteren in de doorsneden korrekt aan de wanden.

Het ontwerp, als een groot driehoekig volume met een centrale hal in ‘t midden, vormt zowel in plan, in aanzicht als in doorsnede schuine wanden, met de mogelijke aansluitingsproblemen, wat de oefening nog wat spannender maakt dan een gewone rechthoekige koekendoos. 

 

Deuren, Ramen en Vliesgevels

Deuren en ramen nestelen zich automatisch in de wanden, en kunnen in Revit aangepakt worden zoals een architect ontwerpt: ramen worden in een gevelzicht gepositioneerd en gemanipuleerd, en indien er bijv. “bouwtechnische conflicten” met achterliggende wanden optreden, dan helpt Revit dit vloeiend oplossen. Indrukwekkend ook hoe flexibel en gedetailleerd we vliesgevels kunnen opbouwen in Revit: in een mum van tijd kan iedereen de gebogen gordijngevel van het C3A-gebouw tijdens de cursus bouwen in het digitaal model, waaruit volautomatisch door Revit uitstekende plannen en aanzichten, zelfs meetstaten, gegenereerd worden!

De Curtain Walls vooraan en achteraan werden ook als een Revit Assembly gebundeld tot één geheel, zodat deze Assemblies apart op een Drawing Sheet kunnen gedocumentarieerd worden als aanbestedingstekening. En daar komen dan volautomatisch ook de meetstaattabellen van de materialen én stuklijsten uit: zie figuur.

 

Structurele elementen, trappen en leuningen

De polyvalente hal bij C3A, waar de koffiepauzes tijdens de vele cursussen doorgaan, is gebouwd met een reeks kolommen en balken die we vlot en juist kunnen positioneren in Revit. Trouwens, ook alle metaalprofielen (zoals de HEA’s en de IPE’s) zijn als Revit Families in de C3A-Revit-Extensies voorbereid.

 

Zowel de betonnen gebogen buitentrap, de metalen spiltrap als de gebogen stalen trap in de centrale hal bij C3A, samen met de bijhorende leuningen, zijn ontzettend handig met Revit te bouwen in het virtuele model. In deze nieuwste versie werd extra aandacht besteed aan de metaalconstructie in de centrale hal: ook de meettabellen van de metalen balken en kolommen komen er (volautomatisch) helemaal in detail mee uit:

 
 
 
 

Daken

Platte daken zijn helemaal geen probleem, maar schuine daken op niet haaks op elkaar staande schuine wanden, met dakvlakramen en lichtkoepels, zijn een uitdaging om vlot en automatisch te laten vormen in zo’n digitaal gebouwmodel. En dit lukt met Revit verbluffend handig (met ADT moest je zelfs niet proberen om een dakvlakraam automatisch in een dakvlak te verankeren…). Uiteraard dat we voor de volledigheid bij zo’n AEC-objecten ook een reeks andere dakvormen en typische architectuur-situaties in de cursus aanhalen en illustreren, zoals gebogen daken en dakkapellen.

 

fig. het schuine dak bij C3A liep niet van een leien dakje ...

fig. Velux dakvlakramen als Revit Families

Vanaf de release 2013 zijn ook de Velux-dakvlakramen (zowel de verschillende GGL-types als het nieuwe PlatDakRaam) met een veel betere detaillering uitgewerkt. Bekijk maar eens de details in dit project!

 

Afwerking met componenten

Extra componenten bedoeld voor de afwerking van het project met sanitair, keukenmateriaal, meubilair en opsmuk zijn de afgelopen paar jaar veel uitgebreider als Revit-componenten beschikbaar gekomen. Deze elementen worden naargelang de View aangepast in plan-, aanzicht- of 3D-weergave afgebeeld, en zijn met allerlei truken te verankeren aan bijv. wanden, vloeren of plafonds. Ook alle AutoCAD-DWG-gebaseerde bibliotheken (zoals de C3ACAD grafische bibliotheek) en zelfs SketchUp-componenten kunnen hierbij gebruikt worden, maar dan niet als een multiview component, enkel als 2D- of 3D-grafiek in een bepaalde view.

 

Nieuw bij de C3A-Revit-Extensies zijn ook de 500-tal DesignMeubels uit de C3A-Meubelenbibliotheek, die ondertussen voor SketchUp, AutoCAD en Revit beschikbaar zijn. In Revit zijn die wel “intelligenter” te gebruiken dan in de andere software: in plan wordt dit netjes als een 2D-planvoorstelling getekend, en in 3D zijn dat de juiste 3D-voorstellingen, aan te passen met de juiste of gewenste kleuren. Zie bijv. de set van Vitra bestaande uit de Maarten Van Severen A-Table, chaise 03 en 2hu kast , en de reeks Extremis buitenmeubilair, die niet enkel in dit virtuele Revit-project maar ook in ’t echt zo opgesteld staan bij C3A:

 
 

Detailleren

Uiteraard kunnen we ook in Revit verder detailleren dan het detailnivo waarop we het complete project uitwerken. Detail Views zijn verder te detailleren “call-out”-zichten, met een deel van het gebouwenmodel als onderlegger. Detail Lines zijn te verankeren aan de onderliggende model-lines van het project, zodat project-wijzigingen ook de details mee aanpassen.

Drafting views als “tekenbladen”, waar o.a. DWG’s kunnen ingeladen worden, bieden dezelfde mogelijkheden als we van een AutoCAD zouden kennen…

Tekst en dimensioneringen zijn in Revit uiteraard ook voorzien, deze hebben misschien nog niet de (overvloedige) mogelijkheden die we van AutoCAD kennen, maar zijn in Revit veel efficiënter. De teksten in bovenstaande detail-tekening (zie figuur) zijn bijv. automatische Material Tags die de tekstomschrijvingen weergeven van de gebouwde objecten of toegepaste materialen. 

 

Extractie van alle data

Bij het cursusonderdeel waar we de meettabellen genereren van de getekende elementen worden we nogmaals aangenaam verrast door Revit. Het blijkt kinderspel om alle soorten Schedule Views als interactief te bewerken data-tabellen in Revit te genereren. Ook de vlekkenplannen met de oppervlakteberekeningen die in tabelvorm geëxtraheerd worden zijn indrukwekkend efficiënt in Revit aan te pakken. Op een sterk geautomatiseerde manier zijn de verschillende ruimtes gemakkelijk af te bakenen en met specifieke voorstellingswijzen visueel te verduidelijken. Vanzelf worden ook de legenda’s erbij geplaatst en de data-tabellen zijn naar wens te configureren en te detailleren, tot en met alle bijhorende berekeningen.


Bij de recentst herwerkte oefening werd speciaal aandacht besteed aan de juiste meetstaat-tabellen, direct klaar om verder in Excel verwerkt te worden in de C3Admin-applicatie Bestekken en Meetstaten. Alle objecten zoals deuren, ramen, kolommen en balken worden netjes opgelijst in Quantities views, ook alle materialen uit de samengestelde Walls, Floors en Roofs komen netjes in meettabellen zoals we die normaal in Vlaanderen in onze detailmeetstaten nodig hebben. En dus netjes geformatteerd in negen kolommen, met de juiste codering conform de toegepaste bestek- en meetstaat-codering (zoals de VMSW-codering, of de RG904 of de Bouwdata PS codering: de verschillende varianten werden voorbereid in de C3A-Template zodat elk nog zijn gewenste werkmethodiek kan toepassen.

fig.: wanden-meetstaat voor Excel

fig.: ramen en deuren meetstaten voor Excel

 
 
 

Renderings

Zonder al te veeleisend te zijn heb je automatisch uw 3D visualisaties en gerenderde beelden in Revit. En dat is ook op een paar releases danig geëvolueerd. Na een export van uw Revit-model naar 3ds MAX wordt weer heel wat meer mogelijk, zeker als je dat dan ook nog eens afwerkt in Photoshop…

 

fig.: interieur-rendering nog met Revit 2008 (ACCU-render)

fig.: Rendering van het Revit model in 3ds MAX…

 

De ingebouwde Accurender zorgde tot de release 2008 voor heel presentabele beelden zonder veel inspanning. Betere resultaten, met exacte materiaalweergave en juiste lichteffecten, zijn wel mogelijk, maar dat valt niet meteen binnen het tijdsbestek van de 5-daagse cursus. En vanaf de release 2009 , met de Mental Ray (3ds MAX) materialen, texturen en lichtberekeningen, is ook dit aspect in Revit een stuk verder uitgebouwd.

fig.: Exterieur-rendering met Revit 2008

fig.:Rendering van het Revit model in 3ds MAX…

 

Vanaf de 3ds MAX én Revit release 2011 was via een FBX-Export vanuit Revit een “dynamische linking” van het Revit model in 3ds MAX Design mogelijk, waarbij meteen alle materialen , licht en view-voorinstellingen van Revit mee overgenomen worden in 3ds MAX. Met de recentste release kan 3ds MAX Design dit rechtstreeks met een rvt-file!

 

Plotvoorbereiding

Voor de te plotten plannen zijn al Revit-tekenbladen met titelblokken in de C3A-Template voorbereid. Het lijkt (en is) kinderspel om de verschillende zichten op enkele bladen te schikken. De plannen, gevels en doorsnedes aligneren zich automatisch waar mogelijk, en ook de aangemaakte details, meettabellen en 3D-Renderings zijn zomaar op enkele bladen te schikken. 

Vanaf de release 2013 zijn ook de C3A-Addin modules beschikbaar om net zoals in de C3dmin-toepassingen in Word en Excel alle project-info vanuit de projects.xlsx automatisch als projectinfo in de Revit-projecten als variabele ProjectInfo-parameters in te brengen. Uiteraard wordt dit ook in deze cursusoefening geïllustreerd. 

Het eindresultaat kan vanuit Revit geplot worden naar printers en plotters, maar ook naar PDF’s en 3D-DWF’s. Heel nuttig is ook het exporteren van het project naar “gewone” AutoCAD-tekeningen, die er verbluffend goed uitkomen: dankzij de goed vooringestelde LayerTranslator in de C3A-Revit-Template worden alle Revit-objecten met de gepaste voorstelling netjes op de juiste layers geplaatst, volledig conform ons C3A-Afsprakenstelsel voor DWG’s.

 

C3A-Gebouw Uitbreiding in 2008-2009 effectief met REVIT

Tijdens de C3A-basiscursus wordt het C3A-gebouw, eigenlijk reeds gerealiseerd in 1994, als virtueel model heropgebouwd. Maar in 2008 werd een forse uitbreiding gerealiseerd, op een moment dat Revit (toen de release 2009) beschikbaar was, en uiteraard werd dan voor het bouwaanvraagdossier, uitvoeringsdossier én de asbuild plannen ook effectief Revit ingeschakeld. 

 

Op de figuur kan je zien hoe Phasing in Revit kan helpen om de bestaande toestand, af te breken delen en nieuw te bouwen constructie perfect te controleren, apart te visualiseren én zelfs de meetstaten van die verschillende fasen apart (af te breken, nieuw te bouwen) automatisch te laten genereren, alles samen in één virtueel model. Zie voor wat meer details het verhaal in een voorgaande artikel van deze C3A-Wijzer ivm REVIT Phasing...

 

Het gemak waarmee volautomatisch goed gedetailleerde doorsnedes gegenereerd worden is werkelijk fantastisch. Enkele extra doorsnedes of 3D-zichten (die er toch vanzelf uitkomen) zijn voor alle bouwpartners heel nuttig!

Ondertussen, tijdens de uitvoering van de werken, worden meteen de as-build plannen up-to-date bijgewerkt waar nodig. Want één van de mooiste aspecten van Revit is toch wel dat je waar en wanneer dan ook kan wijzigen, Revit zorgt vanzelf voor alle aanpassingen in alle zichten.

 

C3A-Gebouw Metamorfose

Het resultaat via een fotoreeks van Eternit kan je nog zien in C3A-Wijzer: na de diverse schetsen, tekeningen en renderings ook eens wat foto’s van deze realisatie. 


Bij C3A organiseren we frequent deze C3A-basiscursus REVIT ... Daar zijn we in 2004 al mee gestart, maar ieder jaar, bij iedere nieuwe versie van Revit én de mee evoluerende C3A-Revit-Extensies, zijn de mogelijkheden, de snelheid waarmee we zo’n Revit-projecten kunnen uitwerken én de kwaliteit jaar na jaar aan het toenemen. In dit verhaal kan je vrij gedetailleerd zien hoe dit momenteel verloopt.

De resultaten van deze integrale REVIT-Oefening kan je ook bekijken via de automatisch gegenereerde website van het C3A-Gebouw met heel wat views vanuit het REVIT-model